Ölene kadar nafaka zulümdür

Ülkemizde süresiz nafaka adaletsizliği nedeniyle 1 gün evli kalan da, 30 yıl evli kalan da ölene kadar nafaka ödemeye mahkûmdur. Erkek kusurlu ise bunun cezası tazminattır. Ölene kadar nafaka ise zulümdür.

Haberin Devamı

Merhaba Güzin Abla, size aylar önce bir e-posta göndermiştim. Süresiz nafaka mağdurlarından biri olarak sıkıntımızı dile getirmiş ve sizden bu derdimizi duyurmanızı istemiştim.
Sizi zor durumdakilerin sıkıntılarını korkusuzca dile getiren biri olarak gördüğüm için hatta e-postanın sonunu da “Allah’a emanet olun, Allah yardımcınız olsun” dileklerimle bitirmiştim. Görüyorum ki siz de bizim derdimizi çok önemsemiyorsunuz.
İşte size biz nafaka mağduru eski eşlerin derdini yine de belki sesimizi duyurmak ister, yayımlarsınız umuduyla bir kez daha yolluyorum. Güzin Abla, ben bundan 5 yıl önce 1 yıl süren bir evlilik yaptım. İkimizin de ikinci evliliğiydi.
Anlaşamadık ve ayrıldık. Çocuk yok. Boşandığım hanım üniversite mezunu ve kendi evinde oturuyor.
Boşandığımızdan bu yana yani 5 senedir 950 TL nafaka ödüyorum. Nafaka artırma davası açmasın diye dua ediyorum. Açsa kesin nafaka artar, üstelik tuttuğu avukatın parasını da ödemek zorundayım.
Bu hanım sırf nafakası kesilmesin diye çok iyi bir mesleği olduğu halde işe girmiyor. Güzin Abla, ülkemizde süresiz nafaka adaletsizliği nedeniyle 1 gün evli kalan da, 30 yıl evli kalan da ölene kadar nafaka ödemeye mahkûmdur.
Müebbet hapis mahkûmları bile ne kadar yatacaklarını bilirken süresiz nafaka mağdurları ölene kadar borçlu kalmaktadır. Erkek kusurlu ise bunun cezası tazminattır. Ölene kadar nafaka ise zulümdür.
Çocuğa verilen iştirak nafakasına kimsenin itirazı yok. Ama yeniden evleninceye kadar ya da sigortalı bir işe girinceye kadar eski eşe süresiz nafaka ödemek zorunluğu biz eski eşlerin belini bükmekte.
Sizden tek ricamız milyonlarca süresiz nafaka mağdurunun bu büyük derdini yetkililere duyurmanızdır.
Rumuz: Hasan G.

YANIT

Haberin Devamı

Sevgili okurum, beni suçluyorsunuz ama, ben bu konuyu birkaç yıl önce köşemde yine dile getirmiştim. Ancak o zamandan beri hiçbir gelişme olmadı. Uzun süre evli kalanlar ve kadının hiçbir maddi güvencesi olmayan, mesleği ve çalışma durumu olmayan durumlar dışında, gerçekten de 1 ay gibi 1 yıl gibi kısa süren evliliklerde, bu ömür boyu nafaka gerçekten adaletsiz bir sistem olarak görülüyor.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bile “Bir ay evlilikte ömür boyu nafakayı adil de doğru da görmedim” dedi ve ekledi:
“Bu konularda bakanlığın hazırlığı var, çözüm önerileri de var. Ancak bunun için belirli bir süreye ihtiyaç var.”
Sayın Bozdağ’ın incelemeye aldığı nafaka düzenlemesine göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7-8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl, 15 yılın üzerindeki evliliklerde evlilik süresi dikkate alınarak nafaka verilmesi planlanıyor.
Düzenleme ile “nafaka ödeme süresine üst sınır konulması” ve “evlilik süresine göre nafaka ödenmesi” sağlanacak.
Gerçekten de nafaka süresiz olmamalı. Umarım bu konu gerçekten kısa zamanda ele alınır ve sizin gibi mağdur eşlerin de sorunu giderilmiş olur.
Ancak bu düzenlemenin bu defa boşanmış ve zor durumdaki hanımları da mağdur duruma düşürmemesi için çok dikkatle yasalaştırılması çok önemli.

Yazarın Tüm Yazıları