Abur cuburu yasaklamayın, alternatif sunun

Anne-babalar genellikle ‘sağlığa zararlı’ diye engellemek istese de çocuklar özellikle yaz aylarında daha çok hazır dondurma, cips gibi abur cubur yemek veya asitli içecekler içmek isteyebiliyor. Tatilde oldukları için de daha fazla serbestlik talep ediyorlar. Böyle bir durumda çocuğun sağlıklı beslenmesi nasıl sağlanır?

Haberin Devamı

* Çocuklar yaz aylarında neden daha çok abur cubur yemek istiyor?

Saygın Şimşek (Uzman psikolog): Öncelikle ‘sağlığa zararlı’ ifadesine dikkat çekmek istiyorum. Ebeveynler bu ifadeyi sıklıkla kullanıyor. Tabii ki niyetleri iyi ve amaçları da çocuklarını korumak. Ancak hayatın bazı gerçekleri ve psikolojik etkenler var. ‘Abur cubur’ diye tabir edilen gıdalar her yerde satılıyor ve yetişkinler tarafından da çokça tüketiliyor. İlk çelişki ve zorluk da zaten burada başlıyor. Çocuklar “Madem bu yiyecekler zararlı neden satılıyor, neden sürekli reklamlarını görüyoruz, neden büyükler de tüketiyor” diye sorular soruyor. Bunu çocuklara anlatmak pek kolay değil. İkinci sorunsa ‘sağlığa zararlı’ ifadesinin çocukları olumsuz etkilemesi. Bu gıdalar, çocukların ‘Hastalanacağım, sağlığım bozulacak’ düşüncesiyle büyük suçluluk duymasına sebep olabilir. Plasebo etkisinden (etkisiz bir ilacın telkine dayalı olarak bir etki ortaya çıkarma hali) iyi biliyoruz ki, sadece bu düşünce bile çocuğu hasta edebilir, bağışıklığını düşürebilir.

Haberin Devamı

Abur cuburu yasaklamayın, alternatif sunun

Birlikte mutfağa girin

* Bu durumda nasıl bir yol izlemek gerekiyor?

Saygın Şimşek: Tüketilen bu gıdaların ‘miktarına’ vurgu yapmak bizi ve çocukları dengeye götürür. ‘Her şeyin aşırısı zararlı, miktarınca ve bilinçli tüketebiliriz’ düşüncesiyle onları yönlendirebiliriz. Bu yöntemin çocuklarda yasaklara karşı olan arzunun kırılmasına ve kısmi izin vermenin de ferahlamaya neden olduğunu gözlemekteyiz. Aynı zamanda çocuğun iradesine vurgu yapılması da kendi kendine karar alması için önemli bir etken olacaktır. Ayrıca çocuğun ‘sağlığım bozulacak’ düşüncesinden kurtulması, ona hem psikolojik hem de fiziksel bir fayda sağlayacaktır. Keyifle, mutlulukla tüketilen gıdaların olumsuz etkisi azalırken zorla, stresle yedirilen gıdaların ‘teknik olarak faydalı olsa da’ olumsuz etkilere neden olduğu artık psikolojik bir gerçektir.

Haberin Devamı

Zeynep Çapay (Diyetisyen): Bu gibi durumlarda çocuklarla anlaşma yapmak ve ortak bir plan üzerinde ilerlemek daha doğru olacaktır. Birçok çocuk annesi veya babasıyla mutfağa girip bir şeyler yapmaktan ve denemekten hoşlanır. Bu aktivitede sağlıklı yiyecekler yapmak tercih edilebilir. Örneğin “Haftanın iki günü istediğin dondurma veya abur cuburu yiyebilirsin. Diğer günler birlikte yoğurttan dondurma ya da sağlıklı cips yapar, beraber yeriz” gibi... Ev yapımı ve sağlıklı dondurma, cips, çikolata, soğuk çay ve atıştırmalıklar evinizde bulundukça çocuğunuzun seçim yapması ve planladığınız düzende devam edebilmesi kolaylaşacaktır.

Hadi gidelim 

İyilik içimizde

Haberin Devamı

Bir kukla gösterisi olan ‘İyilik İçimizde’ yardımseverliğe dikkat çekiyor.

Abur cuburu yasaklamayın, alternatif sunun

Yer: Çanakkale-Agora Sanat Köyü
Tarih: Yarın Saat: 18.00
Yaş: 3+ İletişim: (0530) 139 17 00
Fiyatı: 50 lira

HAFTANIN KİTABI

‘Ormanda Dört Mevsim’ etkileyici resimleri ve birbirinden güzel şiirleriyle çocukları masalsı bir dünyaya yolculuğa çıkarıyor.

Abur cuburu yasaklamayın, alternatif sunun

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Yazan ve Resimleyen: Feridun Oral
Tür: Şiir Yaş: 3+ Sayfa: 32 Fiyatı: 30 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

Abur cuburu yasaklamayın, alternatif sunun

Merve ve Vedat Demir’in oğlu Selim Aras.

 

Yazarın Tüm Yazıları