Meğer Spotify bir Beyaz Türk işi değilmiş

Ertuğrul Bey’in yazılarında sık sık yer verdiği Spotify’i müzik kültürü zayıf biri olarak hiç merak etmedim. Geçenlerde bir şarkı paylaşınca “Ayıp olmasın, bakayım. Nasıl bir şeymiş bu Spotify?” dedim ve bir kez daha önyargı denilen tabunun, insanı nelerden alıkoyduğunu kendime göstermiş oldum.

Haberin Devamı

Spotify’le tanışmamın geç olmasına her ne kadar önyargılarım engel olduysa da,  Ertuğrul Bey’in de suçu yok değil. Spotify’i yeterince anlatmadığını düşünüyorum.  Nasıl anlatsam, sanırım biraz “Beyaz Türk” gibi tanıttı…

Ama ben size halktan biri olarak anlatacağım.

Bu Spotify denilen programda geçmişten günümüze, her telden müzik mevcut. Yerli, yabancı, pop, rock, Türk Sanat Müziği... Yani siz ne isterseniz… Ücretsiz dinleyebiliyorsunuz. Abone olduğunuzda ise kendinize ait şarkı listeleri yapabiliyorsunuz ve isterseniz de paylaşabiliyorsunuz. Abone ücreti de fazla değil. Ben hemen Premium’a abone oldum. Şu an “Görmemişin Premium’u olmuş…” durumdayım, mütemadiyen şarkı paylaşıyorum.

Ben aile programına dahil oldum. Kardeşim ve yeğenlerimi de ekledim onlar ücretsiz dinliyorlar J . Gerçi kartımdaki teknik bir sorun yüzünden Hanife’nin kartıyla ödeme yaptığımdan aslında ben de ücretsiz dinliyor sayılırım ama tabiî ki de çaktırmıyorum.

Haberin Devamı

Hanife’yle sevdiğimiz şarkıları arabada dinlemek için internetten indirip, flash belleğe yüklemeyi düşündüğümüz şu günlerde müthiş iyi geldi.

Beğendiğim bir şarkı için bütün albümün olduğu bir CD alan ve aynı şarkıyı arabadakileri bıktırana kadar çalan, sonrasında ise dalga konusu olan ben, artık bir tık üstünlük sağlamış durumdayım.

Sistemden sevdiğim şarkılardan liste yaptım, indirdim ve internet olmadan dinleyebiliyorum artık. Yürüyüşte, otobüste, mutfakta, temizlik yaparken vs.

Sadece şarkı mı var peki? Diyanet radyonun o çok sevdiğim ezgileri var. Yine de en büyük sürpriz Kâbe İmamı Şeyh Mahir’in ismini görmem oldu. Mekke’ye gidenlerin yüzde 90’nın Kur’an okuyuşuna – sesine aşık olduğu adamdır kendisi.

Tanışmayı çok istemiştim ama korumaları izin vermemişti. Suudi polisler, henüz bir kadının bir erkekle tanışmak istemesini mantıklarına oturtamadıkları için bu isteğimi gerçekleştiremedim maalesef.

Neyse, Şeyh Mahir’i de indirdim. Benim gibi Hafız olanlar için harika bir şey bu. İstediğin zaman tekrar yapma imkanın var çünkü.

Spotify’nin insan hayatına katacağı kolaylıkları şöyle sıraladım kendimce;

Haberin Devamı

- Trip atmak için mükemmel bir program öncelikle. Ruh halinizin anlam ve önemine göre şarkınızı seçip ilgili kişi/kişilere gönderebilirsiniz.

-  Oyun havalarından oluşan bir çalma listesi oluşturup kız kıza buluşmalarda eğlenebilirsiniz. Ben arkadaşlarım için hazırlıyorum, sürpriz yapacağım. Her ne kadar ben bir Karadenizli olsam da bizim grup göçmen ağırlıklı olduğundan listemi ona göre oluşturuyorum.

 - Mahalle kınalarında, özellikle de kına yakma faslında bir türlü tutturulamayan ses birliğine dur deyip Candan Erçetin’in yorumu ile “Yüksek yüksek tepelere” türküsünü çalabilirsiniz.

-  Sokağınızdaki “Asker uğurlama” törenlerinde “ Türkiyem” türküsü ile milli beraberlik ruhuna katkı sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Sevdiğiniz adama romantik bir akşam yemeği hazırlayıp, söylemek istediklerinizi seçtiğiniz şarkılarla dile getirebilirsiniz. Yalnız bu biraz riskli bir öneri, hayal kırıklığına uğrama riski yüksek.

- Temizlik, ütü gibi can sıkıcı işler için “çalışma azmini arttıran” bir liste oluşturup kendinizi motive edebilirsiniz.

- Cuma sohbetlerinizde Kur’an okuyacak kimseyi bulamazsanız Spotify’den okunmasını istediğiniz bir sureyi seçip dinleyebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar ama kurcaladıkça size arada bilgi vereceğim…

Yazarın Tüm Yazıları