Kaç bin adım atacağınız size bağlı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde o kadar çok etkinlik var ki aralarından seçim yapıp onları da birbirine bağlamak şart. Alternatifler arasında kaybolmayın diye, size fikir vermesi açısından küçük bir liste hazırladım. 23 Ekim’e kadar vakit de dar, bakalım bu yolda siz nerelere uğrayacaksınız...

Haberin Devamı

Kaç bin adım atacağınız size bağlı

Yenilenen Galata Kulesi

ve Devrim Erbil sergisi
Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde enfes bir Devrim Erbil sergisi var: ‘Renkler ve Teknikler’. Çoğunlukla İstanbul şehir panoramaları üzerine çalışan ressamın biri Paris, diğeri New York’u konu alan iki tablosu da var. En çok bayıldığım, turuncu ağırlıklı olarak Haliç’i çizdiği ‘İstanbul’da Sonbahar’ adlı eseri. Fakat bu sergiyi gezmeden önce festival duraklarından Galata Kulesi’ne çıkmalısınız. Böylece Devrim Erbil’in neyi, nasıl gördüğünü daha iyi anlayabileceksiniz. İki yıl önce yenilenen kuleye giriş 215 lira. Sakın turist gibi o parayı ödemeyin.
Kaç bin adım atacağınız size bağlı
Aynı gişeden 60 liraya bir Müze Kart alın, Türkiye’deki bütün müzelere iki kere giriş hakkınız olsun. Eğer kule tarafında yeme-içme molası vermek isterseniz hemen dibinde yeni açılan ‘i guru’ güzel bir seçenek. Yok, molayı AKM tarafında isterseniz binanın terasındaki Divan’ın harika bir manzarası var. Yalnız çok pahalı; hamburger 260, çay bile 25 lira.

Haberin Devamı

Stanley Kubrick sergisi
Kaç bin adım atacağınız size bağlı

Taksim’deki AKM’den Galata’ya (ya da tam tersi) İstiklal Caddesi üzerinden yürüyeceksiniz. Yolda Atlas Pasajı’nda durun. Pasajın içindeki İstanbul Sinema Müzesi’nde ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in bugüne kadar dünyada açılmış en kapsamlı sergisi var. Film kıyafetleri, kamera arkası fotoğrafları, maketler, kameralar... Benim ilgimi en çok Tom Cruise’un ‘Gözü Tamamen Kapalı’ (Eyes Wide Shut) filminde giydiği pelerin ve maske çekti. Bir alt kattaysa şöyle eğlenceli bir şey var: Eski Türk filmlerinin içine girebiliyorsunuz. Mesela ‘Neşeli Günler’de Adile Naşit ile Münir Özkul’un turşu kavgası yaptıkları sahne... Siz de o an orada onlarla olup çekilen fotoğrafı kendinize e-posta atabiliyorsunuz.

Stacey Kent konseri
Kaç bin adım atacağınız size bağlı
AKM, pazartesi akşamı 20.00’de dünyanın en iyi caz vokalistlerinden Stacey Kent’i ağırlamaya hazırlanıyor. Biletler 175-300 lira. Kent’le konuştum; “İstanbul’daki geceler muhteşem oluyor” diyor. Hem eski şarkılarını hem de son albümü ‘Songs From Other Places’ten parçalar söyleyecekmiş. Bir ricası var: “Lütfen cep telefonuyla kayıt yapmayın.”

 

Haberin Devamı

Bunlar da var...

- Galataport Açıkhava Sahnesi’nde pop müziğin sevilen isimlerini ücretsiz dinleyebileceksiniz. Hepsi 20.30’da: Bu akşam Sertab Erener, 14 Ekim’de Murat Boz, 15 Ekim’de Bengü,
20 Ekim’de Murat Dalkılıç...

- Festivalin etkinlik alanlarından biri de Galata Mevlevihanesi. Daha önce hiç canlı sema gösterisi izlemediyseniz bugün ve 10, 14, 16, 21 Ekim tarihlerinde saat 20.00’de düzenlenecek mukabelelerden birine katılabilirsiniz. İşin ilginç tarafı, bir mevlevihanede Aleviliğe ait konferansların yapılacak olması. Yarın, 11, 13, 15 ve 20 Ekim’de, saat 15.00’te Hünkâr Hacı Bektaşı Veli ve Bektaşilik okumaları yapılacak. Fikirleri, eserleri, usulleri ve kıyafetlerine kadar pek çok konu ele alınacak. 

Haberin Devamı

- Bu yaz açık havada bir film izlemediniz mi? Buyurun size ücretsiz bir fırsat: 16 Ekim saat 16.00’da AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi’nde ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ gösterilecek.

 - Erdem Yetim ve Sedat Şenel’in 15 Ekim Cumartesi 14.00’te AKM Müzik Kayıt Stüdyosu’nda vereceği ‘Elektronik Müzik Prodüksiyonu’ atölyesine biletler tükendi bile. Ama başka bir sürü atölye var. Mesela Ethem Caner Karaüç’ün yapacağı ‘Gençler İçin Senaryo Yazımı’ 20 Ekim saat 14.00’te Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde. Ücretsiz. 

 -Beyoğlu ve tiyatro deyince dikkat çeken işlerden biri de Ali Poyrazoğlu’nun 13 Ekim saat 20.00’de ‘Şıngır Şıngır Beyoğlu’ oyunu; AKM’de.

Haberin Devamı

En ucuzu 50 lira olan biletlerden almak ve sayısı 1.000’in üzerindeki diğer etkinliklere göz atmak için: www.beyoglu.kulturyolufestivalleri.com 

Kaç bin adım atacağınız size bağlı

 

Yazarın Tüm Yazıları