100. Yılında Kut’ül Amare

Foto muhabirliği zorluğunun yanı sıra bir çok keyifli yönü ile gazetecilik mesleğinin en renkli alanlarından biri. Bu güzelliklerden biri de foto muhabirlerinin dünyanın farklı coğrafyalarında fotoğraf çekmek.

Haberin Devamı

Mesleğin gereği pek çok değişik ülke ve kentte deklanşöre basan foto muhabirlerinden Yavuz Alatan, gezdiği ülkelerden kareleri sergilerle fotoğraf severlerle paylaşıyor. Küba’dan Azerbaycan’a, Başkırdistan’dan Gagavuz Türkleri’ne, Çin’den Kudüs’e yirminin üzerinde fotoğraf sergisine imza atan Alatan’ın son sergisi ise “Kut’ül Amare.” Siyah Beyaz Sanat Galerisi’nde 17 Haziran’da açılışı yapılacak olan sergi bir hafta gezilebilecek. 

SERGİ İÇİN 100. YILI BEKLEDİM

Sergileri ile gördüklerini paylaşmayı kendisine önemli bir yol olarak seçen Yavuz Alatan’la fotoğraflarını ve son sergisini konuştuk. Son dönemde tartışmalarla gündeme gelen Kut’ül Amare zaferinin mimarı şehitlerin Irak’ta bulunan şehitliğini 4 yıl önce fotoğrafladığını aktaran şunları söyledi:
“4 yıl önce o şehitliğe Kerkük’ten geçerek ulaştım. Ve o seyahatimden Kerkük fotoğraflarının sergisini döndükten sonra o yıl içerisinde açtım. Ama Kut’ül Amare sergisini açmak için bu zaferin 100. yılını bekledim. Sergide 45 fotoğraf yeralıyor.

Haberin Devamı

100. Yılında Kut’ül Amare

GÜVENLİK KONUSU SIKINTILI

Tarih bölümü mezunuyum. Irak’a gidip bu şehitliği görmeden dönemezdim. Zaten tarihsel anlamda da ilgimi çeken bir konuydu. Ama şehitliğe ulaşmak gerçekten zor. Güvenlik konusunda büyük sıkıntılar var. Bağdat’ın 180 kilometre kadar dışında Basra’ya yakın bir noktada mezarlar. Onlarca kontrol noktasından geçerek bu ziyareti yapabildim. Hala da oralara gitmek kolay değil. En azından fotoğraflarla Kut Şehitliği’ni göstermek istedim. Mesela bir anı defteri var şehitlikte üzülerek söylüyorum. O defteri Türk Büyükelçiliği’nin ardından imzalayan ikinci Türk’tüm.

100. Yılında Kut’ül Amare

SERGİLER AÇILMALI

Ben bir gazeteci olarak deneyimlerimi paylaşmayı önemsiyorum. Bu gibi yerler mesela, herkesin kolay ulaşabileceği noktalar değil. Bize verilen bir şans var ve biz bu şansı insanlarla paylaşmak zorundayız diye düşünüyorum. Bu yüzden meslektaşlarımın fotoğraf sergileri konusunda daha cesur davranmaları gerektiğine inanıyorum . Ayrıca sergiler ve yayınlarla geniş kitlelere tecrübeleri aktarmanın insana yaşattığı mutlulukta çok ayrı.”

Haberin Devamı

KUT TÜRK ŞENLİĞİ

1920 yılında Bağdat’a 180 km uzaklıkta Kutü’l-mare’de inşa edilen şehitlik, etrafı duvarlarla çevrili büyük bir anıt şeklinde düzenlenmiş. Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşı`nda İngiliz kuvvetleriyle Halil Kut komutasında çarpıştığı Irak cephesinin Kut mevkiinde bulunan Türk şehitliğinde 7 subay ve 43 er olmak üzere 50 şehidimizin mezarı bulunuyor. Savaş sonunda Osmanlı kuvvetleri 350 subay ve 10.000 erini şehit vermişti. 29 Nisan 1916 tarihinde İngilizler teslim olmak zorunda kalmış, başta Tümen Komutanı General Townshend olmak üzere toplam 13 general, 481 subay ve 13.300 askeri Osmanlı kuvvetlerince esir alınmıştı.

100. Yılında Kut’ül Amare

YAVUZ ATALAN KİMDİR?

Haberin Devamı

1962 yılında İstanbul’da doğan Yavuz Alatan, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünü bitirdi. Alatan, 10 yıl Hürriyet Gazetesi’nde çalıştı. Ardından “The New Anatolian” gazetesinde fotoğraf editörlüğü yaptı. Capitol Life ve Gazeteport için çalıştı. Halen Sözcü Gazetesi’nde mesleğini sürdürüyor. Alatan’ın Azerbaycan’da düzenlenen Uluslararası Fotoğraf yarışmasında fotoğrafları 1.’lik ve 3.’lük ödülü aldı. Yavuz Alatan, Küba, Azerbaycan, Kaçkınlar, Başkırdistan, Antalya, Kerkük, Moldovya ve Gagavuz Türkleri, Berlin, Kaşgarlı Mahmut, Çin, Libya, KKTC, Kazakistan, Kırgızistan, Urumçi, Moskova, Pekin, Kudüs, Türkmenistan Paris, Her Yer Taksim, Kazan ve Havana sergileri açtı. Alatan’ın Küba, Kaçkınlar (Azerbaycan), Kazakistan ve KKTC fotoğraf sergileri daha sonra kitap haline getirildi.

Yazarın Tüm Yazıları