Ciddi parazitel enfeksiyon kalp kurdu

Kalp sorunlarıyla veteriner hekiminize götürdüğünüz köpeğinize kalp kurdu tanısı konulması sahipleri açısından en rahatsız edici durumlardan biri.

Haberin Devamı

Gözünüz gibi baktığınız, pamuklara sardığınız köpeğinizin kalbini küçük sevimsiz canlıların sardığı fikri ürpertici gelebilir.
Hissettiklerinizi çok iyi anlasak da bizim açımızdan diğer kalp sorunlarından bir farkı yok.
Köpeğiniz bu paraziti nereden aldı, kalbine nasıl ulaştı, hayati tehlikesi var mı, tedavi edilebilir mi?
Tüm bu sorulara yazımızda yanıt vermeye çalışacağız.
*
Hastalığa ‘dirofilaria immitis’ olarak adlandırılan parazit neden olur.
Larvaları kanda bulunan parazit ergin hale geldiğinde kalbe yerleşir.
Hastalık enfekte bir hayvandan, sağlıklıya sivrisineklerle taşınır.
Beslenmek için enfekte köpeğin kanını emen sivrisinek ‘dirofilaria immitis’ larvalarını da alır. Sağlıklı bir köpeğin kanını emerken larvaları deri altı dokulara bırakır. Larvalar 4-5 hafta sonra köpeğin dolaşım sistemine girer. Olgunlaşınca da kalpte yaşamını sürdürür. Hastalık kolay kolay klinik belirti vermez, belirtiler hayvanın enfekte olmasından sonraki geçen yıllar içinde de ortaya çıkabilir.
*
Kuru öksürük, uyku hali, çabuk yorulma, heyecan ve ani hareket durumunda bayılma, iştahsızlık, kilo kaybı, anemi, kalp ritm bozuklukları önemli belirtileri arasındadır.
Knott testi, immunodiagnostik testler (ELISA) ile kesin tanı mümkündür.
Tedavide sendrom oluşan sisteme yönelik sağaltım uygulanır.
Sağaltımda öncelikli hedef erişkin parazitlerin ortadan kaldırılmasıdır. Ardından larva ve yumurtalar ilaçlarla temizlenir. Organlarda yapısal bozukluklar söz konusu ise onlara yönelik tedavinin de eş zamanlı yürütülmesi yerinde olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları