Mülteci çocuklar dilenci değil

Ne zaman yanıma Suriyeli bir çocuk yaklaşıp para istese bir ikilem yaşıyorum; para vermek iyi mi kötü mü?

Haberin Devamı

Göz göze geldiğimizde ve ben onun gözlerinin ta içine baktığımda ona para vermekten fazlasını yapmak istiyorum ama ne yapacağımı bilemiyorum.
Vicdan azabımı azaltmak için cüzdanımda ne varsa veriyorum ama vicdanım rahatlamıyor. Gözleri gözümün önünden günlerce gitmiyor. O muzip bakışı, o utangaç gülümsemeyi unutamıyorum.
Para vermek, elimden gelenin en kolayı ama biliyorum ki kısa ömürlü bir çözüm.
O an işine yarayacak ama yarın ne yapacağı, içinde bulunduğu durumla nasıl baş edeceği meçhul, büyük bir olasılıkla yine sokaklara düşecek.
Oysa parayı bir kuruluşa versem, o kuruluş onlara daha organize ve sistemli bir şekilde yardım edebilir, onlara barınak ve gıda sağlayabilir.
Peki hangi kuruluşa?

RAHATSIZ OLUYORUZ UZAKLAŞMAK İSTİYORUZ

Mültecilerle yaşamak alışık olduğumuz bir durum değil, bu nedenle çok tecrübesiz, çok bilgisiziz bu konuda.
Nasıl travmalar yaşamış olduklarını, şu an nelere ihtiyaçları olduğunu, fiziksel ve ruh sağlıkları için neler yapabileceğimizi, kısaca onlara nasıl destek olacağımızı hiç bilmiyoruz.
Onları basitçe ‘dilenci’ kategorisinde görüyoruz. Dahası onlardan rahatsız oluyoruz, uzaklaşmak istiyoruz, buraya geldikleri için kızıyoruz.
Ta ki ölü bir mülteci çocuğun sahile vurmuş cansız bedenini görene kadar...
O zaman anlıyoruz ki o annesi babası tarafından para toplamak için kullanılan ‘arsız bir dilenci’ değil, yuvasız kalmış, hayatta kalma savaşı veren bir mülteci çocuk.
Bugün o fotoğrafı gördükten sonra, Suriyeli bir mülteci çocukla karşı karşıya geldiğinizde aklınıza ister istemez aynı sorular gelecek; bu bir dilenci mi değil mi?
Ona para vermek iyi mi kötü mü, daha başka ne yapabilirim?

YARDIM ETMEK İSTER MİSİNİZ?

Amerika’da mültecilerle psikolog olarak çalışırken bu soruya verecek cevabım daha net olabiliyordu: “Yardım etmek istiyorsanız, mülteciler için çalışan kuruluşlardan birine başvurup, yardım etmenin birçok farklı çeşidinden size uygununu seçebilirsiniz; gönüllü olarak çalışabilirsiniz, kuruluşlara para yardımı yapabilirsiniz, eşya yardımı yapabilirsiniz.”
Çünkü yardımın her şekline çok ihtiyaç var ve onların tek istedikleri, hayatta kalabilmek, içinde bulundukları kaostan, bilinmezlikten kurtulup yaşamlarını düzene sokabilmek.
Siz de onlara doğru ve etkili bir şekilde yardım etmek isterseniz aşağıdaki kuruluşlardan birine veya kendi bulduğunuz, güvendiğiniz bir kuruluşa başvurabilirsiniz.
Yardım etmek ister misiniz?

Haberin Devamı

* http: //www. unhcr. org. tr/
* http: //www. kizilay. org. tr
* http: //www. moas. eu/donate/
* http: //www. unicef. org .tr/
* http: //www. unrefugees. org /what-we-do/who-we-help/

Yazarın Tüm Yazıları