Yabancıların Türkiye ilgisi-Seyşeller'den Muğla'ya...

Türkiye’de yabancılara yapılan taşınmaz satışları her zaman tartışma konusu olmuştur.

Haberin Devamı

Araplar en güzel yerleri satın aldı” başlıklı eleştiriler sık duyulur. Irak, İran, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşlarının yaptığı alımlar ilk 5’e girince, bu iddialar doğru kabul edilebilir. Ancak Türkiye’ye ilgi duyanlar sadece onlar değil, Seyşeller ve Norfolk adalarının vatandaşları da listede görünüyor. Hatta Haitililer de var tek tük de olsa.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2002-2020 tarihleri arasında yabancılara yapılan taşınmaz satışlarının rakamlarını açıkladı. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in soru önergesine yanıt veren bakanın verileri, dünyanın öbür ucundan Türkiye’ye ilgi duyanlar olduğunu da gösterdi.

Umut Erdem’in aktardığına göre, bu sürede 172 ülkeden vatandaş taşınmaz edinirken, en çok ilgiyi gösteren ülkelerin başında Irak geldi. En çok taşınmazın alındığı iller ise sırasıyla İstanbul, Antalya, Bursa, Muğla ve Ankara oldu. En çok taşınmaz alan 10 ülke vatandaşı Irak, Rusya Federasyonu, İran, Suudi Arabistan, İngiltere, Kuveyt, Almanya, Afganistan, Azerbaycan ve Ürdün olarak sıralandı.

Haberin Devamı

Bizim dikkatimizi çeken, adını bile bilmediğimiz, bazıları turistik cennet olan ülkelerden de Türkiye’de konut, arsa, arazi, tarla, bağ, bahçe alanlar olması. Sayıları sınırlı da olsa, listede, Saint Kitts ve Nevis, Eritre, Komor Adaları, Antigua ve Barbuda, Vanuatu, Seyşeller, Mauritius, Batı Samoa, Benin, Haiti, Norfolk Adaları, Reunyon, Sierra Leone, Trinidad ve Tobago gibi ismi az duyulan ülke vatandaşlarının da olduğu görüldü.

Liste böyle uzayıp gidiyor. Tabii bu ilginin ticari ve siyasi boyutuna ayrıca bakmak gerekir.

YEREL YÖNETİMDE İLGİNÇ PLAN
TAŞRA YENİDEN GÖZDE OLACAK

İktidar partisinin yılan hikâyesine dönen düzenlemelerinden biri de yerel yönetim taslağı. Tam olarak henüz ortaya çıkmayan, herkesin bir ucundan yazıp çizdiği bu taslakta sürprizler olduğunu biliyoruz. Örneğin, belediyelerin “merkez ve taşra” olarak ikiye ayrılması bunlardan biri.

Bu ayrıma, illerin en ücra köşesinde, mahalleye dönüştürülen beldelere hizmet götürülememesi ve şikâyetlerin artmasının neden olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı

Ancak geçen günlerde, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, ilginç bir iddia attı ortaya. Toprak, “2014 yerel seçimleri öncesinde 2012 yılında Büyükşehir Yasası’nı değiştirip, bir gecede tüm köy muhtarlıklarıyla belde belediyelerini kaldırarak büyükşehir il sınırlarına dahil eden düzenlemeyi yapan iktidar, şimdi büyükşehirlerdeki oy kaybının ardından tekrar kırsal mahalleler, beldeler, muhtarlıklar kurarak büyükşehirlerin seçmen yapısını değiştirmeyi hedefliyor” dedi.

Bu, eski yerel yönetimler sistemine dönmek anlamına gelen, çok önemli bir operasyon olur. Toprak, bunu, tarımsal üretimi ve tarım arazilerini korumak için 16 Ekim 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan karara dayandırarak söylüyor.

Haberin Devamı

Bundan yola çıkarak, tüm sistemin değiştirileceğini söylemek pek mümkün değil ama AK Parti’nin, çok geniş kapsamlı olarak yürüttüğü çalışmanın benzer başlıklar içerdiğini söyleyebiliriz. Belediyelerin mali yapıları, borçlanmaya getirilen sınırlandırmalar, akraba kadroların işe alınmaması, merkezi yönetimle ilişkileri gibi bir çok başlık var. Tabii taşra belediyelerini güçlendirerek, bunların büyükşehir belediye başkanlarının belirlenmesine yönelik etkisinin arttırılması da plan dahilinde.

Yakın zamanda bu başlıkları tartışmaya başlayacağımızı buraya not düşelim.

Yazarın Tüm Yazıları