Türk sinemasının uzay yolculuğu

TÜRKİYE’NİN gözü, kalbi, insanlı ilk uzay görevine çıkan Türk astronot Alper Gezeravcı’da. Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl savaş pilotluğu yapan Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapacağı ve 14 gün sürecek yolculuğu için nefesler tutuldu.

Haberin Devamı

1950’li yılların son çeyreğinde ABD ve SSCB arasındaki Soğuk Savaş dönemiyle birlikte başlayan uzay yarışı ve insanlı uzay yolculukları teknolojiden modaya, sinemadan edebiyata, sanata pek çok alanı etkilemişti.

Alper Gezeravcı’nın bu yolculuğu Türk sinemasının uzay macerasını da yeniden gündeme getirdi.

İLK YOLCULUK MERİH’E

Türk insanını uzaylılarla ilk tanıştıran ilk film 1955 yapımı ‘Uçan Daireler İstanbul’da’ oldu.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Orhan Erçin’in üstlendiği film iki gazetecinin haber yapmak için gittikleri rasathaneye uçan dairenin inmesiyle yaşananları anlatıyordu. Kadınlardan oluşan uzaylıların erkek aramak için indikleri İstanbul’da verdikleri gençlik iksirinin ortalığı karıştırdığı bir avantür filmdi bu. Ve filmin sonunda iki kafadar gazeteci uçan daireye binip Merih’in yolunu tutuyordu. Orhan Erçin, Zafer Önen, Halide Pişkin, Semiramis Göze ve Özcan Tekgül’ün rol aldığı filmin sürpriz oyuncusu ise ünlü şair Özdemir Asaf’tı.

Haberin Devamı

TURİST ÖMER UZAY YOLU’NDA

Uzay filmlerinin ve dizilerinin dünyayı kasıp kavurduğu dönemde modaya ilk uyan Sadri Alışık’ın canlandırdığı ‘Turist Ömer’ film serisi oldu. ‘Star Trek’ (Uzay Yolu) dizisinin ilk bölümlerinden uyarlanan 1973 yapımı ‘Turist Ömer Uzay Yolunda’ filminin senaryosunu Ferdi Merter yazmış ve Hulki Saner yönetmişti. Turist Ömer’in fırlama üslubuna terminolojisinin girmesi filmi en çok izlenenler kategorisine sokmuştu. Turist Ömer mekan olarak da uzayda geçen ilk Türk filmi olmuştu. 

Türk sinemasının uzay yolculuğu

‘E.T.’ TÜRKİYE’DE ‘BADİ’ OLDU

Bir başka uzay filmi uyarlaması ise 1983 yapımı ‘Badi’ oldu. Steven Spielberg’in 1982 tarihli kült filmi ‘E.T.’nin Yeşilçam atmosferinde ‘Badi’ye dönüştürülmesinin arkasında senarist olarak Barış Pirhasan vardı. Zafer Par’ın yönettiği filmde Çoşkun Göğen, Pembe Mutlu, Orhan Çağman, Yüksel Gözen gibi oyuncular rol almıştı.

TÜRKİYE’NİN EN KÜLT FİLMİ

Dünyada ‘Turkish Star Wars’ adıyla da kült filmler arasında anılan ‘Dünyayı Kurtaran Adam’ uzay  filmleri içinde ayrı bir öneme sahip. Cüneyt Arkın’ın senaryosunu yazıp oynadığı, Çetin İnanç’ın yönettiği 1982 yapımı filmin diyalogları ve aksiyon sahneleri unutulmazlar arasındadır. En eğlenceli fantastik bilimkurgu filmi sıralamasında ilk sırada yer alır.

Haberin Devamı

2006 yılında Kartal Tibet tarafından devam filmi niteliğinde ‘Dünyayı Kurtaran Adam’ın Oğlu’ da çekilmiş ama ilkinin başarısını yakalayamamıştı.

Türk sinemasının uzay yolculuğu

EN BAŞARILI ‘G.O.R.A.’

Türk sinemasının şimdiye kadar yapılmış en başarılı uzay macerası Cem Yılmaz’ın ‘G.O.R.A.’ filmi oldu. Hikâyesi, çekimleri, yerli yerine oturmuş karakterleri ve özgün senaryosu ile öne çıkan 2004 yapımı film büyük bir izleyici kitlesine ulaştı. 

Cem Yılmaz, Özge Özberk, Ozan Güven, İdil Fırat, Rasim Öztekin, Özkan Uğur, Şafak Sezer, Cezmi Baskın, Erdal Tosun, Engin Günaydın gibi geniş bir oyuncu kadrosuna sahip film, İstanbul’da Kapalıçarşı’da esnaflık yapan Arif’in uzaylılar tarafından G.O.R.A adlı gezene kaçırılmasını ve orada yaşadıklarını, dünyayı kurtarmak için verdiği savaşı anlatıyor.

Yazarın Tüm Yazıları