Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Bilginin de eğitimin de sonu yok…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Türkiye’de yayıncılık sektöründe faaliyet göstermekte olan yayıncıları ve yayın dağıtımcılarını temsil eden Türkiye Yayıncılar ve Yayın Dağıtımcıları Birliği Derneği 1985 yılında İstanbul’da kurulmuş bulunuyor. Dernek, 400’ü aşkın üyeye sahip. 

Derneğin amaçları;  

* Yayıncılık mesleğini geliştirmek, kaliteli yayın yapılmasını sağlamak

* Mesleki sorunlara çözümler üretmek, bu amaçla ilgili bakanlıklar ve resmi/sivil tüm kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak,

* Üyelerini ve kamuoyunu aydınlatmak, üyelerinin ve yayıncıların haklarını korumak ve desteklemek,

* Kardeş kuruluşu YAYBİR (Yayıncılar Telif hakları ve Lisanslama Meslek Birliği) aracılığı ile korsan yayıncılıkla mücadele etmek,

* Düşünce ve ifadeleri söz, yazı, resim ve başka yollarla açıklama ve yayımlama özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasına çalışmak,

Haberin Devamı

* Kültür, edebiyat ve sanatın geliştirilmesi ve yayılmasına yardımcı olmak,

* Ülkemizin uluslararası boyutta büyük bir yayıncılık merkezi haline getirilmesi için çaba göstermek,

* Kitap okumanın yaygınlaştırılması ile toplumsal ve bilimsel araştırmanın özendirilmesine çalışmak olarak belirlenmiş durumda. 

Son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada birçok sektörde olduğu gibi yayıncılık sektöründe de taciz, istismar, kapsayıcılık ve ayrımcılık konularında olumsuz durumlar yaşandı. Küresel boyutta titizlikle ele alınan bu konularda harekete geçen pek çok meslek örgütü sektörlerinde ve toplumda farkındalık yaratma çalışmaları yürütüyor. 

Ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Türkiye Yayıncılar Birliği de kapsamlı ve çok yönlü bir çalışma yapmış ve “Yayıncılık İlkelerimiz” başlıklı bir metne imza atmış bulunuyor. Başta yayınevleri olmak üzere sektördeki tüm meslek örgütlerinin yoğun ilgisi ile karşılanan ve tüm yazarlar, yayıncılar, editörler, çevirmenler, illüstratörler, sanatçılar, ajanslar ve yayınevi çalışanlarının ortak imzaları ile yayımlanan söz konusu metin giderek yaygınlaşıyor.  

Ben eğitimin sürekliliğine inanan bir kişiyim. Nasıl ki bilginin sonu yoksa eğitimin de sonu yok bana göre. Sürekli eğitim ise ancak okuyarak mümkün. Tabii ki okuduklarımızın bizi yanlış yönlendirmemesi şartı ile. Bu yüzden Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından hazırlanan “Yayıncılık İlkeleri” hem çok önemli hem de çok değerli. Arzu edenler bu belgeye https://turkyaybir.org.tr/wp-content/uploads/2021/06/Yayincilik-Ilkelerimiz.pdf adresli linkten ulaşabilirler.  

Haberin Devamı

Giderek daha çok okuyan ve daha çok öğrenen bir toplum olacağımıza inanıyor ve bu inancımın gerçeğe dönüşmesi için bekliyorum. 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları