Ödüllerde savaş izi...

Sevgili Hürriyet okurları... Başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), 38 yıldır düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları” yarışmasıyla ülkemizde aralıksız düzenlenen en uzun soluklu fotoğraf organizasyonuna imza atıyor.

Haberin Devamı

Türk medyasının fotoğraf alanındaki tek yarışması olan organizasyonda ödüller geçtiğimiz gün açıklandı. Antalya’da yapılan jüri toplantısında 2 gün süren değerlendirmeyle 4 bin fotoğraf arasından ödül alan kareler belirlendi. Kiev sokaklarında sivillerin yakaladığı Rus casusun fotoğrafı ile Milliyet Foto Muhabiri Uğur Yıldırım’ın yarışmanın büyük ödülü “Yılın Basın Fotoğrafı”nı aldığı yarışmaya Rusya-Ukrayna savaşından kareler damga vurdu...

Ödüllerde savaş izi...

Ödüllerde savaş izi...

 

37 ESERE ÖDÜL

Haberin Devamı

1985 yılından bu yana düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda 6 kategoride 23 fotoğraf ve 6 fotoğraf serisi ödül aldı. TFMD bu organizasyon içerisinde her yıl amatör ve profesyonel herkese açık olarak uluslararası sergilerle dünya başkentlerine taşıdığı Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri’ni de belirliyor. Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri kategorisi ile bu yıl iki dalda 7 fotoğraf ödüle layık görüldü. Ve yine gençlerin fotoğrafa özendirilmesi amacı ile 25 yaş altı lise ve üniversite öğrencilerine yönelik beşincisi düzenlenen Ara Güler Özendirme Ödülü’nü Muş Alparslan Üniversitesi’nden Kahraman Kaya aldı. Böylece yarışmada 37 eser ödüle layık görüldü. TFMD, Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü ise bu yıl mesleğe olan katkılarıyla usta isim Coşkun Aral’a verildiğini açıkladı.

Ödüllerde savaş izi...

Ödüllerde savaş izi...

2022’YE DAMGA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl 24 Şubat’ta sabahın erken saatlerinde televizyondan “Ukrayna’da özel askeri operasyon” başlattıklarını duyurdu. Üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçen savaşta binlerce insan hayatını kaybetti, şehirler yerle bir oldu. Dünya basınının akın ettiği Ukrayna’da bu zamana kadar 53 gazeteci de hayatını kaybetti. Türk gazeteciler, yakından takip ettikleri bu savaşta başarılı haberlere imza attı. Yılın Basın Fotoğrafı da savaşta çekilen fotoğraflar arasından seçildi. Milliyet Gazetesi’nden Uğur Yıldırım’ın çektiği, başkent Kiev sokaklarında sivillerin yakaladığı Rus casusun fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü’nü kazandı. Yıldırım, bu fotoğrafının da olduğu seri ile Yılın Foto Röportajı ödülünü de kazandı. Hürriyet Gazetesi’nden Murat Şaka’nın Ukrayna’da çektiği, 2 çocuğu ile kaçarken ve yakınlarına düşen bomba ile hayatını kaybeden annenin fotoğrafına verildi. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD ASAM) Özel Ödülü savaşta başkent Kiev’den kaçan halkın fotoğraflarından oluşan Hürriyet Foto Muhabiri Murat Şaka’nın serisine verildi. Şaka, Ukrayna’da babaanne ve torununun çiçekleri ile birlikte tren garında çektiği umudu yansıtan fotoğrafla Kızılay Özel Ödülü’nü kazandı. Özel ödüllerde de İhlas Haber Ajansı (İHA) Foto Muhabiri İsmail Coşkun, EPA Foto Muhabiri Sedat Suna Ukrayna kareleri ile ödül kazandı.

Haberin Devamı

SPOR TOTO ÖDÜLÜ SÖNMEZ’E

Ödüllerde savaş izi...

Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde, yağmur nedeniyle rengi değişen İstanbul Boğazı fotoğrafı ile İHA’dan İsmail Coşkun birincilik ödülünü aldı.

Ödüllerde savaş izi...

Yılın Portre Fotoğrafı kategorisinde Diyarbakır’da fenomen ‘Kemal Dayı’ portresi ile Mehmet Arslan birinci olurken, Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Kategorisi’nde Yağız Karahan’ın Shell Helix 2022 Türkiye Ralli Şampiyonası’nda çektiği fotoğraf ödüle layık görüldü. AB Çevre Özel Ödülü Tuz Gölü’nde kuraklığı anlatan karesiyle Anadolu Ajansı’ndan Seyit Konyalı’ya verildi. Spor Toto Özel Ödülü ise bu yıl Konya’da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları’ndan yüzücüler serisiyle Hürriyet Foto Muhabiri Selahattin Sönmez’in oldu. Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödüllerinde dördüncü kez Sıfır Atık Özel Ödülü verildi. Sıfır Atık Projesi’nde farkındalığa destek amacı ile verilen ödülü EPA’dan Erdem Şahin’in çektiği, geri dönüşümle atıkları sanata dönüştüren sanatçı Deniz Sağdıç serisine verildi.

Haberin Devamı

Ödüllerde savaş izi...

Ödüllerde savaş izi...

Ödüllerde savaş izi...

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ

Türkiye Güzellikleri 2023 Ödülleri’nde ise Ufuk Turpcan’ın çektiği Uşak’ta çekilen halı dokumacısı fotoğrafı birinci oldu. Gökyüzünden Türkiye Güzelliklerinde ise Gülin Yiğiter’in çektiği Erzincan’ın İliç ilçesinde Karasu Fırat Nehri üzerinde köprüden geçen tren fotoğrafı birincilik aldı. Aynı kategorideki fotoğraflardan seçilen ASKA Özel Ödülü ise İsmail Serhat Şahin’in Dalyan Deltası fotoğrafına verildi.

Ödüllerde savaş izi...

Ödüllerde savaş izi...

Ödüllerde savaş izi...

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİ FOTOĞRAFA ÖZENDİRME

Ödüllerde savaş izi...

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın yanı sıra usta isim Ara Güler’in adını yaşatmak için öğrenciler arasında düzenlediği “Ara Güler Özendirme Ödülü” ise bu yıl beşinci kez verildi. Ödül, Muş Alparslan Üniversitesi’nden Kahraman Kaya’nın fotoğrafına verildi.

Haberin Devamı

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ COŞKUN ARAL’IN

Ödüllerde savaş izi...

Dernek, her yıl bir usta isme Yaşam Boyu Onur Ödülü veriyor. Bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü usta isim Coşkun Aral’a verildi. Onun mesleki başarılarını anlatmaksa bir iki satıra sığamaz. Ustamı ayrı bir yazı ile doya doya anlatmak isterim...

Yazarın Tüm Yazıları