Ekonomik istikrar açısından kritik eylül süreci başlıyor

Uzun bayram tatili sonrası piyasaları yeni ve kritik bir süreç bekliyor.

Haberin Devamı

6 TL’lik dolar kuru ve yüksek faizlerin önümüzdeki orta dönemde alacağı seyir açısından eylül ayındaki gelişmelerin belirleyici olması bekleniyor.

Uzun bayram tatiline girmeden önce yaşanan kur atağını frenlemek için Merkez Bankası ve BDDK’nın aldığı kararların ne kadar devam edeceği, piyasaların yanıt beklediği soruların başında geliyor. Daha doğrusu bu geçici önlemlerin ardından piyasaları sakinleştirecek daha temel adımların atılıp atılmayacağı konusunda piyasaların gözü ekonomi yönetiminde olacak.

Başta Merkez Bankası’nın faiz artışı gibi kararların devreye sokulup sokulmayacağı merakla beklenecek. Bu nedenle önümüzdeki haftanın yeniden faiz tartışmalarının başlayacağı hafta olma ihtimali bir hayli yüksek görünüyor.

Bununla birlikte piyasaların normalleşmesi için bayram öncesi alınan geçici tedbirlerin gevşetilip gevşetilmeyeceğine bakılacak. Faiz artışı yapılabildiği takdirde geçici önlemlerde bir gevşeme bekleniyor. Faiz artışı yapılmayıp geçici tedbirler gevşetilmediği takdirde, piyasalardaki paniğin büyümesi, piyasalarda kalıcı hasar yaratma tehlikesi, piyasa oyuncuları tarafından daha yoğun konuşulmaya başlanacak. Çünkü geçici tedbirlerin kalıcı hale gelmesi özellikle yabancı sermayenin bundan sonraki bakışını etkileyecek noktaya gelmiş olacak.

Önümüzdeki hafta özellikle piyasaların bu konudaki beklentilerini netleştirmek adına önemli olacak. Bugün açılacak piyasaların “bekleme”de açılacağını söyleyen piyasa oyuncuları olduğu gibi, hemen bir tepkiyle açılacağını tahmin edenler de var. Önümüzdeki birkaç günün, piyasa oyuncularının iktidarın yeni dönem için vereceği tepkileri takip edip, bundan sonraki trendi netleştirmeye çalışacakları günler olacağını söylemek yanlış olmaz.

Bu arada küresel piyasalardan gelecek haberlerin, yeni trend netlik kazanmadığı sürece, sert hareketlere neden olabileceği tahminleri de yapılıyor.


ENFLASYON VE OVP BEKLENTİLERİ
Önümüzdeki hafta başı açıklanacak ağustos ayı enflasyon verileri de piyasaların yakın takibinde olacak ve enflasyon trendi piyasa tepkilerini değiştirebilecek.

Piyasalar açısından eylül ortası açıklanacağı söylenen orta vadeli program (OVP) de kritik öneme sahip. OVP konusunda piyasalarda büyük bir beklenti yaratıldığını söyleyebiliriz. İsminin değişeceği, ekonominin bundan sonrasındaki yol haritasının OVP ile netlik kazanacağı, yeni ve ekonominin sorunlarını çözecek kapsamlı bir plan olacağı yolunda piyasalarda büyük bir beklenti yaratıldı.

İşte eylül ortası açıklanacak OVP’nin piyasayı ne kadar tatmin edeceği, inandırıcı bulunmazsa piyasaların aşırı tepki verme riskini de beraberinde getiriyor. O nedenle OVP öncesi plana dair çıkacak haberler ve açıklanacak plan çok dikkatle izlenecek.

FED’in eylül ayı toplantısında faiz artışı yapması beklenirken bu zaten piyasalar tarafından satın alındı. Bundan sonra artış sayısı haberleri piyasayı etkileyecek.

Eylül ayı, geçen ay yaşanan kur atağı ve ardından gelen piyasa faizlerindeki tırmanışın etkilerinin görülmeye başlayacağı dönem olması açısından da önemli. Reel sektörde başlayan şikayetlerin yükselmesi, çeşitli sektörlerin Hükümetten taleplerinin artmaya başladığı bir ay olması beklenebilir. Bu atağın asıl etkilerinin ekimden itibaren yaşanması beklenirken, eylül ayı içinde kurların kalıcı biçimde aşağı gelmesi, faiz artışların durması gibi, şimdilik iyimser görünen, beklentilerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bu ay belli olacak.

Eylül ayında normalleşme sağlanamazsa, sonrası çok daha zor olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları