Merkez 2014’ü bu seviyelerde kapatmak istiyor

DÖVİZ satışlarını azaltan son karar piyasalar tarafından, “Merkez Bankası mevcut seviyelerden yıl sonunu kapatmak istiyor” şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

Bu karar yılın son ayında Merkez Bankası’nın iyimser bir hava beklediğini gösteriyor. Aslında piyasalar da dünya petrol fiyatlarındaki düşük seyre bağlı olarak aralık ayı, hatta yılın ilk ayları için, iyimser bir havadalar. Belki de abartılı biçimde, dünya petrol fiyatlarının tahminlerden çok daha uzun süre ve daha düşük seyredeceğine inandılar.
Bu yeni beklenti Türkiye’nin çok işine yarıyor. Bir yandan petrol fiyatlarının düşük seyri nedeniyle, cari açık ve enflasyonda yaşanan sıkıntıların ciddi ölçüde giderileceğini inanılıyor. Yani yabancı yatırımcı açısından başlıca risk unsuru olarak sayılan Türkiye’nin mevcut kırılganlıklarının azalacağı, bu algıya bağlı olarak da Türkiye’ye daha fazla sermaye girişi olacağı varsayılıyor.
Öte yandan petrol fiyatlarındaki düşük seyrin, başta Rusya olmak üzere, sermaye akışında rakip sayılan bazı ülkelerdeki riski arttırdığı, buna bağlı olarak Türkiye’nin yabancı sermaye girişinde öne çıktığı belirtiliyor. Yani Rusya’ya akacak kaynaklardan da Türkiye pay alacak ve sermaye girişi hızlanacak...
Bu arada Avrupa’daki parasal genişlemenin artacağı ve FED’in faiz artırımının gecikeceğine ilişkin son tahminlerin de Türkiye’nin işine geldiği kaydediliyor.
İşte bu nedenle döviz kurlarında Aralık’ta düşüş bekleniyor. Bankacılar bu ay içinde TL’nin daha da güçleneceğini belirtirken, 2.15-2.20 aralığında bir dolar kuru beklemeye başladılar. Merkez Bankası da sektördeki bu iyimser havayı görerek, günlük döviz satışlarını Aralık için, 40 milyon dolardan 20 milyon dolara indirdi. Yani piyasalardaki bu havaya bağlı olarak kurların çok daha aşağı geleceğini gördü ve satış miktarını yarı yarıya azalttı. IMF ve rating kuruluşlarının değerlendirmelerinde, 2.25’in üzeri için bile, “TL’nin hala değerli olduğu” yorumlarının yapıldığını unutmayalım. Ayrıca kurun daha da aşağı gelmesi halinde yine ihracatçıların tepkilerinin çoğalacağı da açık...
Merkez Bankası’nın bu kararında, faiz gibi kurda da daha istikrarlı bir seyir istemesinin katkısı, elbette büyük. Yanısıra enflasyon konusunda düşük petrol fiyatları nedeniyle sağlanacak gerilemeyi belli ki yeterli görüp, fiyatlarda kur etkisine o kadar ihtiyacı kalmadığı yorumları da yapılabilir.

BANKA BİLANÇOLARI BAYRAM EDİYOR

Piyasalar faiz konusunda ise daha ihtiyatlı görünüyor. Merkez Bankası’nın kasımda politika faizleriyle oynamayarak kredibilite artırdığını kaydeden bir bankacı, aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ise 0.25-0.50 puanlık indirimler olabileceğini söyledi. Bence bu indirimin faiz koridorunun üst sınırında gerçekleşme ihtimali daha yüksek.
Piyasadaki gösterge faiz oranlarına gelince; burada artık önemli bir düşüş beklenmiyor. 7.60’lık seviyenin ancak 10-20 baz puan gerileyebileceği, yukarı çıkma ihtimalinin ise düşük olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla gösterge faizin 9.32 gibi eski seviyelere çıkması artık çok zor. Özetle; Türk bankaları yıl sonuna kadar ellerindeki kağıtları tutarak ciddi miktarda kar yazma imkanına sahipler.
Piyasalardaki iyimser beklenti “kar maksimizasyonu” kaygısıyla abartılı olabilir. Ancak çok büyük bir değişiklik olmazsa, belli ki mevcut seviyeler, hatta kurda daha düşük seviyeyle, yıl sonunu kapatma ihtimali yüksek. Ancak iyimserliği yaratan dünya petrol fiyatlarının bu seviyelerde sürdürülebilir olmadığı, yani iyimserliğin fazla kalıcı olamayacağı da açık...

Yazarın Tüm Yazıları