Sarımsak diyarının altın objektifi

Sevgili Hürriyet okurları bu hafta sizleri, dünyaca ünlü sarımsağı ile nam salan Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine götürecek ilçeye adını veren ve iki yakayı bağlayan “taş köprü” gibi fotoğraf tutkusuna bağlı bir isimle tanıştıracağım: “Akif Doğan.”

Haberin Devamı

Sarımsak diyarının altın objektifi

Gazetecilik mesleğinin alaylılarından aynı zamanda uzun yıllardır İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) Taşköprü muhabiri ve ilçenin ilk sitesi Taşköprü Haber’in de imtiyaz sahibi… Özetle, işi gücü haber, varı yoğu fotoğraf olan bu mesleğin asıl emekçilerinden.
Fotoğrafa olan merakı ilk olarak 13 yaşındayken başlamış. Akif Doğan, o günleri şöyle anlatıyor:

Sarımsak diyarının altın objektifi
Sarımsak diyarının altın objektifi

Sarımsak diyarının altın objektifi

Haberin Devamı

DERİ KILIFINI DA KOKUSUNU DA UNUTMAM

“İlk fotoğraf makinem aslında babamın makinesiydi. Babam, bu Rus malı makineyi askerlik görevini yaptığı Siirt’in Pervari ilçesinden alıp, terhisiyle birlikte getirmiş. Deri kılıfını da verdiği kokusunu da unutmam. Tabii o zamanlar makineler pozlu. Poz sayısı sınırlı, verdiği keyif ise sınırsız.

BENDEN BİR PARÇA, HAYATIMA TUTKU OLDU

Ortaokul yıllarımda büyük de bir hevesle o fotoğraf makinesini okula getirir, arkadaşlarımın fotoğrafını çekerdim. Bir etkinlik olduğunda yine fotoğrafları ben çeker, tab ettirdikten sonra arkadaşlarıma verirdim. Bu yıllar boyunca böyle devam etti. Fotoğraf makinesi böylece benden bir parça, fotoğraf ise hayatıma tutku oldu.”
Taşrada gazetecilik/muhabirlik zordur. Kaza olur koşarsın, yangın olur koşarsın, sel olur koşarsın, deprem olur koşarsın. Siyaset, sanat, spor, ekonomi. Her alana bakarsın. Akif Doğan da 13 yaşında babasının fotoğraf makinesiyle başlayan tutkusunu, ilerleyen yıllarda meslek haline getirmiş. Tabii önce gazete dağıtarak başlamış. Hikâyesini ise şöyle aktarıyor:

Sarımsak diyarının altın objektifi
Sarımsak diyarının altın objektifi
Sarımsak diyarının altın objektifi

Haberin Devamı

KÜÇÜK BİR BİSİKLETLE GAZETE DAĞITIRDIM

“Her şey hayalle, hevesle başlıyor. Cesaretle, sabırla yoğruluyor. 1999 yılında Türkiye Gazetesi ile yolum kesişti. Küçük bir bisikletle Taşköprü sokaklarında gazete dağıtıcılığı yaptığım o günlerde, internet kullanımı ‘yok’ denilecek kadar azdı. Dağıtım işi bittiğinde, gazetenin reklamlarına kadar okurdum. Her zaman en çok ilgimi çeken sayfa ise bölge haberlerinin yer aldığı sayfalar olurdu. Kastamonu bölgesinden imzalı haberleri gördüğümde, içten içe heveslenirdim.

Sarımsak diyarının altın objektifi
Sarımsak diyarının altın objektifi

İLÇE NÜFUSUNDAN FAZLA TAKİPÇİYE ULAŞTI

Kastamonu basınının çok değerli isimlerinden İzzet Sarı, o yıllarda adeta il merkezinden bana basın dalı uzattı. Bu sayede yıllar önce başlayan fotoğraf merakıma haberciliği de eklemiş oldum. İnternetin insan hayatına iyiden iyiye yerleştiği 2007 yılında, ‘Taşköprü Haber’ isminde haber sitesi kurdum. Bu site, ilçemizin dünyaya açılan penceresi oldu ve ilçe nüfusumuzun üzerinde takipçi sayısına ulaştı. Kısa bir süre sonra da İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) Taşköprü muhabirliği görevini aldım ve o tarihten bu yana sürdürmekteyim.”
Kimi zaman bir sarımsak tarlasında, kimi zaman dağda bayırda. Tıpkı Akif Doğan gibi Anadolu’nun dört bir köşesinde büyük fedakârlıklarla gazetecilik faaliyeti yürüten tüm basın emekçilerine selam olsun.

Haberin Devamı

Sarımsak diyarının altın objektifi

KÜLTÜR YOLU’NDA 2 TFMD SERGİSİ

Başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2022 ve Türkiye Güzellikleri sergileri Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Ankara’da fotoğraf tutkunlarıyla buluşuyor. İki sergimiz festivalin merkezi konumundaki CSO’da 23 Ekim’e kadar gezilebilecek. Kültür Yolu Festivalleri’nde emeği olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, sergilerin bu organizasyona taşınmasına büyük katkı sağladı. Kısaca sergiler Bakan Yardımcısı Yavuz’un vizyonu ve isteği ile Kültür Yolu Festivali’nde sanat severlerle buluşuyor.

BASIN FOTOĞRAFLARI İLK KEZ

‘Yılın Basın Fotoğrafları 2022 Sergisi’ ilk kez festival kapsamında sergileniyor. 37 yıldır aralıksız düzenlenmesi ile Türkiye’nin en köklü fotoğraf organizasyonu da olan Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının ödüllü karelerinden 32 fotoğraf ve 10 fotoğraflık 4 seri de izlenime sunuluyor. 2022 Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü’nü Marmara Denizi’ndeki musiaj felaketini anlatan karesiyle Reuters Foto Muhabiri Ümit Bektaş kazanmıştı.

Haberin Devamı

12 ÜLKE ARDINDAN ANKARA’DA

Türkiye Güzellikleri Sergisi ise 12 ülkenin ardından Türkiye’de Kültür Yolu Festivalleri’nde görücüye çıktı. Başkent Kültür Yolu’ndan önce sergi geçtiğimiz ay ‘Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale’de Feribot İskelesi’nde sergilenmişti. Sergi, ülkemizin nadide noktalarında çekilen birbirinden renkli 40 fotoğraftan oluşuyor. TFMD, 2018 yılından bu yana ‘Türkiye Güzellikleri’ni de ödüllendiriyor. Amatör/profesyonel katılıma açık ayrı bir yarışma olarak düzenlenen ‘Türkiye Güzellikleri’ için her yıl 5 binden fazla fotoğraf ödül için yarışıyor. ‘Türkiye Güzelikleri’ sergisi bugüne kadar Dışişleri Bakanlığı organizasyonu ile Almanya, Hollanda, Rusya, Güney Afrika, Fransa, Belçika, Madagaskar, Afganistan, Kuveyt, Katar, Gürcistan ve Zambiya’da sergilendi. Yıl sonuna kadar ABD, Avusturya, Hindistan, Özbekistan, Arjantin, Nahçıvan’da da sergilenecek.

Yazarın Tüm Yazıları