Geçmişe bak geleceği gör

YILIN son haftasına girdik. Pazar gece yarısı İzmir ve Türkiye için çok anlamlı bir yıla, 2023’e gireceğiz. 8000 yıllık tarihinde onlarca medeniyet görmüş İzmir için 100 yıl küçük bir zaman dilimi gibi görülebilir. Ama bugünün kuşaklarına Cumhuriyet’in 100’ncü yıldönümü çok şey ifade ediyor.

Haberin Devamı


İzmir’de yaşayan hemen herkesin Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet’in kuruluş ve yükseliş yıllarıyla bir şekilde bağlantısı vardır. Kimlerinin büyük dedeleri Çanakkale’de şehit düşmüştür kimilerinin yakınları Cumhuriyet döneminin ilk öğretmenlerinden, mühendislerinden biri olmuştur. Şimdi bu hazineyi daha gelişmiş olarak gelecek kuşaklara aktarmak bizlerin görevi.
Yılın son günleri hem özel hayatımız hem de iş ve günlük yaşamımızda geçen bir yılın muhasebesini yapmak için iyi bir fırsattır. Aile, arkadaş, yakın çevreyle yaşanan iyi ya da kötü anılar, iş yaşamındaki başarı ya da başarısızlıklar, spordan, tatile yaşanan tüm olaylar film şeridi gibi gözümüzün önünden akar gider.

İNSAN BEYNİ SAKLAYABİLİYOR
İnsanı diğer canlılardan ayıran en büyük özellik anılarını uzun süre saklayabilecek bir beyin yapısına sahip olmasıdır. İnsan belleği kaydedilen bilgileri çok uzun süre saklayabilecek şekilde gelişmiş. Gelişmiş beyni sayesinde uzak geçmişi hatırlayabilen insanoğlu geçmişteki anılarını kullanarak geleceği zihninde canlandırıp, tasarlayabiliyor. Hayvanların davranışlarını ise büyük ölçüde içgüdüleri belirliyor.
Geçmişten çıkardıkları derslerle geleceği tasarlayabilmeleri insanların zeki olmalarının temel nedeni olarak gösteriliyor. İzmir’in gelecek 100 yılını tasarlayabilmek için de geçmişteki bilgi ve deneyimler çok önemli. Örneğin İzmir’in dağlarında çiçekler yerine gecekonduların açtığı çarpık kentleşmenin ekonomik ve sosyal sonuçları bugünden yarına ders olmalı.
Ne yazık ki üzerinden 20 yıl geçen Marmara Depremi ve yakın zamandaki Bayraklı yıkımına rağmen, İzmir hala iskambil kağıdı gibi birbirine dayalı gecekondudan bozma apartmanlarla dolu. Büyük bir depremde on binlerce kişi ölme riskiyle karşı karşıya. Cumhuriyet’in yeni yüzyılına girerken geçmişten ders alınmalı. Rant kaygısıyla çıkarılan engeller aşılıp Gültepe gibi kentsel dönüşüm projeleri hızla hayata geçirilmeli.

Haberin Devamı

HERKES SİFONU ÇEKERSE
Benzer şekilde, yeni kent merkezi olan Liman arkası ve Bayraklı bölgesindeki gökdelenlerin sayısı şimdiden 30’u buldu. Uzun vadede bu bölgeye 250 gökdelen yapılabileceği hesaplanıyor. Yeni yerleşim yol, kanalizasyon, su ihtiyacı demek. Binlerce kişinin oturacağı yeni gökdelenlerde sifonlarını çekenlerin sayısı artacak. Uzun yıllar burnumuzu tıkayarak yanından geçtiğimiz Körfez’in kokusunu unutmak mümkün değil.
Geçmişten alınan derslerle İzmir’in geleceği inşa edilirse Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında gelecek kuşaklara sınıf atlamış, yaşam kalitesi yüksek bir kent bırakabiliriz.
2023 ‘te mutlu, huzurlu, bir yıl dileğiyle.

Yazarın Tüm Yazıları