Evcil hayvanlarda epilepsi

Epilepsi başta olmak üzere nörolojik hastalıklara kedi ve köpeklerde de rastlayabiliyoruz.

Haberin Devamı

Sürekli kontrol altında tutulması ve ilaç kullanımını gerektiren bu tip hastalıkları göz ardı etmemek gerekiyor.
Epilepsi (sara) sinir hücrelerindeki normal dışı elektriksel dalgalanmalardan kaynaklanan bir hastalıktır.
Bu dalgalanmalar beynin normal aktivitesinin bozulmasına neden olur. Hasta epileptik nöbetler geçirir.
*
Nöbet sırasında hayvan yere düşer, çırpınma, kasılma, salyalanma, idrar ve dışkı kaçırma gibi durumlar görülür Hastanın bilinci yerinde değildir. Nöbet sırasında dilin içeri kaçarak soluk borusunu tıkaması da söz konusu olabilir. Bu ölümcül bir durumdur.
Epilepsi nöbetlerinin süresi ve sıklığı hastadan hastaya değişir. Günde bir kaç kez kriz geçirilebileceği gibi 10-15 günde bir tekrarlayan vakalar kayıt altına alınmıştır. Nöbet süreleri 1-2 dakikayı bulabilir. Krizden sonra hasta yavaş yavaş kendine gelir.
*
Kriz sırasında dil dışarıya çıkarılmalı, çırpınmalar esnasında vücudun zarar görmemesi için sert cisimler uzaklaştırılmalı, yastık ve battaniye gibi yumuşak eşyalarla etrafı sarılmalıdır. Ortamın çok aydınlık tutulmaması da önemlidir.
Krizler ortadan kaldırılamaz ancak ilaçlarla krizlerin daha hafif atlatılması, seyrinin azaltılması sağlanabilir. Epilepsi hastası hayvana özenle yaklaşılmalı, veteriner hekimin önerilerine dikkatle uyulmalıdır. Sürekli gözetim altında tutulmalı, nöbetleri tetikleyebilecek yaşam ve beslenme değişikliklerinden uzak durulmalıdır.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları