Dermatolog Dr. Neslihan Dolar
Dermatolog Dr. Neslihan Dolar
Dermatolog Dr. Neslihan DolarYazarın Tüm Yazıları

Cilt orucuyla cildinizi yenileyin

Stres, çevre kirliliği, yanlış beslenme, bakım hataları, tıkayıcı makyajlar derken yıl içerisinde cildimiz yorulur ve yıpranır. Tekrar sağlığına kavuşması için molaya ihtiyaç duyar. İşte bu amaçla cildinize oruç tutturmaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

Cilt orucu nasıl olur?

Yakın zamanda “cilt orucu” tabirini daha sık duymaya başlayacaksınız. Bu yöntem için belirli süre herhangi bir kozmetik, makyaj veya bakım ürünü kullanılmıyor. Böylelikle cildin tekrar bariyerinin güçlenmesi ve yağ salgılarının normale dönmesi hedefleniyor. 3 hafta süre ile bırakın cildiniz biraz nefes alsın

Aşırı bakım, bakımsızlık kadar zararlı

Cilde sürekli olarak aktif içerikli ürünler kullanmak, üst üste yapılan peeling ve maskeler, kulaktan dolma bilgilerle yapılan ve doğal sanılan bakımlar, serumlar veya cilt tipine uygun olmayan nemlendiriciler ve tabii ki akşama kadar ve her gün uygulanan makyaj cildi yorar. Bariyerinin zedelenmesine, cildin kendi salgılarının azalmasına ve hücresel yenilenmenin yavaşlamasına neden olur.
Özellikle tıkayıcı kozmetik ve makyaj ürünleri cildin oksijenlenmesinin azalmasına, mikro dolaşımın yavaşlamasına ve sonuç olarak cildin daha mat ve sağlıksız görünmesine yol açar.
İşte bu yüzden cildin tekrar sağlıklı yapısına kavuşması için cildi dinlendirmek ve bir süre kendi haline bırakmak gerekir. Bu da “cilt orucu” diye tanımlanır.
Normal bir cilt kendini ortalama 3 haftalık bir sürede yeniler. Bu süre zarfında herhangi bir uyarı vermeden cildin doğal seyrinde yenilenmesi sağlanır.
Yine bu 21 günlük cilt orucu süresinde yiyeceklere özen gösterilmelidir. Brokoli, ıspanak gibi sebzeler, balık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler, A-C-E vitamini içeren sebze ve meye tüketimi önemlidir.

Haberin Devamı

Cilt orucunda iftar vakti

3 haftalık süre sonunda bir dermatoloji uzmanının kontrolünde yapılan detaylı bir cilt analizi ile cilt tipi ve ihtiyaçları belirlenir. Öncelikle cildin yağlı-karma veya kuru olmasına bağlı olarak temel hijyen bakım ürünleri ve nemlendiriciler ve serumlarla cilt beslenmeye alınır. Kullanılan bakım ürünleri ve nemlendiricilerin aşırı kimyasal içermemesine dikkat edilmelidir. Özelikle makyaj malzemelerinde mineral olanları tercih etmek doğru olacaktır.
Cildin ihtiyacı her mevsim değişir. Belirli dönemlerde yapılması gereken bakımlar elbette vardır. Ancak bu tür bakımlar üst üste uygulanmaz. Cildin ihtiyacına göre bir uzman tarafından belirlenir ve uygulanır. Aksi halde yapılan yanlış bakımlar ve seçilen yanlış bakım ürünleri ciltte kalıcı hasarların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Haberin Devamı

Kimlere önerilir?

Cilt orucunun başarısı kişiden kişiye değişir. Bu durum cilt tipinize ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Aşırı kuru bir cildiniz varsa cilt orucundan kaçının.
Bununla birlikte özellikle bazı ilaçlar kullanıyorsanız, cilt orucuna başlayıp başlayamayacağınızı anlamak için mutlaka dermatoloğunuza danışın.
Aşırı makyaj ve kimyasala maruz kalıyorsanız cilt orucunu denemelisiniz. Cilt orucu sırasında beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Özellikle su tüketiminin günlük 2 litreyi geçmesini öneririm.
Cilt orucu, cildinize dinlenme süresi verir ve normal cilt bakım ürünlerinize dönmeden önce iyileşmesini sağlar.

Yazarın Tüm Yazıları