2016’nın en iyileri ‘Carol’ ve ‘Tereddüt’

Yıl boyunca gösterime girmiş filmler arasında yapmış olduğumuz ‘Benim Sinemalarım En İyiler’ listesinin birincileri ‘Carol’ ve ‘Tereddüt’ oldu. Kusursuzluklarıyla bilinen yönetmenlerin elinden çıkmış bu iki film, kendilerini kıstıran hayatlardan birlikte çıkış yolu bulan kadınları anlatışları ve başroldeki iki kadın oyuncunun kusursuz oyunculuklarıyla ortaklıklar da taşıyordu. Ve işte, bizce 2016’nın en iyi filmleri...

Haberin Devamı

2016’nın en iyileri ‘Carol’ ve ‘Tereddüt’

YABANCI FİLMLERDE İLK 5

1 - Carol
Patricia Highsmith’in kuralyıkıcı romanını bu kadar iyi anlayabilecek tek sinemacı Todd Haynes olmalıydı sanırız. Haynes’ın Hollywood’da değeri bilinmeyen kusursuz yönetimi, Cate Blanchett ile Rooney Mara’nın perdeyi yakan uyumları ve büyüleyici oyunculukları, detaylarına kadar çok iyi çalışılmış sanat yönetimi, Edward Lachman’ın elinden çıkma görüntüleri ve kulaklarımızdan gitmeyen müziğiyle kesinlikle yılın en iyisiydi!
2 - The Neon Demon/Neon Şeytan
2016’nın en tartışmalı filmlerindendi. Nefret edip yerin dibine batıranlar da oldu, başyapıt ilan edip yere göğe sığdıramayanlar da… Ama bizce değeri yıllar içinde anlaşılacak ve külte dönüşecek bir filmdi. Nicolas Winding Refn’in narsist kamerasından çıkmış bu etkileyici iş, arka koridorlarında gezdiği moda dünyası kadar göz alıcı, ışıltılı ve karanlıktı.
3 - Elle/O Kadın
Philippe Djian’ın ‘Betty Blue’ kadar etkileyici bir kadın karakter armağan ettiği romanından Paul Verhoeven ustalığı ve kışkırtıcılığıyla uyarlanan film, Isabelle Huppert’in oyunculuğu da eklenince yılın en şoke edici yapıtlarından biri olmayı başarıyordu.
4 - Nocturnal Animals/Gece Hayvanları
Moda dünyasının kült figürlerinden Tom Ford’un, ilk yönetmenlik denemesi “A Single Man” ile onu ciddiye almayan sinema çevrelerine verdiği esaslı bir cevaptı. Listenin ilk iki filmiyle birlikte yılın en seksi filmlerindendi aynı zamanda.
5 - Évolution/Evrim
Lucile Hadzihalilovic, 2004’te taşları yerinden oynattığı “Innocence/Masumiyet”te peşine düştüğü “Büyüdüğümde başıma neler gelecek?” sorusunu bu kez 10 yaşındaki bir oğlan çocuğuna sorduruyordu. Seyirciden sabır isteyen ve sonunda bunun karşılığı fazlasıyla veren film, yılın en sıradışı yapımlarındandı.

Haberin Devamı

2016’nın en iyileri ‘Carol’ ve ‘Tereddüt’

Haberin Devamı

YERLİ FİLMLERDE İLK 3

Tereddüt
Yılın en çok merak edilen ve beklediğimize fazlasıyla değen yerli filmiydi. Yeşim Ustaoğlu’nun “Araf”tan 4 yıl sonraki bu muhteşem geri dönüşü sinemamızda sevişme sahnelerinin iyi çekilebileceğinin de kanıtıydı aynı zamanda. Önceki filmlerinden de aşina olduğumuz kusursuz oyuncu yönetimini bu kez Funda Eryiğit ve Ecem Uzun’da uygulayan Ustaoğlu’nun aldığı sonuç, yerli sinemada yılın en iyi oyunculuklarıyla karşılık buldu.
Albüm
Cannes’da başladığı uluslararası yolculuğunda çok sevilen, ancak Türkiye’de değeri yeterince anlaşılmamış film, Mehmet Can Mertoğlu’nun Türkiye’deki aile kurumuna ters köşe bakışıydı.
Baskın
Türkiye sinemasında özlediğimiz korku filmiydi. Kısalarından türe hakimiyetine aşina olduğumuz Can Evrenol’un filmi, yılın en güzel sürprizlerindendi aynı zamanda.

Haberin Devamı

VİZYONDA BU HAFTA

Çin Seddi
(The Great Wall)
Yönetmen: Zhang Yimou
Oyuncular: Matt Damon, Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe
2016-ÇİN, ABD–104’/AKSİYON, MACERA, GERİLİM
“Hero/Kahraman”, “House of Flying Daggers/Parlayan Hançerler” gibi etkileyici filmlerine rağmen filmografisi istikrarsız süren Zhang Yimou bu fantastik aksiyonda, Çin Seddi’ne saldıran doğaüstü güçlere karşı savaşan paralı asker William Garin’in maceralarını anlatıyor. Filmde Matt Damon başrolde.

Şeytanın Oğlu
(Incarnate)
Yönetmen: Brad Peyton
Oyuncular: Aaron Eckhart, Carice van Houten, David Mazouz
2016-ABD–91’/KORKU
Lindsay, 11 yaşındaki oğlunun içine şeytan girdiğini anlayınca Vatikan’ın da yönlendirmesiyle çareyi, Tanrı inancı olmayan ve farklı yöntemlerle çalışan bir bilim adamında bulur. Aaron Eckhart’ın başrolünde olduğu vasat bir korku filmi.

Haberin Devamı

Ben, Daniel Blake
(I, Daniel Blake)
Yönetmen: Ken Loach
Oyuncular: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy
2016-İNGİLTERE, BELÇİKA, FRANSA–100’/DRAM
Ken Loach’un Cannes’da Altın Palmiye alan filmi, İngiltere’deki sosyal yardım bürokrasisinde yaşanan haksızlıkları konu alıyor. Geçirdiği kalp krizi nedeniyle çalışmasına izin verilmeyen ve devlet yardımı da kesilen bir adamın, ailesiyle hayata tutunmasını anlatan filmde özellikle Dave Johns çok başarılı.

Aşıklar Şehri
(La La Land)
Yönetmen: Damien Chazelle
Oyuncular: Ryan Gosling, Emma Stone, J. K. Simmons
2016-ABD–128’/DRAM, MÜZİKAL, AŞK
“Whiplash” ile dikkatleri çeken Damien Chazelle’ın Oscar yarışının en büyük favorilerinden gösterilen son filmi, bir caz piyanistiyle oyuncu olmaya hevesli genç bir kadın arasında yaşanan aşkı anlatıyor.

Haberin Devamı

YILDIZ TABLOSU

Aptallar Çetesi (Masterminds) *
Assassin’s Creed **
Aşk Mektupları (From the Land of the Moon) **
Babamın Kanatları **
Çılgın Ofis Partisi (Office Christmas Party) *
Dönerse Senindir *
Florence (Florence Foster Jenkins) **
Gece Hayvanları (Nocturnal Animals) *****
Gizli Güzellik (Collateral Beauty) *
Kaçış *
Kartopu Savaşları *
Kasap Havası **
Lanetli Ev (The House on Pine Street) *
Mavi Bisiklet *
Meçhul Kız (The Unknown Girl) ***
Müttefik (Allied) **
O Kadın (Elle) *****
Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi (Rogue One: A Star Wars Story) ***
Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge) ***
Sen Benim Her Şeyimsin *
Sen Sağ Ben Selamet *
Siyah Karga *
Tereddüt (Clair Obscur) *****

Yazarın Tüm Yazıları