Deniz salyası doğanın bize verdiği ihtardır

“DOĞANIN öfkesini kusmasının sonuçlarından biri” olarak nitelediğim deniz salyasıyla (müsilaj) ilgili bir bilim insanının, Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın görüşünü iletmiştim. Yaşar, özellikle arıtma tesislerinin mutlaka çalıştırılması gerektiğini vurgulamıştı. Bugün de bir turizmcinin, DOKTOB (Dalaman Ortaca Köyceğiz Turizm Otelciler ve İşletmeciler Birliği) Başkanı Yücel Okutur’un görüşünü özetliyorum:

Haberin Devamı



TEHLİKEYE DÖNÜŞÜYOR
“Ekonomi ve turizm için büyük tehlikeye dönüşen deniz salyası, Marmara denizini kaplamış durumda. Marmara’ya kıyısı olan bölgelerimizde şu an turizm yapılamamaktadır. Deniz salyası yapışkan, suyun üzerinde veya dibinde beyaz, sarı renkte çamur gibi bir yapı oluşturuyor. Denizdeki kirlilik ve deniz suyu sıcaklığındaki artış, müsilaj oluşumunun çoğalmasını sağlıyor.
KİRLİLİĞİN KARIŞMASI
Güzel ülkemizin bizlere sunmuş olduğu sınırlı kaynakların bir gün tükenebileceği gerçeğinden hareketle, tüketim miktarını kontrol altında tutarak geleceğimizi garanti altına almalıyız. Küresel ısınma ile birlikte tarımsal arazilerin, ormanların ve sulak alanların ciddi miktarda azaldığını görmekteyiz. Türkiye’nin gündemine oturan deniz salyası, kalın örtüsü ile aylardır tüm canlılar ve balıkçılara Marmara denizinde büyük problem yaşatıyor. Sebebi, endüstriyel ve kentsel kirlilikle atık suların denize doğrudan karışması.
ALARMI HERKES ANLAMALI
Doğanın verdiği bu alarmı herkesin anlaması ve hissetmesi gerekiyor. Deniz, göl ve kanallarımıza tarımsal ilaçlar, plastik, şişe ve diğer atıklardan oluşan kirliliğin deniz salyası olarak ortaya çıkması, doğanın bize vermiş olduğu bir ihtardır. Temiz olarak düşündüğümüz kullanma sularımızda, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) raporuna göre kirli atıkların suyumuza karışması sonucunda ayda 21 gram mikro plastik tüketiyoruz. Plastik kirliliğinin doğaya ve insan sağlığına verdiği zarar çok önemlidir.
İZİN VERMEMEK GEREKİR
Bölgelerimizde çöpe giden her gıda, ekonomik ve çevresel olarak ülkemize zarar vermekte, sera gazlarının artmasına neden olmaktadır. Muğla ilimizin kaynak suları, göl, kanal ve denizleri hiçbir yerle mukayese edilemeyecek temizlikte ve doğal halini muhafaza etmektedir. Bu sahip olduğumuz olanakları doğal hali ile korumak için çok acil önlemlerimizi almalıyız, deniz salyasının kıyılarımızda oluşmasına müsaade etmemeliyiz.”
Okutur’un, salgın illetinden sonra ortaya çıkan turizmcinin yeni kabusuyla ilgili görüş ve endişesi böyle. Bu kabustan bir an önce kurtulmamızı umuyor ve diliyorum. Herkese, hepimize kolay gelsin!

 

Haberin Devamı


BİR ALKIŞ

Babalar Günü’ne
en güzel kutlama

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, geçen pazar günü, kendisine gelen bir afişli mesajı paylaştı. Gökhan, “Babalar Gününüzü en içten dileklerimizle kutlar, Ahmet Alp’e umut olduğunuz için sonsuz teşekkür ederiz” yazılı mesajla ilgili duygularını da, “Babalar gününde aldığım güzel hediyeyi sizlerle paylaşmak istedim. Kampanyanın en kısa zamanda tamamlanması ve Ahmet Alp’in bir an önce sağlığına kavuşması kadar güzel bir hediye düşünemiyorum” diyerek dile getirdi.

BAŞKAN DESTEK OLUYOR
Biga’nın Kemer Köyü’nde SMA 1 hastası Ahmet Alp için açılan kampanyaya Çanakkale Belediyesi de destek olup duyuruyor. Başkan Ülgür Gökhan, yardım için internetten canlı yayınlanan programa da katılmıştı. Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Gökhan Bayram’ın düzenlediği programı izleyenler bağışta bulunmuş, bebeğin anne ve babası Bahar-Recep Güven de katkı sunanlara teşekkür etmişti. Ahmet Alp için açılan kampanya sürüyor.


------------------


BİR DUYURU

Kadınlara özel
önemli eğitim

EFES Selçuk Belediyesi, kadınların günlük yaşamlarında karşılaşabilecekleri farklı şiddet türleri ve zorbalığa karşı daha güçlü durmaları, kendi güvenliklerini sağlayabilmeleri amacıyla öz savunma eğitimi verecek. İşte açıklama:

ÖZ SAVUNMA KURSU
“Kadınları sosyal ve ekonomik hayatta daha güçlü kılmak için birçok çalışmaya imza atan, projelere alan Efes Selçuk Belediyesi, öz savunma kursu düzenliyor. Eğitime katılmak isteyenlerin, Kadın Dayanışma Merkezi’ne başvurması gerekiyor. Çalışmalar haftada iki gün Tören Alanı’nda gerçekleşecek. Kursa katılmak isteyen kadınlar ayrıntılı bilgi için Efes Selçuk Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’ne (0232 892 27 35 ) başvurabilir.”

Yazarın Tüm Yazıları