Dil Bayramı sonrası dilimize katkılar

 BELKİ çoğumuz farkında değiliz.

Haberin Devamı

Geçen 26 Eylül Dil Bayramı’ydı. Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1932’de düzenlenen ‘Birinci Türk Dil Kurultayı’nın açılış günü, her yıl ‘Dil Bayramı’ olarak kutlanıyor. Yani bu yıl 88’nci yıldönümüydü. Atatürk, 2 Eylül 1930’da Prof. Sadri Maksudi (Arsal) Bey’in ‘Türk Dili İçin’ adlı kitabının iç kapağına, “Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır” diye yazmış.

ÖRNEKLERE BAKALIM
Dil Bayramı’nı anımsattıktan sonra gelelim bugünkü konumuza. Kendimizle ne denli övünsek azdır. Neden mi? Türkçe’ye, özellikle yazım dilimize katkılarımız yüzünden. Neler mi katmışız? Hemen örnekler veriyorum. Çoğunu duymuşsunuz ve kullanıyorsunuzdur belki. Duymadıysanız örneklere dikkatle bakın:

Haberin Devamı

HER TELDEN VAR
“Fiçur ettiği... Yeni single’ı... 4’üncü single’ını... Yeni çalışmasının mix-mastering’ini... Ünlü fenomenler... Paranormal olaylar... Performans sergiledi... Anti fit beden... Her sabah wellness dersi verilmesi için... Scuba dalışı yaptığını söyleyen... Beach club’lar... Eni iyi sommelier yarışması... Manipüle edilmiş suni lezzetler... Rengarenk illüstrasyonlar... Lansman fiyatları... Catwalk sırasında... Ufak tefek ‘retouch’ler vardır... Photoshop’un dibine vurdum... Sevgiline WhatsApp’tan yazarsın bunları ama Instagram’da yazıyorsun... Drink almak... Styling’e dikkat... Off-road yaptı... Blueray ve DVD’leri... Happy hour’a katıldık... Startup’çılar... Cover’lanmış...”

DEVAM EDİYORUZ
Saymaya devam: “Haute couture elbiseler... Couture koleksiyonu... ‘Ragu’ fettuccive... Pesto soslu gnocchi... Showroom’un... Giter riff’leriyle ritim ve Groove yakalayan... Drum machine esintili... Analog synthesizer efektleri... Daha büyük dans becit’leri... Lime cheescake, passion fruit gibi çeşitler... Like etti/yaptı... En çok tweet alan hashtag... Shuttle araçlarıyla gelin... Workshop’u kaçırmayın... Ice latte caramel ile beyaz çikolatalı brownie... İki shot espresso... After party’e katıldım... Headliner gibi... Daha az cover... Toplantı set edelim... Sound’la yorumladık... Etik hacker’i... Startup... Influencer... (takımın coachu’na...) It girl’ler... Influencer’ler... Fine-dining... Vloggerlerin başarısı... Styling’in başarılı değil... Kendimi update ettim... Mentörlük... Podcast, entry’ler... İzolasyon, exit, printer, security, center, ambiyans, full, legal, full-time... Workshop, sturtup, influencer, hipster... Pandemi, filyasyon, entube...”

Haberin Devamı

NASIL ZENGİNLİK AMA
Türkçe’yi ne denli zenginleştirmişiz değil mi?!.. Örnekleri nereden mi aldım? Medyadan, özellikle yazılı olandan ve de magazin ağırlıklı eklerden... Tabii ki bunları ilginç bulup sizlere katkı olsun diye aktarmam da benim bilgisizliğimdendir. Yoksa bu saydıklarımı kullanmayana, “Ne de cahilmişsin” denilip gülünüyordur. Ben, olanaklar çerçevesinde bu konuda cahil kalmaktan mutluyum. Darısı, bu yeni dili benimseyenlerin başına. Bu arada bazı arkadaşlar “lansman” yerine “tanıtım”, “fragman” yerine “ön gösterim”, “single” yerine “tekli” sözcüklerini kullanır oldu ve özen gösteriyorlar. Haklarını yememek gerek.

 
BİR TEBESSÜM


Yorumsuz

 

 

Haberin Devamı

Dil Bayramı sonrası dilimize katkılar


Zaman zaman Tire-Belevi yolunu yazarım. Acı anısı vardır... Bir türlü de bitemedi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’le eşi Ziynet Sertel’in bu paylaşımı da acı acı bir tebessüm oldu bana…

Yazarın Tüm Yazıları