Bursa’nın mavi bayrak ödüllü plajları

Yaz mevsiminin kendini hissettirmesiyle beraber (hissettirmesi diyorum çünkü henüz tam yaz moduna geçemedik) tatil planları yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Bursa’nın mavi bayrak ödüllü plajları
Tatil rotalarını deniz ve plaj seçeneğine göre belirleyenler için en önemli kriterlerden biri deniz ve plajların temiz olması. Bunun en bilindik göstergesi de mavi bayraklı olması. Mavi Bayrak, sadece plajlara değil, marinalar ve turizm tekneleri için de verimiyor. Dünyanın en tanınmış gönüllülük esasına dayalı bir program olduğunu da belirtmek gerekir.

Bursa’nın mavi bayrak ödüllü plajları
Mavi Bayrak uluslararası alanda ilk kez Fransa’da 1985 yılında, Avrupa Birliği’nde 1987 yılında, ülkemizde de 1993 yılında ve Avrupa kıtası dışındaki ülkelerde 2000 yılında uygulanmaya başladı. Bugün 30’u Avrupa’da olmak üzere dünyada 50 ülkede uygulanıyor.
Mavi Bayrak Ödül Programı, bağımsız bir sivil toplum örgütü olan “Foundation for Environmental Education-FEE” tarafından yürütülüyor ve her üye ülkede benzer kuruluşlarca temsil ediliyor. FEE 81 üye ülkesiyle, dünyanın en büyük çevre eğitim kuruluşudur. FEE programları yalnızca sivil toplum kuruluşlarınca yürütülüyor ve Türkiye’de Mavi Bayrak Programı’nı yürütmekten sorumlu tek yetkili kuruluş Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’dır (TÜRÇEV).
*
Mavi bayraklı plajlar 33, marinalar 38, turizm tekneleri 51 ve bireysel yatlar 4 kriter ile 16 davranış kuralını içerir. Plajlarda sezon içerisinde 15 gün ara ile yüzme suyu analizlerinin yapılması, atıksu arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterlerden bazılarıdır. Marinalar ve turizm tekneleri için kurumsal sosyal sorumluluk ve halkın katılımı ve eğitimi de ayrıca istenmektedir.
2023 Mavi Bayrak Ödülleri 24 Mayıs’ta açıklandı. Türkiye yine Dünya 3.’sü! Sıralamanın ilk sırasında İspanya, ikinci sırasında ise Yunanistan yer alırken, üçüncü sırada yer alan Türkiye’yi İtalya ve Fransa takip etti. Ülkemizde 551 plaj, 23 marina, 14 turizm teknesi ve 10 bireysel yat Mavi Bayrak almaya hak kazandı. İllere göre baktığımızda ilk beş sırada 231 mavi bayrak ödülü ile Antalya, 110 adet Muğla, 63 adet İzmir, 35 adet Aydın yer alıyor. Bursa’da ise 2 plaj mavi bayrak ödülüne sahip oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi Karacabey Kurşunlu Halk Plajı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi İznik İnciraltı Halk Plajı’nda bu yıl mavi bayrak dalgalanacak.
*
Mavi Bayraklı plajlar için çevre eğitiminden, yönetimine ve yüzme kalitesine kadar 33 adet uyulması gereken kriter var. Bu kriterlerin devamlılığı ile plajlarımızın, denizlerimizin korunması oldukça önemli. Mavi Bayraklı plajlarda güncel yüzme suyu analiz sonuçlarını ilan etmek bir zorunluluktur. Yüzme suyu analizlerini ilan etmenin yanında, analiz sonuçlarının uygunluğu konusundaki takip de mavi bayrağın devamlılığı için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu nedenle Mavi Bayrak tabelası gördüğünüz plajlarda sezon içerisinde lütfen analiz sonuçlarını dikkatlice kontrol edin ve uygunsuz bir sonuçla karşılaştığınızda ilgilileri haberdar edin.
Bununla birlikte 2012 yılından itibaren artık Mavi Bayrak Ödülü geçmiş dört (4) yılın analizlerine bakılarak veriliyor. Bu nedenle analizlerin önemi bir kat daha artmış olduğunu hatırlatmak da fayda var. Konu ile ilgili farkındalık yaratan ve özverili çalışmalarını takip ettiğimiz Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almila KINDAN CEBBARİ’ne bu vesiyle teşekkür ediyoruz.

 

Yazarın Tüm Yazıları