Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’

Sevgili Hürriyet okurları... UNESCO, 2023 yılını ölümünün 50. yılında Aşık Veysel yılı ilan etti. Aşık Veysel, UNESCO üyesi 193 ülkede anılacak.

Haberin Devamı

Gazeteci ve fotoğrafçı Gürsel Gökçe, Aşık Veysel’in torunu olan eşi Nazender Süzer Gökçe ile hazırladıkları ‘Basında ve Ustaların Objektifinden Âşık Veysel’ adlı kitap bu büyük sanatçıya ışık tutuyor. Kitabın adında da yer aldığı gibi birbirinden usta foto muhabirleri Ara Güler, Fikret Otyam, Ozan Sağdıç, Ergün Çağatay, İsa Çelik ve Mustafa Türkyılmaz’ın çektiği Aşık Veysel fotoğraflarıysa yayına ayrı değer katıyor.

Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’
Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’

OKUYUCU İLE BULUŞACAK

2023 yılında okuyucuları ile buluşacak kitap, çok az sayıda gönderi ile tanıtıldı. Kitabın bu ilk baskılarının ulaştığı isimlerin içinde olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Gürsel Gökçe, Başkent Ankara’da özellikle fotoğraf dünyasında yakından tanınan bir gazeteci ağabeyimiz. Sayfa sayfa incelediğim kitabı sizlere de aktarmak isteyince hemen Gürsel Gökçe’yi aradım. Gökçe ve eşi Nazender Süzer Gökçe, ‘Basında ve Ustaların Objektifinden Âşık Veysel’ kitabını anlattı.

Haberin Devamı

Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’

Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’

SERGİ İLE BAŞLADI

‘Basında ve Ustaların Objektifinden Aşık Veysel’i ilk olarak 2010 yılında fotoğraf sergisi olarak planladıklarını anlatan Gürsel Gökçe, Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, Ergun Çağatay, Mustafa Türkyılmaz ve Anadolu Ajansı fotoğraflarının yer aldığı sergiyi Ankara, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasında ve Almanya’nın Nürnberg kentinde açtıklarını söyledi. Gökçe, “Çok özel bir sergiydi çok ilgi çekti hatta fotoğrafların altında bu usta isimlerin imzaları da yer alıyordu” dedi.

TOZLU RAFLARI TARADIK

Gökçe serginin kitaplaşması servüvenini ise şöyle aktardı; “Gazetelerin tozlu arşivlerinden yüzlerce haberi taradık. 1934’ten 2021 yılına gazete kupürlerinden bir seçki yaptık. Aşık Veysel’in daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan fotoğraflarını da albümümüze aldık. Kitapta bunların yanı sıra Ümit Yaşar Oğuzcan, Yaşar Kemal, Fikret Otyam, Ahmet Kutsi Tecer, Tahir Kutsi Makal, Sebahattin Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ruhi Su, Ümit Kaftancıoğlu, Erdoğan Alkan ve Mustafa Ekmekçi’nin kaleminden de Aşık Veysel yer alıyor. Okuyucu bu yazılarla kimi zaman kahkahalar atacak, kimi zaman hüzünlenecek.”

Haberin Devamı

Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’

GÖNÜL GÖZÜ İLE GÖREN VEYSEL

Kitabın editörlüğünü Aşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe yapmış. Ölümünün 50. yılında UNESCO’nun 2023’ü Aşık Veysel yılı ilan etmesinden torunu olarak onur duyduğunu anlatan Gökçe, “8 yaşıma kadar dedemle yaşama şansına sahip oldum. Şimdilerde daha iyi anladığım duru, sade, şefkatli, sevecen tavır ile daha çok saygı duyuyor, hayranlık besliyorum. Dedemin yayımlanmış 178 şiiri var. 80 civarında şiiri de bestelenmiş. Kitabı hazırlarken gördük ki, dedem türküleri ve kısıtlı sayıdaki anlatımlar ve bilindik birkaç anısıyla tanınıyor. Gönül gözünün zengin pınarlarını aktarma arzusu ve inancıyla gören gözlere, gönül gözü ile gören Âşık Veysel’in dünyasını anlatmak istedik” dedi.

Haberin Devamı

Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’
Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’

YAYINLANMAMIŞ FOTOĞRAFLAR

Kitabın hazırlık sürecinin 12 yıl sürdüğünü dile getiren Veysel’in torunu, “Gelecek kuşaklara Aşık Veysel ile birlikte kültürümüzü de ulaştıracağız. Daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğrafları, özel röportajları, gazete haberleri, söyleşileri ve dedeme dair bilinmeyenleri okurlarla buluşturmayı amaçladık. Hazırladığımız bu kitabın Aşık Veysel’in bilmeyenleri ile başta basın yayın, konservatuvar gibi bölümlerde eğitim gören birçok öğrenci için de kaynak olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’
Usta gözüyle ‘Aşık Veysel’

GÖRME ENGELLİLER İÇİN AYRI BASKI

352 sayfalık ‘Basında ve Ustaların Objektifinden Âşık Veysel’ kitabında Fikret Otyam, Ara Güler, Ozan Sağdıç, Ergün Çağatay, İsa Çelik, Mustafa Türkyılmaz’ın kareleri ile Anadolu Ajansı muhabirlerinin çektiği 4 fotoğraf yer alıyor. Yayının Türkçe versiyonu Ankara Ticaret Odası, İngilizce versiyonu ise Ankara Sanayi Odası desteği ile basılmış. Kitap Aşık Veysel ile ilgili yazılan eserler arasında İngilizce’ye çevrilen ilk eser. Önümüzdeki yıl Avrupa’da en çok vatandaşımızın yaşadığı Almanya için bir de Almanca versiyonu basılacak.Aşık Veysel’in bugüne kadar hiçbir eserinin görme engellerin kullanımına yönelik olarak yayımlanmadığını söyleyen torunu Nazender Süzer Gökçe, “Görme engelli dostlarımız Aşık Veysel’i tanıdıkça onlar da dezavantajlı durumlarını avantaja dönüştürmek, üretmek istiyor, yaşama sevinci duyuyorlar. Görme engelli dostlarımda bu heyecanı gördüm. Biz albümün Braille alfabesine çevrimini yaptırarak görme engellilere de Âşık Veysel’i okutmayı hedefliyoruz. Braille alfabesine göre tasarlanan özel kitap 4 cilt 500 sayfa 40x40 cm ebadında. Ayrıca sesli kitap olarak yayımlayıp görme engellilerin yararlanması için sesli kitap kütüphanelerine ulaştıracağız. Ülkemizde 900 bin civarında görme engelli yurttaşımız yaşıyor. Yani bir başka söyleyişle her 90 kişiden birisi görme engelli” sözleriyle kitabının görme engellilere de ulaşacağını anlattı.

Yazarın Tüm Yazıları