Yatırım yaparken duygunuza hâkim olun

Düşünün Türkiye’de 3.5 milyon kullanıcı bir veri şirketine günde 4 milyar adet bağlantı talebi iletiyor.

Haberin Devamı

O şirketin elinde nasıl bir data seti, istatistiksel bilgi olur. Bahsettiğim şirket uçtan uca  veri çözümleri üreten, finansal teknoloji şirketi Matriks. Geçtiğimiz günlerde Matriks Yönetim Kurulu Üyesi Cem Tutar ile bir araya geldik. Buluşmamızda en çok aklımda kalan Türk yatırımcılara tavsiye niteliğindeki tespitleri oldu.

Cem Tutar’ın adeta milyarlarca datayı süzerek dile getirdiği bu tavsiyeleri aktarmamda fayda var:

* Borsa her gelenin kazanabileceği bir yer değil.

* Yatırım yaparken her şeyden önce duygulara hakim olmak gerek.

* Yatırımcı kendini ve risklerini doğru analiz edip, duygularını da iyi yönetebilmeli.

* Yatırımcı kendi risklerini, parasının değerini, parasının zaman değerini ve kendisinin risk iştahını doğru tarif edebilmeli.

* İki ayrı kişi için aynı yatırım stratejisi her zaman doğru değildir. Aynı miktardaki kar ya da zarar oranı iki yatırımcı için aynı şeyi ifade etmez.

Haberin Devamı

* Yatırım çok kişiseldir.Örneğin iki yatırımcının da 100 bin lirası olduğunu ve aynı hisseyi aldığını düşünün. Bir yıl sonra bu yatırımcıların portföyüne baktığınızda birinin 10 bin lira zarar ettiğinde piyasadan çıktığını ve bir daha borsaya girmediğini, diğerinin ise 20 bin lira kazandığında sattığını, alttan aldığını ve daha çok kazandığını görebilirsiniz.

FİNANSAL OKUR YAZARLIK

Cem Tutar finansal okur yazarlığın çok önemli olduğuna da dikkat çekiyor. Bunun için Matriks Akademi Platformu’nu oluşturmuşlar. Aracı kurumların araştırma müdürlerinden ve kendi ekiplerinden bazı isimler sermaye piyasaları konusunda eğitimler vermeye başlamış. Bunun yanında kendini algoritmik işlemler konusunda geliştirmek isteyen yatırımcılara kaynak oluşturmak için de algokutuphanesi.com’u geliştirip kendi ürünleri ile entegre etmişler.

Cem Tutar görüşmemizde Matriks ile ilgili son bilgileri de paylaştı. Şirketin ana faaliyet alanını, finans piyasalarında oluşan veri, haber ve yorumların analiz imkanıyla birlikte anlık olarak sunulması oluşturuyor. Özellikle borsa yatırımcılarının çok yakından bildiği Matriks’in işlem platformları Borsa İstanbul (BİST) başta olmak üzere FX market, para piyasaları, kripto para piyasalarına da entegre şekilde veri hizmeti sağlıyor.

Haberin Devamı

HEM ORTAK HEM ÇALIŞANLAR

2003 yılında, 19 ortakla kurulan şirket bugün yola 18 ortağı ile devam ediyor. Ortakların büyük bir bölümü ellerindeki hisse adetine bakmaksızın şirkette çeşitli pozisyonlarda altüst ilişkisi olmadan çalışıyor. Tutar, “Şirketteki konumumuzu şirket ortaklığımız belirlemiyor. Kurucu ortaklarımızdan bazıları, ortak olmayan yöneticilerin altında çalışabiliyor. Sadece yazılımcı olan ortaklarımız var. Yani biz şirket çıkarları ne gerektiriyorsa onu yapıyoruz” diye konuştu.

3.5 MİLYON KULLANICIDAN GÜNDE 4 MİLYAR TALEP

MATRİKS Yönetim Kurulu Üyesi Cem Tutar, “İddialı mobil ve web ürünlerimiz var. Oldukça gelişmiş büyük bir veri alt yapısı ve yayın sistemine sahibiz. Bu yapı hem bizim ürünlerimize hem de başta banka ve aracı kurumların ürünlerine ve veri ihtiyacı olan kurum veya bireylere hizmet sağlıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Matriks’in 20 yıldır aralıksız teknolojiye yatırım yaptığına dikkat çeken Tutar, sürekli olarak server aldıklarını çünkü sermaye piyasalarının sürekli büyümesine hazırlıklı olmaları gerektiğini de söyledi.

Tutar, “Şu anda dört veri merkeziyle çalışıyoruz. Bizim şu an da internet çıkışımız 125 gigabit oldu. Daha yalın bir ifadeyse sadece kasım ayında 3,5 milyon kullanıcıdan gelen günlük 4 milyar bağlantı talebini karşıladığımız bir teknoloji alt yapısından söz ediyoruz” dedi.

Kripto para alanında yapacakları işler için de Rootech Finansal Teknolojiler isimli bir şirket kurduklarını belirten Tutar, “Kripto konusunda bankaların hazırlıklarını zaten biliyorsunuz. Aracı kurumların da istekleri ve ihtiyaçları olacak. Biz orada geleneksel yatırımcılarla yeni teknolojiler arasında bir köprü oluşturabilir miyiz diye çalıştık. Teknoloji sağlayıcı olmak için alt yapı geliştiriyoruz” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları