Yeni yılın ilk gününe özel beslenme önerileri

İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bıraktık.

Haberin Devamı

Yeni yılın ilk gününe özel beslenme önerileri

Birçok kişi, dün akşam bütün yılın yorgunluğunu ve stresini yılbaşı sofralarında sevdikleriyle sohbetler edip eğlenerek üstünden attı. Ancak bolca sağlıksız yiyeceklerin süslediği sofralarda tüketilen bu besinlerin maalesef ki yeni yılın ilk gününde pişmanlık yarattığını da unutmamak gerekir. Peki, güne sağlıklı ve enerjik başlayabilmek için neler yapılmalı? Gelin, hep birlikte günü güzel geçirmenize yardımcı olacak, basit ama bir o kadar da etkili detoks tariflerine göz atalım. Uygulayacağınız bu detokslarla hem enerjiniz yerine gelecek hem vücudunuzda oluşan ödemden kurtulacak hem de biriken toksin yükünüzü azaltabileceksiniz.
Yılbaşı sofrasında kalori saymayı ya da kısıtlanmayı kim ister ki? Ben özellikle yeni yıl kutlamalarında ya da bayram yemeklerinde herhangi bir sağlık sorununuz yok ise herkesin istediği şeyi tüketebilmesini isterim. Katı kurallara ya da diyetlere bir geceliğine de olsa ara verilebilir. Ancak bunun telafisini mutlaka dengeleme diyetleri ve detokslarla yapmamız şart. Yılbaşı sofralarında yemekler, gece geç saatlere kadar tüketilmeye devam ediyor. Bu özel günde kızartmalardan, yağlı yemeklerden, tatlılardan, gazlı ve alkollü içeceklerden kaçınmak da pek mümkün olmuyor. Ancak tüm bu sağlıksız besinlerin vücudunuzda yağ olarak depolandığını ve vücudunuzu çok yorduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle aldığınız yağları, ertesi gün yapacağınız detokslarla dışarı atıp kalıcı olma ihtimalini ortadan kaldırmanız gerekiyor. Eğer siz de şu an bir önceki günün olumsuz etkilerini yaşıyorsanız, yapacağınız arınma detoksuyla enerjinizi yerine getirebilir ve vücudunuzun toksin yükünü azaltabilirsiniz. Peki, bir gece önce yediklerimizin zararlarını nasıl önleriz? Haydi tariflerimize başlayalım.

Haberin Devamı

GÜNE SU İÇEREK BAŞLAMAK ÖNEMLİ

Sabah uyandığınızda öncelikle bol su içmeniz gerekiyor. Mümkünse güne, 1 litre su içerek başlayın. Bu suyu ayrıca bazik hale getirmemiz önemli. Çünkü akşam yoğun yediğiniz beslenme tarzı, vücudunuzu asidik hale getirir. Bu asidi ortadan kaldırabilmek amacıyla eczaneden alkali damlaları alıp bir bardak suyun içerisine 8-10 damla koymalısınız. Bu suyu, yarım saat arayla 3 kez için. Alkali su, vücudunuzu bazik hale getirerek, hem ödem atmamızı sağlayacak hem de yağ yapımını azaltacaktır. Eğer eczaneden damla alamadıysanız, o zaman bir çay kaşığının yarısı kadar karbonatı, 1 litre suyun içine atıp, karıştırın ve bu suyu 2 saat içerisinde tüketin.

Haberin Devamı

GÜN BOYU AÇ KALMAYIN!

Gece çok fazla tatlı ve alkol tüketenlerde ertesi gün kan şekeri, çok düşük seyir edecektir. Dolayısıyla kan şekerini dengelemek gerekir. Bunu dengelemezseniz ertesi gün açlığınız çok artar ve açlığın yarattığı olumsuzlukla vücudun insülin dengesi bozulur. Bu durumda fazla yemek yeme ihtiyacı yaratır. Bu nedenle sabah uyandığınızda öncelikle ilk 2 saat boyunca 1 litre su için. Sonrasında tereyağı eşliğinde lor peynirli ve maydanozlu bir omlet yapıp, tüketebilirsiniz. Bu öğün sizi akşama kadar tok tutar ve kan şeker dengenizin sağlanmasına yardımcı olur.

KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN SMOOTHİE

Kan şekerinizin dengelenmesi ve gün boyu tok kalmanıza yardımcı olacak bir smoothie de içebilirsiniz. Bunun için bir buçuk su bardağı dolusu ıspanak, kabuğu soyulmuş 1 salatalık, 15 badem, yarım avokado, yarım su bardağı yoğurt, 2 çay kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı acı biberi blenderdan geçirin. Böylece hem tatlı hem de inanılmaz tok tutan bir detoks suyu elde etmiş olursunuz. Ayrıca bu detoks, gece boyunca almış olduğunuz zararlı her şeyi artmanıza da yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Yeni yılın ilk gününe özel beslenme önerileri

ÖDEM ATTIRAN DETOKS TARİFİ

Yeni yılın ertesi günü vücudunuzda ödem de çok fazla olur. Ayrıca kendinize gelmeniz de zaman alır. Akşam boyunca almış olduğunuz ödemi atabilmek içinse 8 tane kereviz sapını, 1 demet maydanozu, 1 adet yeşil elmayı ve 1 limonun suyunu katı meyve sıkacağında sıkın. Bu karışımı sabah aç karnına içtiğiniz zaman, ödem atmanıza yardımcı olacaktır.

C VİTAMİNİ ALMAYI İHMAL ETMEYİN

Yılbaşının ertesi günü özellikle C vitamini alınması da oldukça önemlidir. Eğer tablet olarak kullanıyorsanız, 5 adet tableti gün içerisinde suda eriterek, içmenizi öneriyorum. C vitamini takviyesi, bir önceki akşam almış olduğunuz toksini dışarıya atmanıza destek olacaktır. C vitaminini narenciye tüketerek de alabilirim düşüncesi yanlıştır. Çünkü ihtiyacınız olan günlük 3 gram C vitaminini alabilmek için 65’den fazla portakal tüketmeniz gerekir ki, bu da sağlığınıza oldukça fazla zarar verir.

Haberin Devamı

KARACİĞERİ KORUYAN BİTKİLER

Devedikeni ve karahindiba bitkileri de size faydalı olacaktır. Bunları tabletler halinde de alıp gün içinde 1800 gram olacak şeklinde kullanabilirsiniz. Eğer tablet olarak kullanmak istemiyorsanız, devedikenini ve karahindibağı demleme usulü çay gibi de içebilirsiniz. Tükettiğiniz sağlıksız besinlerin karaciğerinize verdiği zararları engelleyecektir. Gün içinde en fazla 3 veya 4 bardak içmeye özen gösterin.

Yeni yılın ilk gününe özel beslenme önerileri

AKŞAM YEMEĞİ: ET SUYUNDA SEBZE ÇORBASI

Yılbaşı gecesi çok yediğinizi düşünüp, ertesi günü lütfen aç geçirmeyin. Çünkü vücut bir önceki gün, ihtiyacından fazla kalori alıp ertesi gün aç kalırsa yediklerinizi yağ yapmaya başlar. Bu yağı vermenizde çok zor olur. Bu nedenle günü, yukarıda belirttiğim omlet veya smoothie ile geçirmeniz sağlıklı olacaktır. Akşam yemeği içinde sebze çorbası içebilirsiniz. Özellikle et suyuyla hazırlanan bir sebze çorbası sizi inanılmaz rahatlatacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları