Sokağın sesini duymadınız mı?

Ve... Ankara’da ‘yol kenarı otoparklar’ ücretsiz. Lakin, bu karar için ödenen bedel çok ağır oldu.

Haberin Devamı

Otoparkçı kurşununa...
21 yaşındaki bi gencin, Mehmet Karagöz’ün hayatına.
Halbuki önce sorunlar, akabinde olaylar bağıra bağıra ‘geliyorum’ dedi.
*
Peki nasıl başladı bu süreç?
Ve nasıl gelişti de, iş buralara kadar geldi.
İşin özeti şöyle:
Sokaklarda var olan sorun: Değnekçi terörü.
Çözüm için atılan adım: Otopark(çı) konusu.
Denetimin eksik bırakılması: Otopark(çı) sorunu.
Sorunlar çözülmeyip, gün be gün büyüyünce de...
Kaçınılmaz acı son: Otopark(çı) terörü.
Başlanılan yere geri dönmek yani!
Ama bu defa Mehmet’siz.
*
Ankara Hürriyet, değnekçi terörüyle başlayıp, otopark(çı) terörüne kadar giden süreci defalarca haberleştirdi.
Hatta bu haberlerin bi kısmını okurlar, yani vatandaş, yani sokağın sesi ve nefesi olan Ankaralıların şikayetleri oluşturdu.
Okurlar neler demiş, kimi kime nasıl şikâyet etmişti.
Unutanlar için...
Otopark cinayeti, göz göre göre işte böyle geldi:

Haberin Devamı

30 Temmuz 2014

OTOPARKA KEYFİ TARİFE

Sokağın sesini duymadınız mı

* Okur Toygun Diker: Kocatepe Dr. Mediha Eldem Sokak’a akrabamı ziyarete gittim. (Saat 21.45) Aracımı park etmek üzereyken üzerinde ‘otopark’ yazılı bir genç yaklaştı.
* Abi park ücretimi alayım.
* Şu binada oturan akrabama geldim.
* Beni ilgilendirmez 5 TL vereceksin.
Tabeladaki ‘Saat 08.00-20.00 arası ücretli’ yazısını otopark görevlisine gösterdiğimde ise, ‘Ara şikayet et’ yanıtını aldım... Ankara bu mevcut düzenle gece saat 22.00’de bile para alan bir otopark saltanatı yaratır.

27 Ekim 2014

OTOPARKÇI TARİFESİ

* Okur Ahmet Şükrü Gürhan: Kumrular Sokak’ta otopark ücretinin kağıt üzerinde 5 saati 6 TL ama aslı öyle değil. Diyelim boş bir yer bulup, aracınızı park ettiniz. Görevli hemen geliyor, ne kadar kalacağınızı soruyor. Uzun kalacağım diyorsanız ya çıkıp gitmenizi söylüyor, ya da ücreti fazla ödemenizi istiyor... Israr edincede ‘Bildiğin yere şikayet et, sen bizi tanımazsın’ diye kafa tutuyor. BU cesaretin nereden geldiği tartışılır ama haksızken cesaretli olmak ya cahillikten kaynaklanır ya da arkasındaki güçten.

Haberin Devamı

30 Ocak 2015

PARK 5 TL FİŞ 50 KURUŞ

* Okur Erdoğan Kotan, Gençlik Parkı otoparkında 5 lira ödemesine karşın kendisine 50 kuruşluk fiş kesildiğini öne sürerek, “4 buçuk liranın hesabı kayıp. Bunun adı alenen vergi kaçırma” diye yazdı.

2 Mart 2015

TRAFİKTE DERT ÇOK

Sokağın sesini duymadınız mı

* Okur Suat Bilben: Cadde otoparkçıları, kiraladıkları yeri cadde olarak değil, otopark alanı olarak görüyor ve terör estiriyor. Yol kenarına dikey park yapılıyor, böylece yolun 2’nci şeridi kapatılıyor. Asıl inanılır gibi olmayan ise bütün bunların hepsinin trafik polislerinin gözleri önünde yapılıyor olması.

25 Mayıs 2015

KATLAMALI TARİFE

* Okur O. Sazlık: 16 Mayıs Cumartesi akşamı ailemle dışarı çıktık. Saat 21.00 sıralarında otomobili Tunalı Hilmi Caddesi’ne park etmek üzereyken, otopark görevlisi yanaştı. 5 TL uzattım ancak görevli 10 TL istedi. Tarifeyi işaret ederek, ‘Bak, 4 saate kadar 5 TL yazıyor’ dedim. Otoparkçı, cuma akşamları ile cumartesi ve pazar günleri çift bilet kestiklerini söyledi...
İSPARK otopark uygulamasını nasıl yapıyorsa, Ankara’da da aynı üdzen kurulsun. Lütfen bizi daha fazla otoparkçılarla muhatap etmeyin. Karşımızda düzgün bir şirket olsun.

Haberin Devamı

22 Haziran 2015

BOŞ MAKBUZ

Sokağın sesini duymadınız mı

* Okur Necdet Balcı: 14 Haziran’da yabancı dil sınavı için Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne gittik. Eti Mahallesi Yükseliş Sokak’ta tüm yol paralı otopark yapılmış. Kapalı olan bir matbaaya ait park yerine aracımı park ettim. Buna rağmen görevli gelip benden para istedi. ‘Burası size ait değil’ dediğimde şu yanıtla karşılaştım: ‘Burası bizim değil ama fark etmez, parasını vereceksin.’ 5 lira karşılığında fişimi aldım... Sınav bitmeden bütün görevliler bölgelerini terk etmişlerdi. Sınava gelecek velilerden para toplamışlar ve kaybolmuşlardı. Verdikleri fişte ise ne adres, ne vergi numarası ne de bir şirket ismi. Hiçbiri yok. Bu fiş geçerli mi, yasal mı? Alınan para nereye gidiyor belli değil.

Haberin Devamı

26 Haziran 2015

MAHALLEDE PARK SAVAŞI

* Okur Çağlar Özbilgin: Kentin en uzun caddelerinden olan Kennedy’de de, paralı otopark uygulaması başlatıldı... Mahalleli bir gecede başlayan ücretli otopark durumuna tepkili. Hatta gece yarısı harekete geçen mahalleli, tabelaları söküp kırdı. Sabah saatlerinde uygulamanın hayata geçmesiyle apartman sakinleri ve esnaf bir kez daha toplandı. Ardından imza kampanyası başlatıldı. Suç duyurusu için de hazırlanılıyor. Eğer geri adım atılmazsa, ‘Sokağa döküleceğiz’ diyorlar.

6 Temmuz 2015

OTOPARKTA VAR YOK, YOK VAR

Mehmet Karagöz’ün otoparkçı kurşunuyla öldürülmesinden 3 gün önceki yazımda, okurların en çok şikayetçi olduğu şu soruya yer vermiştim:
‘Bu yol üstü ücretli otoparklarını Büyükşehir neden denetlemiyor.’
Ve şöyle devam etmişti o yazı:
“Sorunları her geçen gün büyüyen yol üstü ücretli otoparkları konusunda... Var olması gereken kurallar yok, yok olması gerekenler ise var. Peki Büyükşehir Belediyesi sokaklarda, ‘Kraldan çok kralcı benim’ diyen bu kişi ve kişilere ‘Dur’ demek için halen neyi bekliyor. Bu kentin kar timi, sel timi hatta kurban timi var. Tek eksik: Dene’tim’, otopark dene timi..
*
Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Emniyeti’ne...
Şimdi bi kez daha sormak lazım.
Tüm bunlar vatandaşın, sokağın sesi.
Yoksa duymadınız mı?

Yazarın Tüm Yazıları