Ne kadar zengin o kadar adrenalin

Dünya haftalardır Titanic enkazına dalan ve Titan denizaltısında hayatını kaybeden milyarderleri konuşurken, daha dün bir grup başka milyarder, bir kere bile ‘acaba’ demeden Virgin Galatic ile kişi başı yaklaşık 11 milyon lira ödeyerek uzaya çıktı. “Zenginin parası fakirin çenesini yoruyor” olacak ki dünya basını özellikle de zengin insanlar arasında neredeyse trende dönüşen “ekstrem turizm” kavramını tartışmaya açtı. Zenginler neden böylesi riskli işleri tercih ediyor? Adrenalin tutkusunun zenginlik ile bağlantısı olabilir mi? Buyurun pazar okumasına.

Haberin Devamı

Virgin Galactic uzay turizmi yapan üçüncü şirket oldu. Ne kadar zengin o kadar adrenalin
Ne kadar zengin o kadar adrenalinVirgin Galactic’in sahibi Richard Branson “uzaya çıkan ilk milyarder” oldu. Ne kadar zengin o kadar adrenalinTitan’da hayatını kaybeden Hamish Harding, Mariana Çukuru’na da dalmıştı.Ne kadar zengin o kadar adrenalin

HERKESİN HEYECAN ARAYIŞI KENDİ STATÜSÜNE GÖRE

İNSAN yaklaşık 7 metrelik daracık bir kapsül içinde bir yolculuğa nasıl çıkar? Dahası bu “şaşırtıcı” deneyim için 250 bin dolar -yaklaşık 7 milyon lira- neden öder? Bizde de...

- Turizmci Ahu Aysal, 2008 yılında uzaya giden ilk Türk olmak için kolları sıvamış, 100 bin dolar ödemiş ancak dolandırılmıştı.

- Pilot Yağmur Sarıoğlu da geçtiğimiz hafta dünyanın en yüksek, 233 metre, platformundan bir kez bile tereddüt etmeden atlamıştı.

Haberin Devamı

Her iki örnekte de olduğu gibi “Ekonomik rahatlık ile adrenalin arasında bir bağ var mı gerçekten?” sorusu ile Psikiyatrist, Dr. Emine Kılınç’ı aradım. Diyor ki:

ÖZEL HİSSETMEK İSTİYORLAR

Yenilik, heyecan, tutku, adrenalin arayışı sınıf gözetmez çünkü insanın heyecan ve yenilik arayışı hep vardı ve var olacak da. Düşük gelirli birinin ‘pahalı’ araçlara ulaşması zor olduğu için ‘heyecan’ arayışı lunaparka gitmek, kamp yapmak ya da hiç denemediği bir madde ve/veya içkiyi denemek ile sınırlı olabilirken, orta sınıf için seyahat, dağcılık, dalış, kayak gibi sporlar da bir alternatif olabilir. Finansal güvenliklerinin hayatlarını ‘sıradan’ hale getirdiğine inanan üst sınıf içinse ‘heyecan’ arayışı, yine kendi statüsünde; bir batığa dalmak ya da uzaya yolculuk olarak karşımıza çıkabilir. Ki bu sınıf için ayrıcalıklı etkinliklere katılmak daha önemli ve özel hissetmelerini de sağlayabilir.”

Ne kadar zengin o kadar adrenalinEmine Kılınç

BEYNİN YAPISINDA VAR

“Beynimizin yapılanmasında bir yenilik merkezi var. Yeni heyecanlar, duygular, deneyimler olduğunda bu merkez aktive olur. Ve bu aktivasyon da insanı ‘o’ yeni şeyi keşfetmeye, ona ulaşmaya, onu elde etmeye motive eder. Bu, aslında insanı hayatta tutmaya yarayan da bir özellik. Öğrenmeyi, hafızayı, dikkati artıran bir tetikleyici olduğu kadar davranışlarımızın altındaki motivasyon da olabilir.

Haberin Devamı

RİSKLERİ MİNİMİZE EDİYORLAR

Peki ya onca risk? “Yoğun deneyimler yaşayabilmek ve böylelikle beyni uyarabilmek adına birtakım riskleri almaya istekli oluyorlar” diyor Dr. Kılınç ve ekliyor: “Bu kişilerdeki yenilik arayışı öyle baskın ki riskleri görmezden geliyor, minimize ediyorlar. Titan dalışı gerçekleştiren şirketin başkanı Stockton Rush, bunun “büyük risk” olduğunu söyleyenleri yeniliğin önünde engel olmak ve korkaklık ile itham etmişti mesela. Adrenalin ihtiyacı genetik olabilir mi? Olabilir. Zira bazıları beyni optimal düzeyde uyarılabilmek için bile “aşırı uyarılmaya” ihtiyaç duyabilir. Ayrıca her ‘yeni’ deneyim bir süre sonra bağımlılığa da dönüşebilir. Çünkü beyindeki tolerans seviyesi arttıkça insan fazlasına ihtiyaç duymaya başlar. O kısacık ‘an’ı yeniden yaşamak için -sonunda ölüm de olsa- risk almaktan çekinmeyebilir.”

Haberin Devamı

POPÜLARİTE UĞRUNA

YAMAÇ Paraşütü sporcusu Volkan Torun: “Tüm bu zenginlerin böyle ‘çılgınlıklar’ yapmak için ‘kendi zenginler kulübü’ içinde toplumsal bir baskı hissettiklerine yemin edebilirim ama ispatlayamam. Biraz “popülarite” uğruna alınıyor bunca risk. Çünkü bu insanların çoğu -heyecan anlamında- bu hayattan alabilecekleri maksimum verimi almışlar zaten. Yani deneyecek çok da bir şeyleri kalmamış geriye. Dolayısı ile ‘Ekstrem turizm’ diye bir şey uydurmuşlar. Adrenalin tutkusu ile bir bağlantısı yok bence.”

Ne kadar zengin o kadar adrenalinVolkan Torun

FARKLILIK İHTİYACI ÇOK YÜKSEK

YAMAÇ paraşütü eğitimcisi Erkut Özbey, “Kendimi bildim bileli hep uçmak istedim. Bence maceraya olan tutku içgüdüsel” diyerek başlıyor söze, şöyle devam ediyor: “Bu spor artık mesleğim ve çok iyi bildiğim için de sınırları zorladığım oluyor ama gereksiz risk almıyorum, adrenalin tutkunu değilim. Çok öğrencim var ve çoğu da zengin değil. Ama “Neden bu paraşüt?” diye sorduğumda cevap hep aynı: “Herkes futbol-basketbol oynuyor, ben ‘değişik’ bir şey yapmak istedim.” Farklılık ihtiyacı çok yüksek. Tabii bunda sosyal medyanın da etkisi yüksek, ‘Bana bakın!’ diye göstermek isteyen, ‘Bunu da başardım’ egosu ile gelen de çok.”

Haberin Devamı

Ne kadar zengin o kadar adrenalinErkut Özbey

ASIL HAZ ENGELLERE RAĞMEN BAŞARMAK

TÜRKİYE’nin ilk, dünyanın ikinci engelli kadın ralli pilotu Kübra Denizci adrenalin arayışının zenginlikle bağlantısı olmadığını düşünüyor ve diyor ki: “Eğer olsaydı bu sporu yapamazdım. Bu bir tutku ve iyi ki sponsorlar var. Ama genetik olabilir çünkü bizim ailede ‘hız’ tutkusu yaygın ve bana da geçmiş.” Peki engeli böyle ekstrem bir sporu yapmaya engel olmuyor mu? “Zaman zaman” diyor, “Omuriliğin durumu nedeni ile vücudum biraz güçsüz. Dolayısı ile yüksek hıza çıkınca aracı üzerimde taşıyor gibi hissediyorum ve tek elle ralli yapıyorum. Tüm bunlara rağmen bu işi yapabilmek... İşte asıl ‘haz’ bu” yanıtı veriyor.

Haberin Devamı

Ne kadar zengin o kadar adrenalinKübra Denizci

ADRENALİN TUTKUSU BENCE GENETİK

“PARA sadece bir araç” diyor bir başka kadın rallici ve Türkiye’nin ilk kadın drift sporcusu Tuğba Bora, şöyle devam ediyor: “O adrenalin verdiği hazzı bir kez aldın mı bu işin inan dönüşü olmuyor. Vücut fazlasını istiyor, tutkuya dönüşüyor. Bir de risk hep var ama bu iş spora dönüştüğünde o kadar çok önlem alıyoruz ki... Senin caddede yürürken kaza geçirmen ile benim ralli ya da drift yaparken ölmem matematiksel olarak eşit aslında. Bir de bu adrenalin meselesi muhtemelen biraz genetik. Eliz, kızım henüz 17 aylık, ilk defa 100 kilometre hızla giden bir jet-ski’ye bindirdik, inan öyle mutlu oldu ki indiremedik. Ve bir daha yapmak için ağladı. O ‘haz’ kelimeler ile anlatılmaz, yaşanır.”

Ne kadar zengin o kadar adrenalinTuğba Bora

Yazarın Tüm Yazıları