Baharla gelen baş ağrıları

İlkbahar ayları neşesiyle, enerjisiyle bize canlılık katarken, bir yandan da baş ağrılarını tetikleyerek yaşam kalitemizin düşmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Her 3 kişiden 1’i baş ağrısının arttığından şikâyet ederken, bu durum baharın tüm keyfini de kaçırabiliyor. Özellikle migren ile gerilim ve küme tipi baş ağrısı çekenler, alerjik bünyeye sahip olanlar, son günlerde oldukça sıkıntılı zamanlar geçirebiliyor. Peki, günlük hayatımızı çekilmez hale getiren ve bahar mevsimiyle birlikte tetiklenen baş ağrılarına karşı ne yapacağız? Baş ağrılarına karşı doğal tedavi yöntemleri nelerdir? Hangi besinler baş ağrılarınızın artmasını tetikliyor? Ve en önemli soru baş ağrılarınızın zararlı mı yoksa zararsız mı olduğunu nasıl anlayacağız? Eğer siz de şu anda başınızın ağrısından duramıyorsanız, bu yazı tam da size göre...

Baharla gelen baş ağrıları

Dünyada en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında baş ağrıları gelir. Hemen hemen hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde baş ağrısı çekeriz. Modern şehir hayatının koşturmacası, iş yoğunluğu, stresli yaşam tarzı, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme gibi birçok etken de baş ağrılarınızı tetikleyen faktörler arasında. Ancak yaşadığımız bu bahar ayları da baş ağrılarını artıran en önemli nedenler arasında diyebiliriz. Biyolojik şartların, iklimin, ısının, nem ve iyon dengelerinin değişmesi, baş ağrılarının görülme sıklığını artırdı. Evet, bahar ayları bizlere neşe, enerji ve canlılık katabiliyor ama beraberinde de yaşam kalitemizi düşüren baş ağrılarını getiriyor. Mevsimsel değişim nedeniyle bu durum oldukça normal. Ancak baş ağrıları, her zaman masum değildir. Bu nedenle baş ağrısı tipinizin ne olduğunu bilmeniz ve beraberinde getirdiği diğer belirtilerin farkında olmanız, hayati bir önem de taşır. Çünkü baş ağrıları birçok ciddi hastalığın bir belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.

Haberin Devamı

Baharla gelen baş ağrıları

BAŞ AĞRISI NEDİR?

Başın herhangi bir bölgesinde oluşan zonklayıcı ve sıkıştırıcı ağrı, baş ağrısı olarak tanımlanır. Baş ağrısının gelişim şekli, bölgesi ve şiddeti, kişiden kişiye de farklılık gösterir. Ağrı, yavaş yavaş veya birdenbire ansızın gelerek, birkaç saat veya birkaç gün boyunca devam edebilir. Baş ağrılarının da çeşitleri vardır. Gerilim veya küme tipi baş ağrısı ile migrende ağrının kaynağında bir hastalık yatmaz. Ancak akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkan baş ağrıları da vardır. İşte bu ağrılar, hiç ama hiç masum değildir.

Haberin Devamı


KÜME TİPİ VE MİGREN BAHARIN EN SEVDİĞİ AĞRILAR

İlkbahar aylarında ise karşımıza en çok küme tipi ve migren baş ağrılar çıkar. Masum kabul ettiğimiz bu baş ağrıları, daha çok çember gibi saran, enseye yerleşen ve basınç yapan genel ağrılarıdır. Özellikle erkeklerde sık rastlanan küme baş ağrısı, kendini tek taraflı ve şiddetli bir ağrıyla gösterir. Ancak göz, alın ve şakak bölgesinde de ortaya çıkabilir. Ağrıya, gözde yaşarma, kızarma ve burun akıntısı da eşlik eder. Çoğu zaman kendiliğinden geçer ama 3 ya da 4 saat boyunca günlük işlerinizi yapmanıza da engel olacak boyutta rahatsızlık verir. Oldukça ciddi seyreden migren ise genellikle başın bir tarafında zonklayıcı ağrı oluşumuyla ortaya çıkar ve gerçekten de yaşam kalitenizi oldukça fazla düşürebilir.

Haberin Devamı

BAŞ AĞRISI NE ZAMAN CİDDİYE ALINMALI?

Baş ağrısı vakalarının yüzde 90’ı stres, kaygı, yoğun iş temposu, yetersiz su tüketimi, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve mevsim geçişleri nedeniyle ortaya çıkar. Ancak geri kalan ağrı vakalarında hayati durumlar söz konusu olabilir. Eğer hayatınızda ilk defa aniden gelişen ya da şiddeti gittikçe artan bir baş ağrısı yaşıyorsanız ve baş ağrınıza aşağıda belirteceğim bulgularda eşlik ediyorsa, bu durum ciddiye alınmalı ve en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.
-Baş ağrınız ile birlikte bulantı veya kusma.
-Baş ağrıları ile birlikte kollarda uyuşma ya da güç kaybı.
-Ağrı, giderek şiddetleniyorsa ve sık tekrarlamaya başladıysa.
-Ağrıya yüksek ateş eşlik ediyorsa.
-Konuşma bozukluğu ve kafa karışıklığı varsa.
-Yürümede dengesizlik.

Haberin Devamı

AKUPUNKTUR İLE BAŞ AĞRINIZDAN KURTULUN

Baharla gelen baş ağrıları

Geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır kullanılan akupunktur yöntemi, baş ağrılarınızdan kurtulmanıza yardımcı olan en etkili doğal tedavilerden biridir. Yapılan birçok bilimsel araştırma, akupunktur tedavisinden sonra küme tipi, gerilim tipi veya migren baş ağrısı çeken insanların ağrılarında azalmalar görüldüğünü ve bu etkinin aylarca devam edebildiğini göstermektedir. Özellikle bahar aylarında sık sık baş ağrısı atakları geçiriyorsanız, vücudunuzun yeniden dengesinin sağlamasına yardımcı olan ve ağrı eşiğinizi yükselten akupunktur tedavisini deneyebilirsiniz. Akupunktur, özellikle migren, gerilim tipi, küme tipi, akut sinüzit ve boyun kireçlenmelerine bağlı baş ağrılarında başarılı sonuçlar vermektedir.

Haberin Devamı

BAŞ AĞRISINI TETİKLEYEN YİYECEKLER

Bazı besinler de baş ağrınızın tetiklenmesine neden olabilmektedir. Özellikle gıdalarda bulunan tiramin, monosodyumglutamat, nitrat, kafein ve aspartam gibi maddeler, baş ağrısını artırabilmektedir. Peynir, sirke içeren gıdalar, sakatat, tütsülenmiş gıdalar, çikolata, turunçgiller, muz, kuru üzüm, ıspanak, fasulye ve alkollü içecekler, tiramin içerir. Kahve, çay ve gazlı içeceklerde bolca kafein vardır. Çin yemeklerinin, hazır ve konserve çorbaların, cipslerin içinde ise monosodyumglutamat bulunur. Sosis, salam, sucuk, pastırma ve kurutulmuş etlerde de nitrat oldukça fazladır. Tatlılar da bolca aspartam içerir. Baş ağrınızın olduğu dönemlerde bu yiyeceklerden uzak durmaya özen göstermeniz, sizi biraz olsun rahatlatacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları