Asırlık çınarın keskin gözü

Bu yıl 120’nci yaşını kutlayan asırlık Yeni Asır’da 20 yıldır foto muhabirliği yapan Kadir Kemaloğlu, bölgesel yayın yapan çalıştığı gazeteyle ilgili, “Benim için altında yetiştiğim bir çınar burası” diyor.

Haberin Devamı

Fotoğrafın gücü, yayınlandığı mecra ile ilgilidir. Ama Türkiye’de öyle bir bölgesel gazete var ki pek çok ulusal gazeteden daha etkili. Bu yıl 120’nci yılını kutlayan Yeni Asır’da 20 yıldır aralıksız olarak görev yapan foto muhabiri Kadir Kemaloğlu, imza attığı karelerin yanı sıra başarılı projeleriyle Türkiye’deki basın fotoğrafçılarının yakından tanıdığı bir isim.
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin de 3 yıldır ‘İzmir Bölge Temsilciliği’ görevini yürüten değerli dostum Kadir Kemaloğlu ile mesleki serüvenini ve bölgesel bir gazetede çalışmanın farklılıklarını konuştuk. Kemaloğlu’nun, “Türkiye’nin en büyük ve yayın hayatına devam eden en eski bölgesel gazetesi Yeni Asır. Benim içinse altında yetiştiğim bir çınar burası” sözleri, çalıştığı kurumla olan bağını çok iyi anlatıyor.
İşte Kadir Kemaloğlu’nun hoş sohbetinden hatırda kalan keyifli sözler:

Haberin Devamı

BENİM EVİM, AİLEMİN BİR PARÇASI

“Yeni Asır, benim evim gibi. Burası benim, ailemin bir parçası. Ben de Yeni Asır ailesinin 20 yıllık bir üyesiyim. Basın tarihinde ilklere imza atmış bir gazete Yeni Asır. İlk offset baskı, ilk bilgisayar kullanımını gerçekleştirmiş. Bugün Türk basınının önemli kalemlerine baktığınız zaman Yeni Asır’la yollarının mutlaka bir şekilde kesiştiğini görüyorsunuz. Üstelik son yıllarında yayınlarında kadın dokunuşu hissettiriyor kendini. Türkiye’nin tek kadın Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı ile çalışmak bu aile için büyük bir şans.

KUŞ UÇSA HABERİNİZ OLUYOR

Pekçok haber için fotoğraf için Ege Bölgesi’nin her kilometrekaresinde bulundum. Yerel basını güçlü kılan da bu. Yayın yaptığınız bölge için önemlisiniz. O bölge de kuş uçsa haberiniz oluyor. En doğruya, en hızlı bir şekilde ulaşıyorsunuz ve bunu insanlara aktarıyorsunuz. Bugün Ege Bölgesi’nde bir yerde bir olay olduğu anda ulusal medyadan önce Yeni Asır muhabirinin orada olmasının en önemli sebebi de bu. Bulunduğu bölgenin nabzını iyi tutuyor.

20 YIL ÖNCE KAPISINDAN GİRDİM

1995 yılıydı Yeni Asır’ın kapısından girdiğimde. Bölgesel, ancak yaptığı yayınlarla ulusal etkileri olan bu kurumda önemli çalışmalara imza atma şansı buldum yıllar içinde. 1995 aynı zamanda Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne başladığım yıl. Yaklaşık bir ay sonra gazetecilik mesleğine ilk adımlarımı attım. Hem okul hem de muhabirliği bir arada yürütmeye çalışıyordum. Mesleki olarak 90’lı yılların ikinci yarısı oldukça hareketli yıllardı. Özellikle mesleğe başladığım günü hiç unutmuyorum. Kasım ayı, İzmir’deki büyük sel felaketi olmuş ve 60’ın üzerinde insan yaşamını yitirmişti. Böyle bir ortamda başladım .

Haberin Devamı

90’LI YILLAR HAREKETLİYDİ

Hareketli bir dönemi yaşıyorsanız, daha hızlı yaşıyor, daha hızlı öğreniyor, bir anlamda daha kolay tecrübe kazanıyorsunuz. Ege için hareketli dönemlerdi meslekteki ilk yıllarım. Her gün farklı bir siyasi, ekonomik, yerel bir gelişme, neredeyse 2 yılda bir seçim. Evimize dahi zor gidiyorduk. Derken, Kardak krizi patladı. O dönem Yunanistan’la savaşın eşiğine geldiğimiz Kardak’ta bana ayrı bir tecrübe oldu. Hamurumuz yoğrulmaya başlamıştı. 96 yıllarının sonlarında Susurluk kazası gerçekten tek başıma gerçekleştirdiğim ve artık adımın anılmaya başladığı dönemler oldu. Ardından Zeki Müren’in İzmir’de sahnede yaşamını yitirmesi ve Yeni Asır olarak bunu Türkiye’ye duyurmamız benim için çok önemliydi.”

Haberin Devamı

KADİR KEMALOĞLU KİMDİR?
1976 yılında dünyaya gelen Kadir Kemaloğlu, ilk ve orta öğrenimini babasının görevi gereği Türkiye’nin farklı illerinde tamamladı. Karşıyaka Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1995 yılında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne girdi. Aynı yıl ATV İzmir bürosunda işe başladı. Sonrasında Yeni Asır Gazetesi’ne geçti. Halen Aynı gazetede foto muhabiri olarak görev yapıyor. Hasan Tahsin Gazetecilik ödülü başta olmak üzere bir çok yarışmadan ödül aldı. Yurtiçindeki pek çok olayın ve organizasyonun dışında uluslararası pek çok haberi de takip etti. Halen Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürütüyor. Kadir Kemaloğlu evli ve bir çocuk babası.

Yazarın Tüm Yazıları