Bu bir kahve kardeşliği

Belki de mesleğin getirdiği alışkanlık; çay ve kahveyi çok tüketiyorum. İçmekle kalmayıp okuyorum da; öğrenmeye çalışıyorum. Hatta çay, kahve panelleri yönettiğim de var. Her tadın bir öyküsü ve elbette ritüelleri de oluyor. Ben de bunların peşindeyim. Bu yoğun hayatın içinde bunlara nefes alıyorum. Bana da çok iyi geliyor.

Haberin Devamı


Şimdi size bir kahve kardeşliğinden bahsetmek istiyorum.
Kahve seven toplumları birbirine yakınlaştırmak ve milli kültürel değerimiz Türk kahvesinin bilinirliğini yurtdışında arttırmak amacıyla 2012’de ABD, Avrupa ve Kanada’da hayata geçen bir proje var. “Gezici Türk Kahvesi Evi” projesi birçok ödül de aldı. 2020 yılından itibaren Turkish Coffee Lady Vakfı bu misyonu üstlendi ve harika işler yapıyorlar.
Vakfın Başkanı Gizem Şalcigil White, çok ilgi gören “Anadolu’nun Türk Kahvesi Hikayeleri” belgeselini yaptı. İzmir’den yakından tanıdığım Selen Deniz de Gizem Şalcigil White’ı en büyük destekçilerinden…
Bir gastro diplomasi projesi hazırlandı. 2021-2022 yıllarında Washington D.C., New York City, Los Angeles, San Diego ve Kentucky bölgelerinde Amerikalı kahveseverler ile buluşuldu. Tabii iki iki ülkeyi birleştiren Türk kahvesi oldu.
Ben gastronominin birleştirici gücüne her zaman inanıyorum.
“Turkish Coffee Tales of Anatolia” belgeselinin ilk gösterimi Washington Büyükelçiliği’nde gerçekleştirildi. New York’un ünlü Times Meydanı’ndaki reklam alanlarında belgesel ve Türk kahvesi tanıtımları yapıldı. New York’taki Türk Evi’nde de özel bir kahve günü yapıldı.
Bu etkinlik Los Angeles Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde de tekrarlandı. Belgesel izlendi; Amerikalılar Türk kahvesinin tadına baktılar ve Türk Mutfağı Haftası kapsamında yemeklerimizi deneyimlediler.
ATASC organizasyonunda Long Beach’teki Türk Festivali’nde, House of Turkey işbirliğinde San Diego’da da ilgi gören organizasyonlar yapıldı. Ardından Kentucky’de Türk Amerikalı kadınların yıllık genel toplantısında bir gösterim daha gerçekleştirildi.
Bu dizinin Türkiye ayağı Haliç Kongre Merkezi’ndeki Kahve Zirvesi’nde yapıldı. Kuzey Carolina’daki ATA-NC Derneği ve Aziz Sancar Kültür Merkezi, Florida Türk Amerikan Derneği de etkinliklere evsahipliği yaptılar.
Spor, sanat ne kadar etkiliyse gastronomi de o kadar etkili…
Ve kahve kardeşliği halkası giderek büyüyor.

Haberin Devamı


O bir ödüllü
Sosyal girişimci

Gizem Şalcıgil White kim? Kendisine ödüllü sosyal girişimci diyor.
Kültürel diplomasi yapıyor, ülkelerin markalaşmasına yardımcı oluyor.
2009 yılından beri yurtdışında Türk kahvesinin gönüllü elçiliğini yapıyor. Gezici Türk Kahvesi Evi’nin kurucusu…
Bir grup girişimciyle beraber Türkiye’nin ilk dijital kahve evi olan Turkayfe.org isimli sosyal iletişim ağını kurdu.
Washington Büyükelçiliği ve Türk Hava Yolları’da halkla
ilişkiler üzerine sonrasında Dünya Bankası kapsamında faaliyet gösteren bir kadın destek vakfında program geliştirme koordinatorü olarak çalıştı.
Washington Türk Amerikan Derneği’nin başkanlığını ve Washington Türk Festivali’nin eşbaşkanlığını yürüttü.
2017’de Washington DC’de “Turkish Coffee Lady” isimli
ABD’nin ilk Türk kahvesi odaklı kahve evi zincirini başlattı.
8 Mart 2020’de Turkish Coffee Lady Vakfı’nı kurdu. Türk kahvesi kültürünün yurtdışında daha çok değer görmesini, Türkiye markasına katkıda bulunmayı ve kadın girişimcilere destek vermeyi amaçlıyor.
Turkish Coffee Truck projesi 2009 yılında ABD Hükümeti tarafından onurlandırıldı, resmi meclis kayıtlarına toplumlararası dostlukları pekiştirme girişimi olarak geçti.
Turk of America dergisi tarafından kendisine “ABD’nin (40 yaş altı) En Etkin 40 Türk Amerikalı Genci” ödülü verildi.

 

Haberin Devamı

O da bir marka uzmanı

Gizem Şalcıgil White’ın ön önemli destekçilerinden Selen Deniz geliyor. O da bir marka uzmanı… Turkish Coffee Lady Vakfı’nın yönetim kurulu üyesi…
Deniz, gıda markaları başta olmak üzere yüzlerce firmaya danışmanlık yapıyor.
Deniz, Genç Liderler ve Girişimciler Derneği ile Adana Amerikan Konsolosluğu tarafından “Southeast Business Woman’s Summit” etkinliğinde “Türkiye’nin En Başarılı İş Kadını” ödülüne layık görüldü.
Türkiye genelinde yayınlanan ve franchise dünyasının iletişimini sağlayan Franchise Market Türkiye dergisinin de imtiyaz sahibi Selen Deniz…
Selen; Türk kahvesi başta olmak üzere lezzetlerimizin yurtdışında tanıtılmasında aktif rol de üstlendi.

 

Haberin Devamı

Hayata eşlik edecek
En iyi şey kahvemiz

45 yıllık sanat hayatının 27 senesini mikro sanatla geçiren Hasan Kale kahveyi vazgeçilmez olarak nitelendiriyor ve şöyle diyor.
“Onların alışkın olduğu lezzet değilmiş gibi geliyor. Ama biz doğru anlatırsak bunun bir ritüel olduğunu, pişirme vaktinden onun sohbet eşliğinde devam etmesinden, sağlık açısından, falıyla ve bir de işin içine sanatı kattığımızda başka bir şey olmaya başlıyor. Kendinizi yalnız ettiğinize size eşlik edecek en güzel kahvedaşlıktır.”

Yazarın Tüm Yazıları