Yüksekova

Yüksekova, operasyonun eşiğinde. TSK 20 bin askerle şehri kuşatmış durumda.

Haberin Devamı

Yüksekova, kartalların kenti. Van'dan tırmanarak varılır. Minibüsçüleri dünyanın en gözü kara sürücüleri olarak adlandırılabilir. Onlarla yolculuk bir cesaret işidir.

 

İran ve Irak'a çok yakındır Yüksekova. Karlı dağların arasındadır.

 

Dün İstanbul'da Yüksekovalı dostlarla buluştuk. Tedirginler. Operasyonun ne anlama geldiğini, nasıl bir felakete dönüşebileceğini tahmin edebiliyorlar.

 

Yüksekovalılar, uzun süredir çaresiz. 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından, bu kentte "özyönetim" ilan edildi. Hendekler kazıldı.

 

Evlerin altı oyulmuş, bomba ile tuzaklanmış

 

Haberin Devamı

Armin Şahin, 3 Mart 2016’da serbestiyet.com'da yayınlanan yazısında, Yüksekova'daki durumu şöyle özetliyor: "İlçedeki tüm mahallelerde hendekler kazılmış. Barikatlar kurulmuş ve kazılan hendeklere yüzlerce kilogram bomba, dinamit yerleştirilmiş.

Geçmişte insanlar zor şartlarda ev sahibi olabilmiş; kimisi tarlasını satmış, kimisi borçlanmış, kimisi bankalardan kredi alıp zar zor ev sahibi olabilmiş. Şimdi PKK evlerinin altını oymuş, bomba ile tuzaklamış; sonra da 'biz sizin için mücadele ediyoruz' diyorlar.

Yüzlerce kilogram bomba koydukları evlerden kaçıp gitmek isteyenleri “çıkmayın; giderseniz evinizi yakarız, yıkarız, bir daha gelemezsiniz” diye tehdit ediyorlar."

 

 

Bir çözüm üretilemez mi?

 

Yüksekovalılar, asıl olarak devlete tepki gösteriyorlar, operasyonların durmasını istiyorlar. Ancak biraz deşince, PKK şiddetinin bir çıkmaz olduğunu, asıl zararı halkın gördüğünü kabul ediyorlar.

 

“Bir çözüm üretilemez mi” diye soruyorlar. Ben de onlara "Devlet operasyona karar vermiş. Temmuz ayından bu yana kentin ana caddesi hariç her tarafta YDGH egemenliği var. Esnaf kan ağlıyor, şehir boşalmış durumda, nasıl bir çözüm öneriyorsunuz?" diye sorarak, ekliyorum: "Şehirde sivil toplum kuruluşlarından bir heyet gidip, silahlı YDGH'lilerden hendekleri kapatmalarını, barikatları kaldırmalarını ve şehri terk etmelerini isteyebilir..."

 

Haberin Devamı

"Haklısın" deyip, telefonla Yüksekova'yı arıyorlar. Böyle bir girişimin gerçekleştiğini, YDGH'lilerin ise bu isteğe "hayır" cevabını verdiğini aktarıyorlar.

 

Operasyonun ne ölçüde yıkım yaratabileceğini kestirmek zor değil. Yüzlerce insanın yaşamına mal olabilecek, kanlı bir süreçle yüzyüze gelebileceğiz.

 


PKK ne yapmak istiyor?

 

Yüksekova'da, HDP yüzde 94 oy aldı. Bağlı olduğu ilin bütün milletvekilliklerini HDP kazandı. Yani bir “yönetim sorunu” olmaması gerek. Ancak, ortaya çıkan tabloyu, biz de anlamakta zorluk çekiyoruz, Yüksekovalılar da.

 

PKK/HDP çizgisi, Türkiye'de bir çatışma ortamı yaratarak, Ortadoğu'da yeni hedeflere ve imkanlara kavuşmayı planlıyor olabilir....

 

Haberin Devamı

Bölgede, "İslamcı terör/IŞİD" algısına karşı, batı kamuoyunun desteğini/sempatisini kazanmanın da gücüyle, Türkiye'deki "İslamcı iktidar"a karşı bir savaş başlatmanın şartlarının uygun olduğunu düşündükleri söylenebilir. Hem Batı'da, hem Türkiye'nin içinde, ciddi bir birikimin varlığı üzerinden, "başlarsak kazanırız" hesapları yapılmış olabilir…

 

Bu çatışmacı çizgi, devlet içinde de hep varolan, milliyetçi ve militarist birikimin işine geliyor. Sonuçta; devlet içinde çözümü, siyasette, barışçı çözümde görmeyen, güvenlikçi politikalar, bu şekilde meşruiyet kazanıyor.

 

“Türkiye ile savaş” siyasetinin bedelinin ne kadar ağır olabileceği, Batı'nın nihai olarak Türkiye'den vazgeçemeyeceği, hesaplanamadı anlayabildiğim kadarıyla…

 

Haberin Devamı

Yüksekova operasyonu, büyük tahribat yapacak.

 

Böyle bir operasyona girişilmemesi için, hala yapılabilecek bir şeyler olabileceği duyguları içindeyim.

 

Yazarın Tüm Yazıları