Benim ve ablam Luana’nın favorisi...

Pandispanyası kızılcık şurubuyla ıslatılmış, içi ricotta peynirli bir kremayla dolu ama en önemlisi benim için çok özel bir pastadan yani zuccotto’dan bahsedeceğim bu hafta... Özel çünkü sırf bu tarif için ablam İtalya’dan İstanbul’a geldi ve birlikte mutfağa girdik. Şu sıcak günlerde soğuk soğuk yemeyi çok seveceksiniz.

Haberin Devamı

Okullar çoktan tatile girdi, çocuklar evde... Size kolaylıkla yapabileceğiniz, onların da çok seveceği bir tatlı tarifi vermek istedim bu hafta. Floransa’ya özgü, kubbe şeklinde bir soğuk tatlı bu... Dışarıdan düz bir keke benzese de içinde muhteşem lezzetler saklı... Adı, zuccotto...

Pandispanyası şurupla ıslatılmış, içi (işte benim yemeyi en sevdiğim kısım bu!) ricotta peynirli kremayla dolu bir pasta bu... İtalya’da pek çok çeşidi yapılıyor ama ben size, benim ve ablam Luana’nın favorisi olan, kızılcık şuruplusunu anlatacağım. Yapmaya üşenirseniz İzmir’deki pastanemizde tadabilirsiniz zuccotto’yu... Bu tarif için ablam İtalya’dan İstanbul’a geldi ve birlikte Filo D’olio’nun mutfağına girdik.

Benim ve ablam Luana’nın favorisi...

Haberin Devamı

Tatlının şekli adını aslında İtalyancada balkabağı anlamına gelen ‘zucca’ kelimesinden alıyor. İlk başlarda bu tatlı, küçük bir balkabağını andıracak şekilde yapılıyormuş. Ama zamanla kabak formu yerini kubbe şekline bırakmış. Zuccotto, Rönesans döneminde İtalyan aristokratların verdiği ziyafetlerde yenirmiş. Kutlamalarda servis edilen lüks bir tatlı olarak anılırmış. Zamanla namı tüm ülkeye yayılmış. Bu tatlı bir gün Bernardo Buontalenti tarafından, Fransız kraliçe Caterina de Medici onuruna hazırlanmış. Caterina’nın hükümdarlığı sırasında, Fransız sarayına zuccotto’yu tanıttığı ve tatlının böylelikle İtalya sınırlarının ötesinde de popülerlik kazandığı söylenir. Şimdi hazırsanız nasıl yapıldığına geçelim... Verdiğim tarif 6 kişilik ve 22 santimlik kelepçeli kek kalıbı için uygun... Önce pandispanyayı yapacağız. Fırını 170 dereceye ayarlayın.

75’er gram patates nisaştası ve unu bir kaba eleyin. 5 yumurta ve 150 gram toz şekeri bir başka kapta çırpmaya başlayın. Karışım kabarıp 2 katına çıkana kadar çırpmayı sürdürün. Bu işlemi mikserle yapmanızı öneririm, diğer türlü çırpma teliyle 15-20 dakikayı bulacaktır. Bu da sizi yorabilir. Yumurtalar hazır olunca unlu karışımdan azar azar dökün ve çok yavaş hareketlerle yani yumurtaları söndürmeden karıştırın. Kelepçeli kalıba döktüğünüz keki yaklaşık 50 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Keki fırına atmadan 320 gram ricotta peynirini bir süzgece oturtun ve suyunu salmasını bekleyin. Sonra bir kâseye koyun ve 50 gram pudra şekeri ekleyip çırpma teliyle iyice karıştırın. 250 ml çiğ kremayı da kabarana dek çırpın ve ricotta’lı karışıma aktarın. Karışımın 1/3’ünü alıp başka bir kaba aktarın, 30 gram kadar bitter kakao tozuyla karıştırın. Ricotta kremasının kalanına 50 gram damla çikolata ekleyin.

Benim ve ablam Luana’nın favorisi...

Tamamen soğuyan pandispanyayı alın, en üstten biraz kesin ki kabuk kısmından kurtulalım... Yaklaşık 1 santim kalınlığında dilimleyin. Bir yuvarlak kalıp alın (büyük bir salata kâsesi olabilir) ve içini streç filmle kaplayın. Pandispanya dilimlerini kalıbı tamamen kapatacak şekilde dizin. Bunu yaparken pandispanya parçalarını birbirine sıkıştırmak için ellerinizle iyice bastırın. Daha sonra bir fırça kullanarak pandispanyayı 30 ml suyla seyreltilmiş 70 ml kızılcık şurubuyla ıslatın; kekiniz kıpkırmızı olacak. Şimdi kremalarla katmanlar yapacağız... Damla çikolatalı kremayı ve üzerine kakaolu kremayı üst üste dökün. Böylece iki kat dolgu elde etmiş oluyoruz. Sonra üzerlerini elinizde kalan pandispanyalarla kaplayın. Zuccotto’nun üstünü de streç filmle sarın. İyice soğuması için en az 4 saat buzdolabında bekletin. Sonra streç filmi açın, ters çevirerek büyük bir servis tabağına aktarın. Alt kısımdaki streç filmi de sıyırdığınızda sunuma hazırsınız. Çikolata sosu veya meyvelerle dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları