Shakira eşliğinde bin adım

Siyasilerin pandemi günlükleri kitap olacak kıvama geldi.

Haberin Devamı

Yasaklı günlerde edinilen yeni hobilerden okunan kitaplara kadar birçok yönü aktardık size. Bir de pandemi günlerinde alınan kilolardan kurtulmak için sürdürülen çabalar var. Örneğin “günde 10 bin atma hedefi” koyan milletvekillerini, TBMM’nin bahçesini veya uzun koridorları arşınlarken görebilirsiniz.

Bununla yetinmeyip, evlerinin koridorlarında kendilerine yürüyüş parkuru yapanlar olduğunu da öğrendik. Bir milletvekili, evde olduğu günlerde, 10 bin adım hedefini tutturmak için spor ayakkabılarını giyip, koridorlar ve odalar arasında yürüyüş yaptığını aktardı. Bu yürüyüşü cazip kulmak için de müzik eşliğinde bir tempo yakalamak gerektiğini tüm ciddiyetiyle anlatan vekil, en iyi yürüyüşün ünlü Latin şarkıcı Shakira’nın eşliğinde yapıldığını söylüyor. Milletvekili, Latin temposunun yürüyüşe çok iyi uyduğunu, bir şarkıda bin adım atabildiğini dile getirince, arkadaşları internetten Shakira’yı aramaya koyuldu.

Shakira eşliğinde bin adım

Haberin Devamı

Hareketsizlik böylesine sorun haline gelince, bazı milletvekillerinin genel kurul görüşmelerinin ortasında, “Eksik adımım kaldı, ben bir tur atıp geleceğim” diyerek salondan çıktığını biliyoruz. Bu yarış, telefonların adım ölçerlerinden takip edilip birbirlerine gönderilerek motivasyon aracı olarak kullanılıyor. Hatta, aynı anda yürüyüşe çıkan küçük gruplar oluşmuş.

Spor salonlarına gidemeyen vekiller, pandemi kilolarını, Shakira eşliğinde atmaya çalışıyor.

HAYAL ETMESİ BİLE GÜZEL
EVDEN UÇAĞA ENGELLİ ERİŞİMİ

Ulaştırma
ve Altyapı Bakanlığı, ilgili paydaşlarla öyle bir plan hazırladı ki; bu gerçekleştirildiğinde, başta engelliler olmak üzere, “İnsana saygılı ulaşım araçlarını ve kentleri” yaratmış olacağız. Şimdi çok uzak gibi görünen bu eylem planının bize söylediği, “Her şey hayal etmekle başlar.”

Aysel Alp’in aktardığına göre, 2021-2025 yıllarını kapsayan Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı, herhangi bir kısıtlılığı bulunan bireylerin terminallerde, kaldırımlarda, yürüme yollarında, taşıt yollarında ve toplu taşım araçlarında topluma tam katılımını amaçlıyor.

Haberin Devamı

Hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin terminal, istasyon, iskele, gar, aktarma merkezleri girişlerinde oluşturulacak destek noktasından alınarak, seyahat edeceği araçtaki koltuğa yerleştirilmesi, yolculuk bitiminde de yine araçtan alınarak çıkışa kadar eşlik edilmesi planlanıyor.

Hedef; engelliler, tekerlekli sandalye kullanıcıları, yaşlılar, kısa boylular, hamileler, bebek arabalılar gibi hareket kabiliyeti kısıtlı tüm bireylerin, evden başlayarak varış noktasına kadar kesintisiz erişiminin sağlanması. Bunun için bilet alımıyla başlayıp, sokağa adım atımıyla devam eden süreçte taksiler, otobüsler, hava, deniz ve raylı sistemlerin tümümü içine alan toplu taşım araçlarının erişilebilir kılınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Şu anki tablo iç açıcı değil. Türkiye’de şehir içi toplu taşımada kullanılan belediye otobüslerinin yüzde 82’sinin, dolmuşların yüzde 7’sinin, okul ve personel servisleri ile ticari taksilerin yüzde 4’ünün, deniz motorlarının yüzde 1’inin engellilere uygun olduğu belirtiliyor.

Hazırlanan eylem planı, BM sözleşmesi çerçevesinde tüm bu gruplar için iyileştirilmiş kapsayıcı ve güvenilir ulaşım sunmayı amaçlıyor. Başlamak bitirmenini yarısı derler. Umarız, bu eylem planı idare tarafından dikkate alınır.

Yazarın Tüm Yazıları