Hangi tıp

Sağlıkla ilgili algılarımız ve uygulamalarımızda ciddi bir değişim var.

Haberin Devamı

Bu değişim hangi sağlık sistemini tercih edeceğimiz meselesini de içine alıyor. Son yıllarda çok sık konuşulur hale gelen farklı sağlık yaklaşımlarıyla karşılaşmamızın nedeni de zaten bu.

Hangi tıp

Pek çok insan yaşadığı sağlık sorunlarının çözümü için eskisinden farklı yeni ve hatta bazen tehlikeli olabilecek arayışlar içinde. Mesela, başı mı ağrıyor? Bir dahiliye ya da nöroloji uzmanı ile görüşmek yerine gidip bir “ozon terapi kürü” almayı tercih edebiliyor. Ya da yıllardır çözemediği “şişkinlik, gaz, karın ağrısı vb.” gibi sorunlarının çözümü için bir gastroentelolok/mide bağırsak uzmanı ile görüşmek yerine bir fonksiyonel tıp uzmanı ile de görüşmeyi tercih edebiliyor. Bitmedi! Aramızda böbrek ya da karaciğer sorunlarına fitoterapi uzmanlarının önerdiği bitkisel ilaçlarla çözüm arayıp karaciğerini, böbreğini mahvedenlerin sayısı da bir hayli fazla. Peki, sebep ne? Bu ayrışmanın nedenleri neler? Doğru mu yapılıyor? Bu kafa karışıklığının nedeni ne olabilir? Siz olsaydınız hangi tıbbı tercih eder, sağlığınızda bir sorun olduğunda hangi tıp yaklaşımına sığınırdınız? Tavsiyem şudur: “Allopatik tıbbı, yani modern tıbbı” tercih edin ve bilimsel ve modern tıp yaklaşımlarından asla ve asla vazgeçmeyin ama gerektiğinde de “yaşam tarzı tıbbı”nın ve onun yol arkadaşlarının tavsiyelerinden de faydalanın. “Tamamlayıcı ve geleneksel tıbbın” önerilerinden de istifade etmeyi düşünün. Nedenine gelince...

Haberin Devamı

ÖNEMLİ: HANGİ TIP NE YAPIYOR

VARAN 1

ALLOPATİK TIP

Hangi tıp

100 yılı aşkın bir süredir uygulamada olan bilimsel, modern, çağdaş tıp yaklaşımı budur. Standart, ölçülebilir, kanıta dayalı, bilimsel tıbbi uygulamalar yapar. Fizyolojik ve patofizyolojik bilgilere sırtını dayar. Kanıta dayalı farmakolojik (ilaç) ve/veya cerrahi tedavi yöntemleri uygular. Vazgeçilmez kuralı ve dayanağı bilimsel olması ve kanıta dayalı verilerden asla vazgeçmemesidir. Günümüzde sağlıkla ilgili her türlü sorununuzda çekinmeden sırtınızı dayayabileceğiniz sorunlarınızı paylaşabileceğiniz çözüm ortağı yapabileceğiniz tıp yaklaşımı aslında budur.

VARAN 2

Haberin Devamı

TAMAMLAYICI/BÜTÜNCÜL TIP

Hangi tıp

Son dönemlerde yeniden popüler hale gelen ama bir o kadar da tehlikeli olabilecek bilimden hatta akıldan uzak yaklaşımlar da içerebilen “alternatif tıp” başlıklı yaklaşımlar bir tarafa bırakılırsa “geleneksel tıp” yaklaşımlarını da içeren bu gibi tamamlayıcı/bütüncül/geleneksel çözümlerden de faydalanmanız mümkündür. Bunlar yüzlerce yıldır uygulanagelen ama süreçleri hakkında yeterli bilimsel kanıtları hâlâ olmayan birçok sağlık uygulaması bileşenini içerir. Şifalı bitkilerden, o bitkilerin/tohumların/çiçeklerin sularından, yağlarından ya da özel yöntemlerle ayrıştırılmış özütlerinden istifade eder. Daha birçok farklı alt başlıkları da vardır. Ne var ki bu tür terapilerin çoğu allopatik tıp/modern uygulayıcıları tarafından maalesef hâlâ kabul edilmemektedir. Bana gelince... Ben farklı düşünüyorum. Kanaatime göre, şarlatanlığa, ot çöp tüccarlığına, cambazlığa kaçmadıkları ve geleneksel uygulamaları sulandırmadıkları sürece tamamlayıcı/bütüncül tıp uygulamalarının da özellikle farkındalık ile ilgili alanlarından dikkatli ve kontrollü bir şekilde istifa etmeniz mümkündür. Ama bir şartla! Alternatif tıp başlığı altında toplanan şarlatanlıklardan kesinlikle uzak durmalısınız.

VARAN 3

Haberin Devamı

YAŞAM TARZI TIBBI

Hangi tıp

Modern/allopatik tıp kronik hastalıkların çözümünde akut hastalıkların çözümü kadar başarılı değildir. Zira bu sorunların çözümü için hastaların bazı yaşam tarzı yanlışlarından da vazgeçmeleri gerekmektedir. Hatta bazen bu da yetmemekte “daha doğru beslenme, daha çok fiziksel aktivite, daha kalıcı kilo yönetimi, daha kaliteli bir uyku, daha etkili bir stres yönetimi, sigara ve alkolü tamamen bırakma” gibi önemli yaşam tarzı değişikliklerini de hayata geçirmeleri de söz konusu olabilmektedir.

Bana göre yaşam tarzı tıbbının bu gibi yaklaşımlarının hepsi doğrudur. Tamamı bilimsel verilere dayalıdır. Bu özellikleri nedeniyle de kanıta dayalı allopatik tıbbın yol arkadaşı olarak kabul edilmelidir.

Haberin Devamı

KISA BİLGİ: NETİCE ŞUDUR

Daha sağlıklı kalmak ve sağlık sorunlarınızı daha kısa yoldan çözmek ya da daha kalıcı ve etkili bir çözüm yolu oluşturabilmek istiyorsanız allopatik/modern/güncel tıptan asla vazgeçmeyin. Geleneksel/koruyucu/bütünleyici/zihin ve beden odaklı/yaşam tarzı tıbbını ise özellikle kronik sağlık sorunlarınızda etkili bir çözüm ortağı yapmayı unutmayın. Zira son zamanlarda çok sık gündeme gelen pek çok kronik hastalığın yüzde 80’inden fazlasının önemli bir yaşam tarzı bileşenini de içerdiği kesindir. YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRMEDEN etkili bir “kronik sağlık çözümü ortağı” olamazsınız.

Yazarın Tüm Yazıları