Dünyanın suyu bitiyor mu?

Küresel iklim krizi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeyi ‘kuraklık’ tehdidi ile karşı karşıya bıraktı.

Haberin Devamı

Dünyanın suyu bitiyor mu

Su varlığı raporlarına göre Türkiye ‘kuraklığın’ bir önceki evresi olan ‘su stresi yaşayan’ ülkelerin başında geliyor. Türkiye’de kişi başı günlük ortalama su miktarı ise 217 litre. En çok su tüketen ülkeler arasında 4. sıradayız.
Üç büyük şehrimizde kişi başı günlük ortalama su miktarı İstanbul için 189, Ankara için 227, İzmir için ise 173 litre olarak ölçülmüş. BUSKİ Genel Müdür Yrd. Sn. Devrim İzgi’nin paylaştığı güncel verilere göre Bursa’da şehre verilen su miktarı günlük 430.000 m3 olarak devam ediyor. Barajlarda doluluk oranımız %35 civarlarında seyrediyor. Şu anda şehre sadece barajlarımızdan değil, pınarlardan ve yeraltı suyu kuyularından da veriliyor.

100 GÜNLÜK SU

Haberin Devamı

Dünyanın suyu bitiyor mu

TÜİK tarafından açıklanan Bursa nüfusunun 3.147.818 kişi olduğunu düşünecek olursak kişi başına düşen su tüketim miktarı yaklaşık ortalama 140 litre civarında gerçekleşiyor. Hiç yağmur yağmaması durumunda ya da yağan yağmurların afet şeklinde bölgesel olup barajlarımızı ve yer altı suyu kaynaklarımızı beslememesi durumunda şu anki su miktarımız ancak 100 gün yetecek durumda...

1430 M3’E İNDİ

Türkiye’de suyun yüzde 72’sinin sulama, yüzde 11’inin sanayide, yüzde 16’sının içme ve kişisel kullanımda kullanılıyor. Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin metreküpten 1430 metreküpe indi. Bu rakam bizi su azlığı çeken ülkeler sınıfına ekliyor.
İnsan vücudunun büyük bir kısmının da su olduğu düşünüldüğünde, su yaşamdır. Su kaynaklarımız sonsuz değildir. Miktarı ve kalitesi her geçen gün kötüye gitmektedir. Dünya’nın %70,9’u sularla kaplıdır ve bu suyun miktarı 1,386,000,000 kilometre küptür. Bunun %97’si tuzlu sudur, %2,7’si ise buzullarda donmuş bir şekilde bulunmaktadır. İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak, dere vb. gibi tatlı su kaynaklarının yüzdesi ise sadece %0,3’tür.

Haberin Devamı

GÜNDE 25 LT SU YETERLİ

Dünyanın suyu bitiyor mu

En çok su tüketen ülkelere baktığımızda ABD, Estonya, Yunanistan, Meksika, İspanya, Avustralya olduğunu görüyoruz. Birinci sırada 1,3 milyonluk Avrupa ülkesi Estonya günlük 355 litre ile yer bulurken onu günlük 353 litre ile ABD, 282 litre ile komşumuz Yunanistan takip ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü günde yaklaşık 25 litre suyun insanların temel kullanım ve temizlik ihtiyacını karşılayabileceğini belirtiyor.
25 litreyi şu şekilde düşününce ne kadar hızlı ve çabuk tükettiğimize şaşırmamak mümkün değil;
- Duş almaya başladığımız ilk dakikada akan su
- Diş fırçalarken 2 dakika açık bıraktığımızda akan su
- Temizlik yaparken ortalama 2 kova su
- 8 kiloluk çamaşır makinasının kullandığı suyun yarısı
- 2 kere sifon çekmek

Haberin Devamı

20 SANİYEDE 2 LT SU

Ellerimizi yıkarken ovalama esnasında musluğu kapatmadığımızda her 20 saniyede 2 litre fazla su boşa akıyor.
İklim krizinin etkileriyle yazın sıcaklık rekoru kırılan ve son derece kurak geçen ülkelerde su kısıtlamaları başladı.
Temel kullanım ve ihtiyaçlar dışında su kullanıma izin verilmeyen ülkeler artık gündemimizde!
İklim krizi ile birlikte pek çok kriz (gıda krizi, su krizi, enerji krizi gibi) önlem almazsak ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmezsek tüm dengelerimizi alt üst edecek.
Suyumuz var deyince tasarruftan vazgeçenlerden, yok deyince de kıtlık bilinci ile depolayıp saklayanlardan olmayalım.
“Velhasıl Bursa sudan ibarettir” mirasını gelecek nesillere taşıyanlardan olmak dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları