Ben kaybetmem,sen kaybolursun

Telefonlar artık kayıp eşyaları bulacakmış. Ama direkt telefonunuz kaybolmuş olabilir. Paniğe gerek yok. Eşya aramada yılların tecrübesiyle yardıma hazırım.

Haberin Devamı

“Hepsini bulucam bir bir. Yerine koyucam bir bir...” Son yıllarda müziğimize damga vuran şarkılardan en çok dilime takılanı hangisi derseniz cevabım bu olur; Büyük Ev Ablukada’nın ‘Evren Bozması’... Şarkı günlük hayatımda çok kolay karşılık buluyor. Ben evin içinde çok güzel bir şeyler kaybederim. Dolayısıyla da bir şarkı tutturup arayışa çıkarım.

Şimdi bir kısım telefona anahtarlarınız, cüzdanınız, sırt çantanız gibi önemli nesnelerinizi takip etmek ve bulmak için yardımcı teknoloji geliştirilmiş. Telefonlara el feneri konmasından sonra gördüğüm açık ara en anlamlı ekleme... Ben kendi iptidai yöntemlerimi geliştirmiştim. Eğer bu güncelleme şimdilik sizi kapsamıyorsa belki bu eski usul modeller işinize yarar diye sıralayayım...

Ben kaybetmem,sen kaybolursun

Haberin Devamı

‘Nereye koyduysan oradadır’ cümlesini duymak ‘totolojik’ bir önerme gibi görünmesi hasebiyle burnunuzun biraz kıvrılmasına sebep olabilir. Ama hemen kestirip atmayın. Çoğunlukla doğru. Belki biraz şöyle rötuşlayabiliriz: “Genelde nereye koyuyorsanız muhtemelen oradadır.” Araştırmalar da bunu gösteriyormuş nitekim. Vücut hafızanız sizi bir şeyi genelde bıraktığınız yere bıraktırmaya meyilli. Dolayısıyla yüzde 80 ihtimalle o anahtarı
hep koyduğunuz yerin yakınına bir yere koydunuz ama karambolde göremiyorsunuz. Derin bir nefes alıp o tarafı sakin sakin bir daha arayın.

Eşyaların kendi iradelerini göz önüne alın ve onları her zaman için üzerinizde oyunlar oynayan, evinizin birliğini, beraberliğini, düzenini bozmaya yönelik komplolar içerisinde olan iç mihraklar olarak değerlendirin. Çünkü böyledirler. Zihninizin “Bunu buraya koymuş olamam”, “Oraya düşmüş olamaz” gibi oyunlarına gelmeyin. Cüzdan pekâlâ kendini kanepenin altına atabilir, telefon yastıkların altına saklanabilir. Diğer adımda aldığınız derin nefesi tekrar alın. Ve kendi iradesi olan bir cüzdan olsanız sizi gıcık etmek için nereye saklanırdınız, düşünün. Düşmanın bakış açısıyla
bakın konuya.

Haberin Devamı

ÇILGIN İSTATİSTİKLER...

İstatistiklere güvenin; rakamlarla, verilerle çalışın. Paniğe kapılmanızı engeller. Kaybolmuş bir şeyi arayıp bulma süresi ortalama olarak 5 dakika 20 saniyedir. Ben demiyorum, İngiltere’de yapılan araştırmalar diyor. Bazı nesneleri arayıp da bulmak diğerlerinden daha uzun sürer. Yine araştırmalara göre anahtar, cüzdan ve kimliklerimizi sık kaybeder, ararken de 15 dakikadan fazla zaman harcarız. Sadece 3 dakika olduysa umutsuzluğa ya da öfkeye kapılmak için erken.

Son olarak, en önemli kısmı unutmayın. Hiçbir arayış boşa gitmez. Aradığınızı bulamasanız bile o sırada çok büyük ihtimalle daha önce kaybettiğiniz başka bir şeyi bulacaksınız. Bunun da rakamı, kanıtı var. ABD’lilerin yüzde 69’u sıklıkla bir şey ararken daha önce kaybettiği başka bir şeyi bulduğunu söylüyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları