Saatte 6-7 kişi can veriyor 600 bin kişi geçim derdinde

HEP başka konulara geçmek istiyorum, ama ne yazık ki olmuyor. Tabii ki yine o salgın belasından söz edeceğim...

Haberin Devamı

 

 

Daha doğrusu bizlerin o korona belasına karşı ne denli kahraman olduğumuzdan. Kahramanlık ne mi? Hani o, “Yeni normal” diye açıldık, saçıldık ve de kıymetini bilemedik ya. “Mümkün olduğunca evlerden çıkmayın, maske takın, mesafeye dikkat edin, başta eller, burun ve ağız olmak üzere temizliği ihmal etmeyin” uyarılarını şaka sandık.

VİRÜS AZDI HASTALIK ARTTI
Yaz aylarında yaşam nasıl olsa dışarıdaydı, virüs de açık havayı sevmezdi ya!? Vur patlasın, çal oynasın... Sonra ne oldu? O üst üste, alt alta kalabalıklar... Önlemlere dikkat edilmeyen yiyecek, içecek, eğlence yerleri... Virüs adeta azdı, hasta sayısı tırmandı da tırmandı... Ne oldu, yeni önlemler geldi.

Haberin Devamı

YENİ ÖNLEMLER YETECEK Mİ
Kahvehaneler kapatıldı, restoran, lokanta, kafelerden yapabilenler, belirli saatlerde yalnızca paket ve gel-al servise geçti. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması geldi. (Ama kim dinlerdi... AVM’lerde yerlerde piknik yapar gibi oturup yiyip, içenler oldu. Bir türlü aklım almadı, ama oldu işte.) Sonunda; zaten depremle sarsılan İzmir’de sahillerde oturarak piknik yasaklandı... AVM’lerde masa, sandalyeler kaldırıldı. Yere oturup yeme-içme yasaklandı. Daha sıkı önlemler de yakındır sanırım.

10-11 DAKİKADA BİR KİŞİ
Şimdi bu salgın belasının (şimdilik) sonuçlarına bakalım. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son zamanlarda ülkemizde saatte 6-7 kişi bu virüse yenik düşüp can veriyor. Yani 10-11 dakikada bir kişi yitiriyoruz. Sağlık çalışanları yorgunluktan perişan... Çoğu yerde hastanelerin ilgili servislerinin yetersiz kaldığı konuşuluyor.

ESNAF BAŞKANI YAKINMASI
İşin bir de ekonomik boyutu var. Bugüne kadar üyelerinin karşılaştığı sorunlarla ilgili rapor hazırlatan, ilgililerin dikkatini çeken, az da olsa gelen desteklere teşekkür etmesini bilen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, son önlemlerin getirdiği tabloya dikkat çekiyor:

ÜYELERİMİZ ZOR DURUMDA
“Marttan bu yana işyerini açamayan, açsa bile iş yapamayan üyelerimiz zor durumda. Yeni uygulama ile İzmir ili genelinde; 6 bin 926 (kahvehane, çay bahçesi, oyun salonu vb) işyerinin faaliyetleri durdurulmuş, 25 bin 564 (lokanta, restoran, bakkal, berber, kuaför vb) iş yerinin çalışma saatlerine sınırlama getirilmiş ve 7 bin 713 (servis, kantin, kırtasiye vb.) işyeri dolaylı olarak etkilenmiştir.

Haberin Devamı

150 BİN AİLE DAHA SIKINTIDA
40 bin 203 işyeri, yanlarında çalışanlar ile birlikte yaklaşık 150 bin aile, yani 600 bin kişi geçim sıkıntısına düşmüştür. Esnaf, ailesinin sağlık, gıda, eğitim ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Kirasını, vergisini, borcunu nasıl ödeyecek? Geçen sefer kullanılan destek kredilerinin bile vadesi geldi, işyeri kapalı olan esnaf kredi geri ödemesini nasıl yapacak?” Mutlu, üyelerine acil destek istiyor...”

UYMAYANLAR SORUMLU OLUR
Yitirdiğimiz canlar, esnafın durumu salgın belasının sonuçlarına dikkat çekmiştir umarım. Artık mazeret yok. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmayacak, herkes kendisini gönüllü karantinaya alacak... Üç M’ye “Maske, Mesafe, Musluk” dikkat edilecek. Kurallara, önlemlere uymayanlar, aldırış etmeyenlere sesleniyorum. Her biriniz yaşanacak olumsuzluklardan sorumlusunuz. Şimdi akılların başta olması, salgına karşı kendimizi, çevremizi koruma zamanı. Salgın belasının bir an önce defolup gitmesini ve herkese sağlık diliyorum.

-----

Haberin Devamı

BİR RESİM BİR UYARI
Sağlık maskeleri
sağlığı tehdit ediyor!

Saatte 6-7 kişi can veriyor 600 bin kişi geçim derdinde

MANİSA Yunusemre Belediyesi, korona salgınına karşı kullanılan maske ve eldivenlerin çevreye rastgele atılmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı. Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi vatandaşlara seslendi:

DUYARLI DAVRANMAK GEREK
“Devletimiz tarafından ilan edilen kurallara sıkı sıkıya riayet eden vatandaşlarımızdan bir ricamız var. Kişisel koruyucu ekipman olarak kullandıkları maske ve eldivenleri yere değil, çöpe atmalarını önemle rica ediyoruz. Yere atılan her koruyucu ekipman çevre kirliliğinin yanı sıra sağlığımızı da ciddi ölçüde tehdit ediyor. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı davranmaları önemli.”

-----

SÖZ SİZİN

Haberin Devamı

BİR YAKINMA TÜRÜ
Lütfen bunu
yapmayın

Saatte 6-7 kişi can veriyor 600 bin kişi geçim derdinde

Didim Belediyesi: Çok düşündük, yazacak bir şey bulamadık. Nedenini bir türlü anlayamadığımız bu manzara karşısında yorumu sizlere bırakıyoruz. Lütfen ama lütfen, Didim’e bunu yapmayın.” (Kaynak: Didim’in Gündeminde Neler Var)

 

Yazarın Tüm Yazıları