Rağmen, yüzünden, sayesinde

Haberin Devamı

MUKTEDİRE laf yetiştirme, laf çakma, öfkesine öfkeyle cevap verme şeklinde sürüp giden hakim muhalif dilin sorgulanması gerektiğini düşünenlerdenim.
Dil meselenin bir parçası elbet...
Ama baksanıza iktidar içinde abartı, çarpıtma, yalan olan bir dil kurmuş...
One minute, teğet geçmek, paralel yapı gibi bir yığın jargon üretmiş, bununla da seçmenin yarısını tutmuş.
17 Aralık gibi bir kırılma noktası gelmiş geçmiş...
Dünyanın başka pek az yerinde bu olay böyle sonuçlanır. Muhalefet o süreçte bile seçmeni ikna edip kendi tarafına çekememiş.
Yeni, daha zengin, daha esnek, daha sonuç alıcı muhalif bir dile ihtiyaç var.
2015 seçimleri kapıda.
Muhalefet partisine yön verenlerden biri olsam şöyle bir muhalif dil için uğraşırdım.
Referansım önce Gezi olurdu. Orada kendiliğinden yükselen bir dil vardı. Farkında, net, muzip...
Orada gençler vardı. Gençleri yakalayan bir dil çok şey becerebilir.
Gelelim iktidarı ve onun üzerindeki muktediri eleştirme konusuna. Burada noktasal atışlar yapılması taraftarı olurdum. AK Parti’nin performansına ve politikalarına göre göre şekillendirilmiş bir dil.
Bu ülkede “AK Parti’ye rağmen” nispeten yolunda giden işler var mesela...
Görüntünün fena olmadığı, ama aslında durumun iç açıcı olmadığı konular bunlar. Ekonomi gibi... Ki, ekonomi iktidarın oy oranının ana belirleyicisidir.
Buradaki dil aydınlatan bir dil olmalı. Perdenin arkasına ışık tutan... Yanlışları somut olarak ortaya koyan...
Malzeme öyle bol ki...
Enerji fiyatlarından gir, vergi politikalarından çık. Bir türlü el atılmayan yapısal reformlar, hoyrat politikalar ve hukuki ihlaller, genç işsizler...
“Ekonomik krizden medet umuyorlar” kıskacından da kurtulmak gerek. O yüzden karartmadan uyaran bir dil sonuç alabilir.
Bu ülkede “AK Parti yüzünden” yaşanan bir sürü olumsuzluk var. İşte size muktedire çakmak, yeni cesur öneriler yapmak için en uygun alan. Somut öneriler ama...
Toplumdaki kutuplaşmadan, yolsuzlukların caiz gösterilmesine, çevre ihlallerinden iş kazalarına kadar o birçok yara var ki. Bunlar toplumun çeşitli katmanlarını da etkiler hale gelmiş. İnsanı öne çıkaran, küçük hikayelere önem veren, küçük meselelerde bile kıyameti koparan bir dil burada işe yarayabilir.
Son olarak da ne olursa olsun “AK Parti sayesinde” iyi olan şeyler var. Bu kadar oy aldığına göre olmalı. Vatandaş koltuğundan bakınca ulaşım bunun başında geliyor sanırım. Sağlık biraz da... Yapılan bazı akıllı yatırımlar da var. Yeni dil, inandırıcı olmak adına bu konularda nesnel eleştiri yapmaya çalışmalı.
Siyasetçi değilim...
Biliyorum, buradan yazıp çizmesi kolay. Ancak çakmayı aşan, AK Parti seçmeninin kafasında şimşek çaktıran bir dile ihtiyacımız olduğu da açık.

Yazarın Tüm Yazıları