Doğal ürünlerle temizlik yapmaya var mısınız?

Evlerimizdeki en büyük tehlikelerden birinin de temizlik yaparken kullandığımız ürünler olduğunun farkında mısınız?

Haberin Devamı

İçerdikleri kimyasallarla bizleri yavaş yavaş zehirleyen bu ürünler, zamanla akciğer hastalıklarını, deri rahatsızlıklarını, alerjileri, üreme sağlığı sorunlarını ve hatta kanser riskini de evlerimize davet ediyor. Ancak tüm bu tehditleri ortadan kaldırmanın da basit bir yolu var. Yaşam alanımızı, giysilerimizi, mutfak malzemelerimizi temiz tutmak için her gün çeşit çeşit temizlik ürünleri kullanıyoruz. Ancak bunu yaparken bilmemiz gereken çok önemli bir detay var. O da kullandığımız bu ürünlerin içeriğinde sağlığımızı ciddi anlamda tehdit eden kimyasal maddelerin bulunduğu... Yani siz her camlarınızı sildiğinizde, banyonuzu yıkadığınızda, yer yüzeylerini temizlediğinizde, çamaşırlarınızı ya da bulaşıklarınızı yıkadığınızda, solunum yoluyla ya da temasla bu kimyasallara maruz kalıyorsunuz. Emin olun piyasada bulunan birçok ürün, DNA’mızı bozan kimyasal maddeler içeriyor. DNA’mızın bozulması da hastalıkları hayatımıza davet etmek anlamına geliyor. Bu nedenle çok toksik olmayan doğal yöntemlerle temizlik yapmak bizim için oldukça önemli. Peki, doğal yöntemlerle evimizi nasıl temizleyeceğiz? Doğal yüzey temizleyici, yumuşatıcı, çamaşır ve bulaşık deterjanı nasıl yapılır? Hadi gelin bugün doğal deterjanların nasıl yapıldığını öğrenerek, evlerimizdeki zehirli ürünleri birlikte yok edelim.

Haberin Devamı

Doğal ürünlerle temizlik yapmaya var mısınız

DOĞAL YÜZEY TEMİZLEYİCİ NASIL YAPILIR?

Evlerimizde sıkça kullandığımız yüzey temizleyiciler, ellerimizde çok ciddi şekilde kaşıntı, lezyonlar ile kızarıklıklara neden olabiliyor. Ayrıca alerjik reaksiyonları da tetikleyebiliyorlar. Ancak endişelenmeyin! Çünkü evinizde de kolaylıkla doğal bir yüzey temizleyicisi yapabilirsiniz. İşte tarifi...

Malzemeler:

-1 adet portakal

-Yarım litre sirke

-Yarım litre su

Yapılışı: 

Öncelikle portakalın kabuklarını soyuyoruz. Daha sonra yarım litre sirkenin içerisine 5-6 adet portakal kabuğu atıyoruz. 15-20 gün boyunca portakal kabuklu sirkeyi bekletiyoruz. Daha sonra içindeki portakal kabuklarını çıkarıp, bir miktar sıkıyoruz ve kabukları atıyoruz. Sonra sirkeyi yarım litre su ile karıştırıyoruz. İşte size muhteşem bir yüzey temizleyicisi. Hiçbir tehlikesi olmayan bu karışımı çocuklarınızın oynadığı, yemek yediği veya sizlerin sürekli kullandığı masalar ile mutfaktaki bütün alanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Doğal ürünlerle temizlik yapmaya var mısınız

DOĞAL BULAŞIK DETERJANI NASIL YAPILIR?

Mutfak yüzeylerini temizlemek veya bulaşık yıkamak için kullandığınız deterjanlar, ellerinizin tahriş olmasına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra bulaşık deterjanlarını koklayarak da çok ciddi bir reaksiyonla karşılaşabiliyorsunuz. Bu riski ortadan kaldırmak için işte tarifimiz...

Malzemeler:

-1 bardak dolusu kaynamış sıcak su

-1 kalıp yeşil zeytinyağlı sabun

-1 yemek kaşığı borik asit

-1 yemek kaşığı karbonat

Yapılışı:

Bir bardak kaynamış sıcak suyu, bir kabın içine doldurun. Yeşil zeytinyağlı sabunu yarım bardak olacak şekilde rendeleyin. Daha sonra rendelediğiniz sabunu suyun içine dökün. Bu karışımın içine yemek kaşığı dolusu karbonat ve 1 yemek kaşığı dolusu borik asit ekleyin. Böylece çok güzel bir doğal bulaşık deterjanı elde etmiş olacaksınız. Yaptığınız bu deterjan, virüs ve bakterilere karşı da etkilidir. Bu deterjan hem bulaşık makinesi hem de elde yıkama için uygundur.

Haberin Devamı

Doğal ürünlerle temizlik yapmaya var mısınız

DOĞAL ÇAMAŞIR DETERJANI NASIL YAPILIR?

Evinizde sağlığınıza zarar vermeyen doğal bir çamaşır deterjanı yapmanız oldukça basit. İşte size tarifi...

Malzemeler:

-1 litre sıcak su

-1 kalıp zeytinyağlı yeşil sabun

-1 bardak çamaşır sodası

-Yarım bardak borik asit

Yapılışı:

Öncelikle zeytinyağlı yeşil sabunu rendeleyin. Daha sonra sabunu 1 litre suyun içine karıştırın. Elde ettiğiniz karışımın içine çamaşır sodasını ve borik asidi de ekleyin. Tüm malzemeler bir araya geldikten sonra iyice karıştırın. Doğal çamaşır deterjanınızı makinenizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu karışım, çamaşır makinesinde herhangi bir tıkanıklık yapmamaktadır. Oldukça sağlıklı olan bu deterjanla çamaşırlarınız pırıl pırıl ve tertemiz olacaktır.

Haberin Devamı

Doğal ürünlerle temizlik yapmaya var mısınız

DOĞAL YUMUŞATICI NASIL YAPILIR?

Evinizde doğal yumuşatıcı yapmak da oldukça kolay. İşte tarifimiz...

Malzemeler:

-1 bardak su

-1 fincan elma sirkesi

-1 çay kaşığı karbonat

-Aroma vermesi için 6-10 damla lavanta esans yağı

Yapılışı:

Bir bardak suyun içerisine bir fincan sirkeyi karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışımın içine bir çay kaşığı karbonatı ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Eğer yumuşatıcının lavanta kokmasını istiyorsanız, 6 ile 10 damla arasında lavanta esans yağını karışımın içine dökebilirsiniz. Bu yumuşatıcıyı rahatlıkla çamaşır makinenizin yumuşatıcı kısmına koyabilirsiniz. Hazırladığınız doğal yumuşatıcı, 2 yaşa kadar çocukların eşyaları için de güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları