Mesani pili ile sondasız hayat

MESANE, halk arasında ‘idrar kesesi’ olarak bilinir ve idrarın depolanmasını sağlar. Balona benzer yapıdaki mesane, istemsiz olarak çalışan bir organ. Mesane pili ile sondasız yaşam mümkün mü? Prof. Dr. Fatih Altunrende anlattı:

Haberin Devamı


“Nörojenik mesane, idrar kesesinin sinirsel uyarımının herhangi bir nedene bağlı olarak bozulmasıdır. Diyabet, omurilik zedelenmeleri, multiple skleroz, sigara, omurga deformiteleri gibi hastalıklar, nörojenik mesane gelişiminde rol oynayabilmektedir. Bunun yanında ek hastalık olmaksızın da idrar kesesinin sinirsel uyarımında sorunlar meydana gelmektedir. İdrar kesesinin sinirsel uyarımının bozulması, idrar kaçırma, sık idrara çıkma, mesane kapasitesinin azalması, idrarda aciliyet hissi, idrar hissinin kaybolması, idrar yapamama ve böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi durumlara neden olabilir. Bu durumların tedavisinde ilaçlar, mesane içi uygulamalar, kalıcı veya geçici sondalar, cerrahi girişimler gibi çok sayıda tedavi denenebilmektedir. Genellikle bu tedaviler düzenli ilaç kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral nöromodülatör cihazları, nörojen mesane hastalarına alternatif bir çözüm olarak yaygınlaşmaktadır.

KİMLERE UYGULANIR?

Haberin Devamı

Mesane pili, nörojenik veya nörojenik olmayan bir nedenle idrar yapamama, idrar kaçırma, kronik kabızlık, ağrılı idrar yapma gibi şikayetleri olan hastalara uygulanır. İdrar yapamayan hastalar, hayatlarını kalıcı ve aralıklı sonda ile sürdürmektedir. Ağrı, kanama, enfeksiyon, sosyal hayattan kopma gibi bir çok nedenden dolayı sondalı yaşam sanıldığından daha zor olabilmektedir. Omurilik yaralanması durumunda idrar yanında kronik kabızlık da yaşamı kabusa çevirebilmektedir. Sakral modülasyon cihazı seçilmiş hastalarda idrar hissinin tekrar kazanılması ve sondasız idrara çıkılmasını sağlayabilmektedir. Bunun yanında bağırsak sistemi üzerine etki göstererek, kabızlık sorununun kalıcı olarak çözülmesini sağlayabilir. Test fazı olan bir uygulama olduğu için fayda göstermemesi durumunda kalıcı uygulama yapmadan işlem sonlandırılır. Test fazı sonrasında kalıcı batarya yerleştirilen hastalarda bataryanın dışarda görülen bir aksamı bulunmamaktadır. Bu nedenle dışardan fark edilmez. Kalça kaslarının hemen üzerine yerleştirilmektedir.

KALICI BİR ETKİ

Haberin Devamı

Mesane pili çalıştığı sürece kalıcı bir etkiye sahiptir. Siz fark etmeden sürekli olarak çalışmaktadır. Bu nedenle herhangi bir ek ilaç kullanılmasına gerek kalmaz. Bunun yanında pilin voltajı her hastada ihtiyaca göre farklı ayarlanmaktadır. Bu da bataryanın ömründe değişiklik meydana getirebilir. Ortalama olarak 5 yıl süreyle batarya değişimi gerektirmez. Bataryanın tükenmesi durumunda ise kısa bir işlemle test fazı olmaksızın değiştirebilir. Mesane pili idrar yapamama, idrar kaçırma, ağrılı idrar yapma, kronik sistit, kronik pelvik ağrı ve kabızlık gibi sorunlarda klasik tedavilerden fayda görmeyen hastalarda mutlaka değerlendirilmektedir. Yaptığımız uygulamalarda 10 yıldır idrar yapamayan hastaların sondasız olarak yaşamına devam etmesine olanak sağladık. Mesane pili ile idrar kesesinizin kontrolünü yeniden kazanmak mümkün olabilir.”

Yazarın Tüm Yazıları