Dermatolog Dr. Neslihan Dolar
Dermatolog Dr. Neslihan Dolar
Dermatolog Dr. Neslihan DolarYazarın Tüm Yazıları

Saçlarınız dökülmesin

Özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülen saç dökülmesi, erkek-kadın pek çok kişinin ortak problemidir. Saç dökülmesinin etkin tedavisi ancak doğru tanıyla mümkündür. Bu yüzden saç dökülmesi ve seyrelmesi şikâyeti olan herkes, öncelikle bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Haberin Devamı

Saç dökülmesi ve saç kalitesindeki değişimin tedavisine yönelik yaklaşım; öncelikle nedene yönelik eksikliklerin giderilmesi, aşırı hormonal aktivitenin engellenmesine yönelik çeşitli tedavi modellerini kapsamaktadır.
Bazen de kişiler saçlarının sürekli döküldüğünden şikâyet ederler. Saç dökülmesi ne zaman gerçek bir dökülmedir, buna cevap vermek için kişinin saç döngüsünün bilinmesi önemlidir.
Saçın büyüme, dinlenme ve dökülme dönemleri vardır. Bu dönemler 2-6 sene sürer. Yani bir saç teli ortalama 5 yılda bir kendini yeniler. Günde ortalama 100-150 saç telinin dökülmesi normal sayılırken, bu sayının birden artması veya azalması saç sağlığının bozulduğunun bir sinyalidir. Ancak kişide saçlar dökülmesine rağmen seyrelme olmuyorsa bu durum o kişinin saç döngüsünün hızlı olmasıyla ilgilidir ve normal bir durumdur. Bu döngüdeki aksamalar bazen ani bir dökülme şeklinde karşımıza çıkar. Özellikle mevsim geçişlerinde ani saç dökülmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Bahar aylarında görülen saç dökülmelerinde yenilenen saçların daha kalın, canlı ve sağlıklı çıkması için destekleyici bakım kürleri ve tedaviler yapılmaktadır. Bu anlamda yapılan tedaviler arasında; saç mezoterapisi, PRP tedavisi, hücresel saç tedavileri vardır.

Haberin Devamı

Şampuanlar dökülmeyi tedavi edemez

Bir şampuanın saç dökülmesini tedavi etmesi mümkün olmamakla birlikte, kullanılan ürünün saçın yapısına uygun olması önemlidir.
Kuru saçlar için kullanılan şampuan, nemlendirici ve besleyici yağlar içermelidir.
Yağlı saçlar için kullanılan şampuanlar ise saç diplerini kurutmadan ve tahriş etmeden yağ dengesini sağlamalıdır.
Yine saç dökülme karşıtı şampuanların kimyasal içeriklerinin fazla olmamasına dikkat etmek gerekir.

Hücresel saç tedavisi

Hücresel saç tedavisi ile ense ve kulak arkası bölgedeki genetik olarak hemen her zaman dirençli ve sağlıklı kalmak için kodlanmış sağlıklı ve güçlü saç köklerinden yani kişinin kendi saç kökü ve deri dokusundan özel bir hücre süspansiyonu elde edilir. Bu süspansiyon, saç kökü hücresinin güçlenmesini ve kendini yenilemesine kuvvetli bir destek vermektedir.
Problemli bölgelere bu süspansiyonun uygulanmasıyla, hasta ve cansız saç köklerine yenilmesi ve daha sağlıklı olması için destek verilir.

Haberin Devamı

Saç mezoterapisi ve PRP tedavisi

Mezoterapi, etkinliği bütün dünyada kanıtlanmış bir geleneksel tıp yöntemidir. Birçok ülkede uygulanıyor olması ve her gün binlerce doktorun hastalarına uygulaması, yararlı bir yöntem olduğunun en güçlü kanıtıdır.
Mezoterapi, potansiyel olarak saç ekimine alternatiftir ve saç ekimine olan gerekliliği ortadan kaldırabilir.
Saç mezoterapisi dökülmeyi durdurmak, var olan saçın kalitesini artırmak ve yeni saç çıkışlarını aktif hale getirmek için belli periyotlarla saçlı deriye uygulanan bir tedavi şeklidir.
Saç mezoterapisi ile saç gelişimi için önemli vitaminler, aminoasit ve minerallerle hazırlanan özel kokteyller direkt olarak kıl köklerine iletilmekte, damar düzenleyici ajanların etkisiyle kılların daha iyi beslenmesi ve gelişmesi sağlanmakta ve androjenleri nötralize edici ajanlarla kılların minyatürizasyonu engellenebilmektedir.
PRP tedavisiyle de kanda dolaşan ve büyüme faktörü salgılayan tamir hücreleri ayrıştırılıp saçlı deriye uygulanır, saç kökleri tamir olup daha sağlıklı ve kaliteli saç çıkışı sağlanır.
Bu yöntemlerin diğer klasik ilaç tedavilerine göre üstünlüğü; yan etki riski olmaksızın, ağızdan ilaç takviyesine gerek kalmadan sorunlu bölgenin direkt tedavisi ile etkili sonuçlar alınmasıdır.

Haberin Devamı

Evde ne yapabilirsiniz?

Peki mevsimsel dökülmelerde, biz dermatoloji uzmanlarına başvurmadan önce evde nasıl tedbirler almalısınız?
Unutmayın ki evde aldığınız tedbirlere rağmen saç dökülmeniz 1 aydan uzun sürüyorsa mutlaka zaman kaybetmeden dermatoloji uzmanına başvurmalısınız. Çünkü erken tanı saç kurtarır.
Alabileceğiniz önlemlere gelince...
Öncelikle protein ağırlıklı beslenin. Glisemik indeksi yüksek karbonhidrat ve şekerli gıdalardan uzak durun.
Saçlarınıza yüksek ısı veren fön, maşa gibi işlemleri çok sık uygulamayın.
Saç tipinize uygun Ph düzeyi cilt Ph’ı ile uyumlu şampuanlar kullanın. Bu anlamda sabun kullanımını önermiyorum.
Saçlarınızı kuruyken değil, nemliyken tarayın. Böylelikle kırılarak dökülmenin önüne geçebilirsiniz.
Kan dolaşımını hızlandırmak ve saç köklerini canlandırmak için tatlı badem yağı, zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağıyla saç derinize masaj yapabilirsiniz.
Sonrasında içeriğinde bitkisel özler ve doğal yağlar bulunan yıkama ürünlerini tercih edin. Aşırı kimyasal içeren dökülme karşıtı olan şampuanlardan kaçının.
Saçlarınızı duruladıktan sonra ılık suyla masaj yapmak, kan dolaşımını artırarak saç dökülmesini azaltmak ve saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlamak için oldukça faydalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları