Doğu-Batı uygarlığının birleştiği yer

‘Kapadokya-Kayalardaki Şiirsellik’, bölge hakkında detaylı bilgiye sahip olmak ve bölgenin kültürünü öğrenmek isteyen, Kapadokya için endişelenen herkesin okuması gereken bir kitap

Haberin Devamı

Gezdiğim bazı yerler o kadar ilgimi çekmiştir ki, onlar hakkında yazılan kitapları hemen alır okurum.
Faruk Pekin’in yazdığı ‘Kapadokya-Kayalardaki Şiirsellik–Gezi Rehberi’ kitabını da hemen aldım.
İçindekiler listesinde Kapadokya’nın hangi kentleri kapsadığını gördüğünüzde, Faruk Pekin, kitapta Kapadokya’nın aslında coğrafi bir alanı değil kültürel bir medeniyeti karşıladığını görürsünüz. O uygarlığın kaç yıldır devam ettiğini, bugün Kapadokya’da kültür gezisinin nasıl olduğunu, nasıl olması gerektiğini irdeliyor.
Kapadokya’nın niteliklerini, önemini ve uygarlık açısından yerini Önsöz’den okuyalım:
“Bir masal ülkesi olarak adlandırılan Kapadokya (Kappadokia/Cappadocia) dünyanın eşsiz bir bölgesi, doğa ve insan etkinliklerinin büyüleyici bir uyumu, bir yontu şölenidir. Doğu ile Batı’nın eklemlendiği, halkların, dinlerin, dillerin ve kültürlerin birbiri içinde eridiği bir pota, çok özel bir coğrafyadır.
Hıristiyan kültürünün temelini oluşturan manastır yaşamının kuralları ilk kez burada belirlenmiştir. Mevlânâ, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran gibi üç Anadolu ermişiyle, onların izleyicileri de bu bölgeye ya da yakın çevresine yerleşmiştir.”
Kapadokya’da kaç dinin, uygarlığın yüzü var... Selçuklu ve Osmanlı yüzü, kilise duvar resimleri, yeraltı şehirleri...
Kitabı bitirdikten sonra bu kadar güzel, tarihi açıdan zengin bir beldenin nasıl kullanılması, nasıl korunması gerektiği konusunda ‘Kapadokya’da Kültür Turizminin Sorunları’ bölümünü okuyun. Kısa ama fazlasıyla bilgilendiren bir bölüm. ‘Küçük Sözlük’ ve ‘Meraklısı İçin Notlar’ bölümleri de kitabı daha zengin kılıyor. Kitabın benim için en ilgi çekici olan bölümü hiç kuşkusuz Kapadokya’dan söz eden yazarlar ve kitaplarına dair olan kısım: “Kapadokya yıllar boyu çok sayıda yerli ve yabancı şair ve yazara konu oldu, edebiyatımızda önemli bir yer kapladı: Helmut Von Moltke (Türkiye Mektupları), Yorgo Seferis (Kapadokya Kiliseleri’nde Üç Gün), Juan Goytisolo (Kapadokya’da Gaudi’nin İzinde), Nabizade Nazım (Karabibik), Ebubekir Hazım Tepeyran (Küçük Paşa), Reşat Nuri Güntekin (Anadolu Notları), Nahid Sırrı Örik (Anadolu’da Yol Notları), Faruk Nafiz Çamlıbel (Han Duvarları), İsmail Habib Sevük (Yurddan Yazılar), Mahmut Makal (Bizim Köy), Bedri Rahmi Eyüboğlu (Ürgüp’e Dair, Tezek), Fakir Baykurt (Eşekli Kütüphaneci), Cevdet Kudret (Havada Bulut Yok), Ceyhun Atuf Kansu (Yurdumdan), Nevzat Üstün (Çıplak), Yaşar Kemal (Peri Bacaları), Gürsel Korat (Zaman Yeli, Güvercine Ağıt, Kalenderiye) ve daha niceleri...”
‘Kapadokya-Kayalardaki Şiirsellik’, bir gezi rehberinde olması gereken tüm bilgileri barındırdığı gibi daha fazlasını da veren usta işi bir çalışma. Benzerlerinin de çıkması temennisiyle...

Haberin Devamı

Doğan Hızlan’ın seçtikleri

Haberin Devamı

Murat Belge
Başka Kentler, Başka
Denizler 4
İletişim Yayınları


Ertuğ Uçar
Ormanda Kaybolmak
Alef Kitap

Ferdinand De Saussure
Genel Dilbilim Yazıları
İthaki Yayınları

Elif Sofya
Dik Âlâ
YKY

Yazarın Tüm Yazıları