Özel bir çocuğun eğitimi için neler yapılmalı?

Herkesin çocuğu kendisine özeldir ama bazıları vardır ki hepimize özel olmalı ve daha büyük bir hassasiyet ile yaklaşılmalıdır.

Haberin Devamı

ÖZEL EĞİTİME NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

Özel eğitime gereksinimi olan bireyin eğitimine tıbbi tanılama süreci tamamlandıktan hemen sonra hiç vakit kaybedilmeden başlanması en uygun olanıdır. Tıp alanında geçerliliği olan “erken tanı, hayat kurtarır” sözü özel eğitim alanı içinde geçerlidir. Bireyin bireysel farklılıklarını belirlemek ve buna uygun eğitim programını bir an önce hazırlayıp uygulamaya geçirmek bireyin eğitim-öğretim hayatında daha hızlı ve daha kısa sürede yol almasına olanak tanıyacaktır. Aynı zamanda erken eğitim, çocuklarının ihtiyaçlarını zaman kaybetmeden farkına varmaları ve çocukları için gerekli eğitim ortamlarını hazırlayabilmeleri açısından da aileler için büyük önem taşımaktadır.

Özel bir çocuğun eğitimi için neler yapılmalı

Haberin Devamı

ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM ÇOCUĞUM VAR NE YAPMAM GEREKİYOR?

Öncelikle çocuğunuzun özel eğitim ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastanenin çocuk psikiyatrisi bölümünde tıbbi tanılama sürecine girmesi gerekiyor. Burada, özel eğitime ihtiyacı olduğuna karar verilirse size bir rapor hazırlanacaktır. Bu raporla bulunduğunuz ilçenin rehberlik ve araştırma merkezine başvurarak destek eğitim raporu almalısınız. Destek eğitim raporunu aldıktan sonra istediğiniz herhangi bir özel eğitim kurumundan destek eğitim alabilirsiniz.

KİMLER ÖZEL EĞİTİME İHTİYAÇ DUYAR?

* Özel öğrenmede güçlük.
* Üstün ve özel yetenek.
* Dil ve konuşma güçlüğü
* Zihinsel yetersizlik.
* Görmede yetersizlik.
* İşitmede yetersizlik.
* Yaygın gelişimsel bozukluk.
* Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu.

Özel bir çocuğun eğitimi için neler yapılmalı

OKSİJEN MASKENİZİ ÖNCE KENDİNİZE SONRA ÇOCUĞUNUZA TAKIN!

Hep çocukların kendilerini iyi hissetmesinden bahsediyoruz... Peki ebeveynler ne olacak, onlar kendilerini unuttular mı bu karmaşada?
Bence evet. Halbuki uçak anonsları bile önce kendi oksijen maskenizi takın sonra çocuğunuzunkini demez mi? Hak veriyorum, hayat çok zor, daha da zorlaşıyor ama siz iyi olmazsanız maalesef bu çocuklar da iyi olamıyor. Bu yazımda onların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak bir tavsiyem olacak. Her şeyin hızla değiştiği, dönüştüğü bu çağda(dönemde) her birimiz yaşamayı, sağlıklı olmayı, iyi hissetmeyi geçmiş günlere nazaran daha da çok önemsiyoruz. Yaşamayı ciddiye alıyoruz. Şakaya gelmez biliyoruz. En çok değer verdiğimiz, çoğu zaman kendimizden bile önce gelen çocuklarımızın geleceklerini kurmalarında yanlarında olmak için gece-gündüz, iş hayatı, ev hayatı her alanımızda çok çalışıyoruz. Bizlerin büyürken fırsat bulup ortaya çıkaramadığımız yönlerimizi, çocuklarımızın yapabilmeleri için fedakârlıklar yapıyoruz. Ebeveyn olarak hâlâ kendinize yeni yaşam alanları açmayı hiç düşündünüz mü? Farklı bir bakış açısıyla bunu çocuklarınızın geleceği için yapmak ister misiniz? Sizlere Suadiye’de hem çocuklarınız hem kendiniz için sanatın iyileştirici gücünü kullanan bir merkez tavsiye ediyorum: “Umay Bilim, Sanat ve Yaşam Merkezi.”
Kurucusu Ayşen Mehtap Kurbanzede’ye merkezlerinde neler yaptıklarını sordum. Burası cam altı boyama yaparken, Şahmeran’ın mitolojik hikâyesi ile kendinizi iyi hissettiğiniz bir yer. Anlatılı salon konserinde klasik müzik dinlerken, parçanın hikâyesini bilerek sanatçılarımızla sohbet ediyoruz. Derin okuma edebiyat atölyesinde hocamızın karakter analizi ile annemizi, babamızı, dostlarımızı anlıyoruz. Dünyaya bakışımız değişiyor. Anka kuşunun hikâyesiyle, tasavvufun huzuruyla kendimizi iyi hissediyor, iyileşiyoruz. Zihnimizde dolaşan bizi iyi hissettirmeyen her ne varsa felsefe, mitoloji derslerinde uçup gidiyor. Okul hayatı, iş hayatı, ev hayatı... Sorumluluklarımız varken kendimizle ilgilenmeye vakit kalmıyor. Hâl böyle olunca kendimiz için vakit ayırmanın çocuklarımıza iyi geldiğini unutuyoruz. Sizleri tüm yaşam sorumluluk alanlarınızda bir küçük adım da olsa iyileşme için kendinizi iyi hissetmeye davet ediyoruz.
* Hadi! Anne ve babalar, oksijen maskelerini önce kendimize takalım.

Haberin Devamı

ÜLKE BAZINDA KARŞILAŞTIRMALI LİSE EĞİTİMİ

Yurt dışında lise eğitimi ile ilgili kafalar bazen karışabiliyor. Ben de ülke bazında karşılaştırmalı bir özet yazarsam yardımcı olacağını düşündüm.

* İNGİLTERE: Lise eğitimi 11 yıldır. 9, 10, 11 seneler lise yılı yani GCSE seneleri ardından iki yıl A Level hazırlık, sonrasında üç yıl üniversite ve bir yıl master olarak İngiliz eğitim sistemini özetleyebiliriz.
* AMERİKA: 12 yıl olarak değerlendirilen eğitim sisteminde, son iki yılda yani 11 ve 12’nci yılda, öğrenci okumak istediği bölümün derslerini daha fazla alarak liseyi bitirir. Uluslararası öğrenciler liseyi orada bitirdiği için TOEFL ya da SAT sınav sonuçları da istenmiyor. Değerlendirme, not ortalamaları ve aldıkları kredi üzerinden değerlendiriliyor. Üniversite eğitimi dört yıl, yüksek lisans eğitimi iki yıldır. Lisede eyaletlere bağlı devlet okulları, özel okullar, sanat okullar, havacılık okulları gibi belirli uzmanlık okulları ve IB, AP okulları mevcuttur.
* KANADA: Eğitim 12 yıl sürmektedir. Üniversite dört yıl ve yüksek lisans ise iki yıl olmaktadır. Kanada’da her eyalet ve eyalete bağlı devlet okulları bulunmaktadır. Ayrıca özel okullar ve IB ve AP okulları mevcuttur.
* İRLANDA: Eğitim 12 yıl ve son iki yıl Leaving Certificate dedikleri hazırlık şeklindedir. Öğrenciler son iki yıl altı ya da yedi ders alıp sadece bu derslere yoğunlaşmaktadır ve bu derslerin sınavı ile lise mezunu olurlar. İngiliz eğitim sisteminden farklı olarak son iki yıl daha fazla ders alırlar.
* AVRUPA: Eğitim genellikle 12 yıl IB okulları daha çok popüler ama her ülke müfredatı birbirinden bağımsız ama daha çok sınır ülkelerine bağlı olarak ikinci bir dili etkin öğrenebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

GÜNÜN SÖZÜ:
“Eğitimin ilk ve en iyi merkezi evdir.”
(Samuel Smiles)

Yazarın Tüm Yazıları