Ve arabalar yer altından uçacak!

Hayallerimizin sınırlarını zorlayan buluşların sahibi Elon Musk, geçen haftalarda TED ’de yaptığı konuşmada ilk defa açıkladığı projeleriyle yine “yok artık!” dedirtti!

Haberin Devamı

Silikon Vadisinin dahi çocuğu, kurduğu her şirketiyle ses getirmesini başaran, kendi deyimiyle bir deli! Dünyanın ilk online ödeme sistemi PayPal’la sesini duyurdu. SpaceX, Tesla, Solarcity hepimizi hayran bırakan başarılarından sadece bazıları. Bir kaç ay önce de gezegenler arası yaşam projesi kapsamında önümüzdeki 50 yılda, Mars’ta 1 milyon kişilik bir koloni kuracağından bahsederek yine nefeslerimizi kesmişti!

TED söyleşisinde ki açıklama

İki hafta önce, TED konuşmalarının sahibi Chris Anderson kendisiyle özel bir söyleşi yaptı. Son zamanlarda özellikle de ulaşım sorununa kafayı takan Musk, açıkladığı çalışmalarıyla yine dünya gündemine oturmayı başardı!

Yer altına iniyor

Dünyada neredeyse bütün şirketler ulaşımın geleceğini gökyüzünde görüyor. Gün geçmiyor ki drone teknolojisini kullanarak uçan araba üreten bir firma çıkmasın!

Haberin Devamı

Musk ise çözümü yer altında görüyor. Asfaltla bütünleşik ve yeraltındaki tünellere inen araç asansörleri planlıyor. Bu asansör, aracınızı ilgili tünele indirerek sizi istediğiniz noktaya kadar götürüyor. Asansörler, tek hatlı raylar üzerinde hız sınırı olmamasına rağmen, başlangıçta hızları 200km. olacak şekilde hareket edecek.

Uçan arabaların, drone’ların geleceğin ulaşım aracı olacağı ön görülürken, neden yeraltı?

Dünyanın,  7 milyara ulaşan nüfusu, uçan arabalar gerçek olduğunda belki de bir kaç kat daha artmış olacak. Bu büyüklükte ki bir nüfus için, gökyüzünde çok fazla sayıda uçan araba olması gerekiyor, hatta öyle ki, belki de gökyüzünün maviliğini bile görülmeyecek! Diğer bir kaygı da bu kadar çok aracın üstümüzde uçmasının bir kaza anında yol açacağı büyük tahribatlar ve araçların istenilen hızlarda uçamayacak olması geliyor!

Ancak yer altında, bir uçaktan daha hızlı gidebilecek, kazalardan arındırılmış, hiç bir gürültü ve görüntü kirliliği olmadan, insanlığın ulaşım sorunu daha köklü bir şekilde çözülebilir. Gökyüzünden farklı olarak, yer altında istenilen derinliklere inilip, yüzlerce kat tünel de inşa edilebilir.

İnşa maliyeti…

Bu konuda tüm dünyada en önemli engel tünel açma maliyeti ve tamamlanma süresi! Örneğin 4,5kmlik Kartal-Tavşantepe metro hattı bile 3 yılda tamamlanarak yaklaşık 1 milyar TL’ye mal oldu. Bu durumda tünelden, uçak hızında gidebilen hatlar inşa etmenin maliyeti, kullanıcılar için nasıl karşılanabilir olacak; şehirleri ve ülkeleri bu tünellerle  birleştirmeyi düşünen Musk, bunu kaç yüz yılda tamamlayabilecek gibi sorular ister istemez herkesin kafasında beliriyor!

Haberin Devamı

Hedef Salyangoz Hızına Ulaşmak!

Sünger Bob çizgi filminde Gary karakterine de ilham olan salyangozlar, günümüz tünel kazma makinelerinden 14 kat hızlı hareket etmektedirler. Musk ve ekibinin üzerinde çalıştığı Boring tünel makinesi de, hem kazma hem de tünel duvarını ayni anda inşa ederek salyangoz hızında ilerleyebilecek. Büyük bir gizlilik içinde geliştirilen bu makine, ilk deneme kazısını da, SpaceX sınırları içerisinde yaptı!

Akbil kontörüne istediğiniz noktaya seyahat!

Musk’ın Boring tünelleri konusunda hayata geçirmeye başladığı yaklaşımlarla, İstanbul’dan Tekirdağ’a kendi arabanızla köfte yemeye akbil fiyatına, trafiğe takılmadan dakikalar içerisinde gidip gelebileceksiniz. (video için tıklayın)

Haberin Devamı

Biz gemileri karadan yürüttük, adamlar da arabaları yer altından uçuruyor! Sizce sıra da ne var?

GİRİŞİMCİLER İÇİN HIZLI REÇETELER

Startup hayatınızda, projenizi hayata geçirirken sizlere faydalı olabilecek bir kaç öneri:

HEMEN ÖĞRENİN

Gerçek bir sorunu çözen ya da ihtiyacı gideren bir mobil uygulamayla bir anda dünya çapında bir başarı elde edebilirsiniz. Programcılığı öğrenmeniz, hayatınızın her aşamasında girişimci olarak size bir çok kolaylıklar sağlayacaktır. Android ve IOS için kullanılan programların farklı olması ise girişimcileri en çok zorlayan konulardan biridir.

Facebook yakın zaman önce React Native adında, java tabanlı yeni bir uygulama dili geliştirdi. Bu dil, belki de dünyadaki en kolay uygulama dili olmasının yanında geliştirdiğiniz her şey, aynı anda Android ve IOS’ta çalışabiliyor. Kullanıcıların artık güncelleme indirmelerine de gerek kalmadan, arka planda otomatik olarak gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

İnternette Udemy, Courseara, youtube gibi bir çok yerde ücretsiz kurslarını bulabilir, günde 1-2 saatinizi ayırarak 6 ayda iyi bir seviyeye gelebilirsiniz. Sonrasında ise kimseye muhtaç olmadan istediğiniz uygulamayı geliştirip, mağazalara ekleyebilir ya da dünyanın bir çok yerinden iş teklifleri alabilirsiniz.

HESAP AÇIN!

LinkedIn’de profesyonel hazırlanmış bir sayfanız mutlaka olmalı! Bu site üzerinden dünyada ulaşamayacağınız yatırımcı, yazılımcı ya da girişimci neredeyse yok gibi! Mümkünse iki dilde hazırlayın; ikinci dile, sitedeki uygulama otomatik olarak çeviri yapıyor. Böylece sadece Türkiye’den değil, tüm dünyadan insanlar size kolaylıkla ulaşabilecektir.

Haberin Devamı

DİNLEYİN VE İZLEYİN!

TED konuşmalarını ya da LinkedIn girişimcilik videolarını izleyin! Başarılı olmuş insanların karşılaştıkları sorunlar ve tavsiyeleri, size bir çok konuda yol gösterecektir.

Çevrenizde hala göremediğiniz bir çok fırsat bulunmakta, tek yapmanız gereken ufkunuzu genişletip olaylara farklı pencerelerden bakmak! Fikriniz bol olsun!

cikmazozcan@gmail.com

https://www.facebook.com/ozcan.cikmaz.7

https://twitter.com/ozcan_cikmaz

Yazarın Tüm Yazıları