Porselen bebek keşfine var mısınız?

KUŞADASI’nın sembol tarihi miraslarından, yaklaşık 400 yıllık Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nın artık çok ilginç bir konuğu var: Meral-Öğül Orhan Porselen Bebek Müzesi... Uzun yıllar turizm sektörüne emek veren Meral ve Öğül Orhan çifti, ender rastlanan koleksiyon sevdalısı. Klasik araba ve motosiklet, seramik saray sobalarından antika sanat eserlerine kadar geniş koleksiyonları var. Ve Kuşadası Belediyesi’nin katkılarıyla porselen bebeklerinin görülmesini istemişler. “Öğül Orhan’la İK (İzmir Koleji) şimdiki BAL (Bornova Anadolu Lisesi) mezunu olduğumuzu da not etmek isterim.”

Haberin Devamı

 

40 YILLIK EMEĞİN 290 ÜRÜNÜ
Müzede Orhan çiftinin 40 yılda topladığı, çoğu Alman ve Fransız yapımı 290 porselen bebek sergileniyor. 19’ncu yüzyıl sonu ile 20’nci yüzyıl başı arasında çok gözde olan porselen bebekler bu özelliklerini günümüze kadar sürdürmüş, önemli koleksiyon ürünü olmuş. Bu bebekler özellikle porselenden yapılmış pürüzsüz ciltleri, camdan renkli gözleri, gerçekçi saçları, dönemin modasına uygun ve çeşitli ülkelerin yerel giysileriyle dikkat çekiyor.
DİKKAT: Kuşadası Tarihi Kervansaray’daki Porselen Bebek Müzesi, her gün saat 08.30 – 18.00 saatleri arasında gezilebilir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Daha çok bilgi
isteyenlere

“BİSKÜVİ BEBEK” ya da porselen bebek, dışı sırsız porselen ya da ‘bisküvİ porselen’den üretildiği için bu ismi almış. Bebeklerin özelliği gerçekçi, ten benzeri mat yüzeyleridir. Fransız ve Alman üretimi bebekler 1860-1900 yılları arasında popülerlik zirvesine ulaştı. Bu bebekler üretilirken, porselen hammaddeleri bir kalıpta şekillendirilir ve bin 260 dereceden daha yüksek ısıda pişirilir. Cilt tonları ve yüz özellikleri oluşturmak için kafa birden fazla boyanır ve her katmandan sonra tekrar fırınlanır.
İNSAN SAÇI BİLE KULLANILMIŞ
Çoğu bebek, porselenden kafaya ve başka bir malzemeden yapılmış gövdeye sahiptir. Bebeklerin genellikle camdan yapılmış gözleri olmakla birlikte boyanmış olanları da vardır. Porselen bebekler çok çeşitli boyutlarda üretilmişlerdir. İlk üretilen bebekler genellikle tiftik veya insan saçından yapılmış peruklar takılırdı.
KOLEKSİYONCULARIN GÖZDESİ
En erken Avrupa porselen bebekler beyaz sırlı porselenden yapılmış 1840 ve 1880 arasında ağırlıklı olarak Almanya’da üretilmiştir. Yaklaşık 1860 ile 1890 arasındaki bebeklerin çoğu, yetişkin kadınları temsil etmek için yapılırdı. Dönemin modasına göre giydirilen bu bebekler varlıklı ailelerin çocuklarının oynaması için tasarlanmıştı. Fransız ve Alman bebeklerin üretimi 1860’tan sonra artarak Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra da devam etti. İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen önce ABD’de de yoğun üretilen bebekler, 1980’den sonra koleksiyon gözdesi oldu.

Yazarın Tüm Yazıları