İş dünyasından çök önemli ‘deprem planlaması’ adımı

6 Şubat depremlerinin yıkıntısı sürüyor. Yitirdiğimiz canların ve yaralı sayısı yürek yaralıyor. Depremzedelere yardım için kollar sıvanıyor. Yapılacak çok iş var elbette, uzun bir süre de gerekecek. Bir haber ileteceğim, İzmir yine öncülüğünü gösteriyor:

Haberin Devamı


PROF. GÖRÜR DİKKAT ÇEKECEK
“İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası meclisleri, 22 Şubat’ta (yarın) ortak toplanacak. Tek gündem maddesi ‘deprem’ olan toplantının onur konuğu Prof. Dr. Naci Görür... Ege İhracatçı Birlikleri’nin başkanlarının da katılacağı toplantıda Prof. Görür, İzmir faylarını, kentin depreme hazırlık durumunu, en az hasar için neler yapılması gerektiğini anlatacak. Toplantı, iş dünyasının İzmir’in deprem yol haritasının çizilmesinde öncü adım olacak, uzun vadeli planlamanın temeli atılacak.”
BURADA YAYAMAK ZORUNDAYIZ
Odaların ortak meclis toplantısı gerçekten de çok önemli... Prof. Görür’ün, “Bu topraklarda yaşayan insanlar olarak depremi durduramayacağımıza göre, zararlarını azaltmak, dirençli kentler kurarak yaşamımızı sürdürmek zorundayız. İşin özeti bu” sözünü anımsatayım. Valilik, Büyükşehir ve ilce belediyelerinin de izlemesini umduğum ortak meclis toplantısıyla önemli adım atan üç odanın deprem konusundaki çalışmalarının sürekli olmasını diliyorum. Herkese kolay gelsin!

Haberin Devamı

-----------------

BİR DUYURU

‘Bir Kira Bir Yuva’
uluslararası kampanya

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelerin barınma sorununu çözmek için uluslararası bir kampanya başlatacaklarını açıkladı: “İzmir depreminde, ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasıyla yaklaşık 4 bin depremzedeyi başını sokacak bir evle buluşturmuştuk. Bu hareketin altyapısını daha güçlendirdik.

YARIN AKŞAM TV TANITIMI
22 Şubat’ta (yarın) saat 20.00’de Halk TV’de kampanyaya dönüştüreceğiz. Dünyadan belediye başkanları, Türkiye’den sanatçılar katılacak. 21 binden fazla depremzede kira için başvurmuş. Kampanyada rakamı sıfırlamak istiyoruz. Aracısız, doğrudan depremzedeyle bağışçıyı buluşturan bir kampanya olacak.”

----------

SİZ SİZİN

Boş tutulan 3 tesis
depremzedelere açılmalı

“FOÇA’da Hazine arazisine ilçemize büyük katkılarda bulunmuş olan Reha Necla Midilli Vakfı tarafından yapılmış bir turizm fakültemiz vardı. Burada eğitim üç yıldır durmuş, bina ve müştemilatı da Dokuz Eylül Üniversitesi’ne devredilmişti. Deprem felaketi üzerine, kurucu vakıf binayı geri istemiş. Valiliğe ve üniversiteye başvurular yapılmış. Amaç, her türlü masrafı vakfın olmak üzere, binanın işler hale getirilerek depremzedelere tahsis edilmesi.
ESKİ DEVLET HASTANESİ
Foça sahilinin en gözde yerlerinde bulunan iki tesis de yıllardır metruk halde bulunmaktadır. Biri, yine Reha Necla Midilli Vakfı’nın katkılarıyla yıllarca Foça halkına hizmet vermiş eski devlet hastanesi. Çocuklar için oyun parkı da var. Yeni hastane yapılınca (2019) terk edildi.
SPORCULARIN KAMPI
Karakum Plajı yanındaki kamp tesisleri, uluslararası bir yelken yarışmasındaki yabancı sporcular için yapılmıştı. 2011 Van depremi sonrasında bir süre afetzedeleri barındırdı. Geniş bahçesine kurulabilecek çadırların da eklenmesiyle, onlarca aileye çocuklarıyla biraz teselli bulabilecekleri tesise dönüşebilir. Bu tesislerin kullanılmasını engelleyen çok önemli sebepler varsa (binaların yapısal olarak güvenli olmaması gibi) bilemem. Ama gönül, bir an önce afetzedelerin yararına işler hale getirilmelerini arzu ediyor.”(Mustafa Somersan)

Yazarın Tüm Yazıları