Yüzüncü yılda Türk Edebiyatı Kurultayı

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı dolayısıyla Elginkan Vakfı tarafından düzenlenen ‘VI. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı’ 25 Ekim Çarşamba günü İstanbul’da başlayacak.

Haberin Devamı

 

Her alanda olduğu gibi edebiyat alanında da Cumhuriyet, önemli gelişmelerin yaşandığı, yeni akımların ortaya çıktığı, kadın yazarlarımızın arttığı, yayımcılığın hız kazandığı bir dönem olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü kuruluşlarından biri olan ve Türk sanayisine yarım yüzyılı aşkındır hizmet veren Elginkan Topluluğu’nun kurucuları tarafından Türkiye’nin çağdaş bir anlayışla ilerlemesine destek olmak amacıyla 1985 yılında kurulan Elginkan Vakfının amaçları doğrultusunda yıl aşırı ve tek yıllarda düzenlemekte olduğu Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı’nın altıncısı bu anlamlı yıldönümü dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılında Türk Edebiyatı başlığıyla gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Yurtiçinden ve yurtdışından otuzdört edebiyat araştırmacısının bildirileriyle katılacağı toplantının açış konuşmasını Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen yapacak. Açılış oturumunda yöneticiliğini yürüteceğim söyleşinin konusunu edebiyatımızın Cumhuriyet dönemindeki gelişimi oluşturacak.

Kurultayın açılış bildirilerinde neler var?

- Prof. Dr. Kâzım Yetiş, Türk edebiyatının tarihi devrelerini adlandırma sorunu üzerinde duracak. 

- Macaristan’dan katılan Edit Tasnadi de Macar gözüyle Cumhuriyet dönemi Türk romanını irdeleyecek.

- Sonraki sekiz ayrı oturumda Cumhuriyet dönemi Türk şiiri, Türk tiyatrosu ve Türk romanı konulu bildirilerin yanı sıra Türkiye’de edebiyat araştırmalarının gelişimi, Türk dünyası edebiyatlarıyla Türk edebiyatının etkileşimi ve benzeri konularda da ilgi çekici bildiriler sunulacak.

- Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. S. Dilek Yalçın Çelik bildirisinde, Yaşar Kemal’in destansı romanları üzerine kuramsal bir değerlendirmede bulunacak.

-Turan Oflazoğlu’nun Kösem Sultan dörtlemesi tiyatro eserlerini Prof. Dr. Mehmet Güneş ele alacak.

- Erken Cumhuriyet dönemi kadın yazarlarımızın romanlarındaki kadın figürlerin modernleşmesi konusu Nurseli Gamze Korkmaz’ın bildirisini oluşturuyor.

- Azerbaycan Dilcilik Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Nadir Memmedli, Atatürk’ün Azerbaycan konseptinin ideoloğu edebiyat araştırmacısı İsmail Hikmet’i bildirisinde tanıtacak.

Haberin Devamı

- Yine Azerbaycan’dan Dr. Nizami Veliyev, Sovyetler Dönemi’nde, 1960-1980 yıllarında Türkiye Azerbaycan edebiyat ilişkilerine değinecek.

- Elginkan Vakfı Kurultayı kapsamında düzenlenen Cumhuriyet Dönemi Karikatürlerinde Edebiyatçılarımız ve Edebiyatımız Sergisi’nde ise gazete, dergi ve kitapçıklarda yayımlanmış üç yüzü aşkın karikatür, özgün nüshalarıyla sergilenecek.

Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın koleksiyonundaki eski ve yeni harfli süreli yayınlarda, öznesi edebiyatçılarımız ve edebiyatımız olan karikatürler, edebiyatçılarımızın adlarına göre abece düzeninde, edebiyatımızla ilgili karikatürler ise konularına göre sergide sıralanmış.

-Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdülhak Hamit, Yakup Kadri, Peyami Safa, Necip Fazıl, Nâzım Hikmet, Hüseyin Cahit, Florinalı Nazım vb. 162 şair ve yazarın karikatürü sergide yer almaktadır. Başta Cemal Nadir olmak üzere değerli karikatürcülerimizin edebiyatımıza eleştirel bakışlarını yansıttıkları ilgi çekici karikatürler de meraklıları için sergileniyor. Prof. Dr. Akalın tarafından hazırlanan ve sergideki 311 karikatürden oluşan 240 sayfalık kitap, kurultayın 25 Ekim Çarşamba günü açılış oturumundan sonra konuklara ücretsiz olarak dağıtılacak.

Yazarın Tüm Yazıları