Kanyonun kanayan yarası kirlilik

Mamak’taki Kıbrıs Köyü Kanyonu, Ankara’nın gizli hazinelerinden. Kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olan 8 kilometrelik kanyon, başkentlilere uzaklara gitmeden doğa yürüyüşü ve kamp imkânı sağlıyor.

Haberin Devamı

Doğal sit alanı olarak da tescilli olan kanyon için en büyük tehlike ise kirlilik. Daha önce de ziyaretçilerin bıraktığı çöplerle gündeme gelen Kıbrıs Köyü Kanyonu’nda bu kez dere suyunun kirlenmesi dikkat çekti. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de temiz bir pınardan beslenen dere suyunun taş ocaklarından kaynaklı kirlendiğini belirtti. Köse’nin sosyal medyadan paylaştığı videoda kirli su kaynağı da açıkça görüldü. Yaptığı açıklamada firmaya cezai işlem uygulayacaklarını belirten Başkan Köse şunları kaydetti:

Kanyonun kanayan yarası kirlilik

FİRMAYA CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

“Kıbrıs Kanyonu’ndaki derenin suyunun kirlenmesinin sebebini tespit ettik. Dereyi besleyen ve normalde temiz doğal su kaynağı olan bir pınardan gelen çamurlu suyun, taş ocaklarından kaynaklanan sebeple çamurlu aktığı, Mamak Belediyesi ekiplerimiz tarafından tespit edilerek tutanak altına alındı. Mamak Belediyesi olarak hem yaptırım hem de cezai işlem uyguluyoruz. Ankara Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de kirliliğe sebep olan firmaya cezai işlem ve tedbir alınması ile ilgili yaptırım uygulayacak.

Haberin Devamı

Kanyonun kanayan yarası kirlilik

Kanyonun kanayan yarası kirlilik

ARAÇ GEÇİŞİYLE İLGİLİ EK TEDBİRLER

Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da, doğayı kirletenlere karşı cezai işlemle birlikte, en sert tedbirleri aldığımızı herkesin bilmesini isteriz. Tam bir doğa harikası olan Kıbrıs Kanyonu’na gezmeye gelen vatandaşlarımızın, çevreyi temiz tutması, çöplerini belirlenen alanlara ve çöp konteynerlerine bırakması önemle rica olunur. Önümüzdeki haftadan itibaren, zabıta ve jandarma ekiplerimiz, kanyon bölgesine araç geçişi ile ilgili de ek tedbirler uygulayacaktır. Doğal hayatı korumak hepimizin görevidir.”

Haberin Devamı

Kanyonun kanayan yarası kirlilik

Kanyonun kanayan yarası kirlilik

***

Sosyal medyaya baktığımda kanyona giden ziyaretçilerin de ortak iletileri çevre kirliliğiyle ilgili. Herkes atılan çöplerin fotoğraflarını paylaşıp duruyor.

Gidelim, görelim, gezelim ama Kıbrıs Köyü Kanyonu’na arkamızda bırakacağımız çöplerle yazık etmeyelim... Başkan Köse’nin de dediği gibi; “Doğal hayatı korumak hepimizin görevi.”

Yazarın Tüm Yazıları