Aşağılık kompleksi (1)

Bizi biz yapan değerleri, yani benliğimizi kaybettiğimiz günden beri kendimizi arıyoruz!

Haberin Devamı

En büyük yanlışı dinimiz hususunda yapıyoruz. Çünkü aldığımız çarpık eğitimle, dinimizi bilmediğimizden hem ona düşman oluyoruz ve hem de onu başka dinler gibi zannediyor ve hafife alıyoruz.

Bu yüzden “Din bizi geri bıraktı” diyoruz. Halbuki din (İslamiyet) bizi ilerletti ve her daim ilerletir. Zira İslamiyet’te iki günü müsavi (eşit) olan ziyandadır.

Bugünün dünden ileri olmasını şart koşan bir din, ‘irtica-gericilik’ ile anılabilir mi?

Bizde ise bir kesim için din gericilikle anıldı ve anılmakta. Çünkü biz hâlâ ‘orta çağ karanlığı’ deyip duruyoruz! Ne dediğimizi kendimiz de bilmiyoruz. Tarih hususundaki cehaletimiz paçalarımızdan akıyor.

Evet, orta çağda Avrupa karanlıktaydı; hem de zifiri karanlıktaydı. Ama aynı orta çağda İslamiyet, bir güneş gibi doğmuş; doğudan başlayarak tüm dünyayı aydınlatıyordu.

Haberin Devamı

Şu ana kadar Batı’daki tüm aydınlanmalarının temelinde İslam’ın aydınlığı (nuru) vardır.

Ama bize bu öğretilmedi; Batı’nın engizisyon karanlığında, Hıristiyanlıkla beraber İslamiyet de mahkûm edildi.

Kilise (Papalık), dünyayı tepsi gibi düz sandı, yuvarlaktır ve dönüyor diyenleri astı. Papa ve papazlar, Tanrı’nın vekilliğine soyundu ve daha dünyada iken insanları (krallar dahil) yaktı; dünyayı insanlara yaşanmaz kıldılar, hayatı cehenneme çevirdiler.

Cennet para karşılığı, parsel parsel satıldı.

Kilisenin tahakkümündeki Batı’da kadın, insan sayılmazdı. Zira kadın, mücessem şeytandı.

Batı, işte dünyadaki bu cehennemden kurtulmak için kiliseyle savaştı, savaşmak zorunda kaldı. Uzun mücadeleler sonucunda yakasını kiliseden kurtarabildi.

Bu kurtuluşta (Rönesans ve Reform’da) İslam’ın payı çok büyüktür.

Lakin Tanzimat’tan sonraki nesillere, İslam bilimleri tarihi unutturuldu. Artık biz de dünyaya Batı’nın, bu denli aydınlanan gözüyle bakıyorduk ve halen daha aynı gözle bakıyoruz.

Her şeyden önce içine düşürüldüğümüz bu girdaptan, bu aşağılık kompleksinden kurtulmamız lazım. Bunun için de Prof. Dr. Fuat Sezgin Hoca’nın ‘İslam Bilimler Tarihi’ kitabını okullarımızda zorunlu ders olarak okutmalıyız. Başka türlü aşağılık kompleksimizi yenemeyiz.

Haberin Devamı

Çünkü nereye baksak, hangi bilimi incelesek, hangi gelişmişliği görsek, hangi teknoloji ile tanışsak, karşımıza hep Batı, Batılı çıkıyor; çıkarılıyor.

Karşımıza bunlar çıkarılıyor. Biz de hem bal gibi yutuyoruz ve hem de bunun sonucu olarak, müthiş bir aşağılık kompleksine kapılıyoruz.

Ayrıca bir de günümüz Müslümanlarının hal-i pür melaline bakıyoruz; büsbütün yeise (ümitsizliğe) kapılıyoruz.

Halbuki bizim dinimiz “İnanıyorsanız üstünsünüz ve her bakımdan en üstün olmak zorundasınız” diyor.

*

NOT: Bu konuya çarşamba günkü makaleyle devam edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları