D vitamini için 10-15 dakika korumasız güneşlenin

Türkiye güneşli bir ülke olsa da giderek daha fazla kişide D vitamini eksikliği saptanıyor.

Haberin Devamı

Güneşin yüzünü gösterdiği saatlerde kapalı ortamlarda zaman geçirmek zorunda kalmamız maalesef D vücudun vitamini üretimini azaltıyor. Yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerle yokluğunu belli eden D vitamini deponuzun durumunu basit bir kan testiyle öğrenmeniz mümkün.

D vitamini eksikliği günümüz yaşam koşullarının beraberinde getirdiği yaygın sağlık sorunları arasındaki yerini aldı bile.
Pekçoğumuz D vitaminin diş ve kemik gelişimi için şart olduğunu biliyor. Ancak işlevi bunlardan ibaret değil. D vitamini çok daha fazla organ ve sistem için olmazsa olmaz. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre başta kanser, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, sık enfeksiyon geçirme, romatizmal hastalıklar, MS, kronik yorgunluk, depresyon gibi birçok hastalığın önlenmesinde D vitaminin önemi büyük.

Haberin Devamı

Tatilde ihmal etmeyin

Klinik biyokimya uzmanı Dr. Aytaç Keskineğe, ev, ofis veya aracın camından giren güneş ışığının D vitamini ihtiyacını karşılamaya yetmediğini hatırlatıyor. Çünkü cam ultraviyole B ışınlarını filtreliyor. Dr. Keskineğe, “Şehir hayatı, kapalı ortamlarda geçen günler ve güneşin kendini göstermediği mevsimler günlük D vitamini ihtiyacını karşılamaya yetmiyor” diyor.
Sağlıklı ve çeşitli beslenen kişiler günde yaklaşık 100-150 ünite D vitaminini gıdalardan alabiliyor. Dr. Keskineğe ”Yaz aylarında doğru güneşlenme ile 200-300, doğru beslenme ile 100-150 ünite D vitamini alınsa dahi geriye 700-800 ünitelik açık kalıyor. Bu aşamada vitamin takviyelerine ihtiyaç duyuluyor. D vitamini tahlilini yaptıran ve takviyeye ihtiyacı olduğu doktoru tarafından da onaylanan kişilerin günlük D vitamini desteği almaları ya da 6 ayda bir D vitamini damlaları kullanarak depolamalarını öneriyoruz” diyor. Ancak, D vitamininin fazlasının da toksik etki yapabileceği, karaciğeri yorduğunu unutmamak ve takviye almadan önce ihtiyacı bilmek gerekiyor.

Yılda bir kontrol

İç hastalıkları uzmanı Dr. Filiz Gündüzer Müftüoğulları da yılda bir kez kanda D vitamini düzeyine bakılmasını öneriyor. D vitamininin yapımı için ultraviyole ışınının çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Müftüoğulları, “Ancak gün boyu güneş yüzü görmeden kapalı mekânlarda çalışma ya da vücudun güneş ışığı almasının engellenmesi D vitamini eksikliğine yol açıyor. Bol ışık alan camlı mekânlar bile D vitamini sentezine yetmiyor. Güneşlenenlerin cilt kanseri korkusuyla yüksek faktörlü güneş koruyucularını kullanması D vitamini eksikliğinin nedenlerinden biri” diyor.

Haberin Devamı

10-15 dakika yeter

İlkbahar, yaz ayları D vitamini depolarını doldurmak için iyi fırsat. D Vitaminin vücutta aktif hale gelmesi için en uygun zaman saat 11.00-15.00 arası. 10, en fazla 15 dakika güneş koruyucu krem olmaksızın diz ve dirseklerden aşağısını güneşlendirin.

Kadınlarda daha sık

D vitamini eksikliği özellikle doğum ve emzirme dönemlerinden dolayı kadınlarda daha sık görülüyor. 30 yaşına kadar olanların yüzde 30’unda D Vitamin eksikliği var. Yine yaşlılıkta ve güneş görmeyen kişilerde eksiklik daha fazla saptanıyor. Şişmanlarda D vitamini eksikliğinin nedeni yağda çözülüp, orada birikmesi. Yani vücutta kullanılamaması.

D vitaminin bulunduğu gıdalar

Haberin Devamı

* Somon, uskumru, karides,
* Yumurta sarısı,
* Tereyağı,
* Karaciğer,
* Peynir,
* Süt ve süt ürünleri,
* Mantar,
* Kakao.

Yazarın Tüm Yazıları