Çikolata hakkında her şey

Çikolatadan çiçekler, elbiseler, heykeller...

Haberin Devamı

Hiç bu kadar çok ve farklı tarzda çikolatayı bir arada görmemiştim. Paris’teki Çikolata Fuarı’nda bakın neler öğrendim.


* ABD’li bilim adamlarına göre, kakao ve siyah çikolata kötü kolesterolü düşürüyor. Tabii bu demek değil ki ha babam çikolata, gofret yiyin! Atalarımız ne demiş; azı karar, çoğu zarar!
* Çikolata E ve B vitaminleri, demir, çinko, bakır, magnezyum, potasyum, kalsiyum, fosfor yönünden de çok zengin.
* Menopozlu genç kızlar, andropozlu delikanlılar... Bu madde size: Çikolata en lezzetli antioksidan, en masum gençlik deposu!
* Abartmıyorum, kakaonun içindeki ‘polyphenol’ kanı inceltip, pıhtılaşmayı engellediği için kalp krizi ve felç riskini düşürüyor. Üstelik bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
* Çikolatanın içindeki ‘phenethylamine’ sinir sistemini uyarıyor, ağrıları dindiriyor ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor. Hani bazen çikolata krizine gireriz ya... Sonra bir parça çikolata tüm sinirimizi, depresifliğimizi alır götürür, işte bütün mesele bu!
* Gelelim en tatlı etkilerine! Çikolata aynı zamanda sıkı bir afrodizyak ve keyif verici. Beyindeki serotonin seviyesini artırıyor ve mutluluk hissi veriyor. Kadınlar erkeklere kıyasla çikolatanın rüzgârına daha çabuk kapılıyor.
* Şimdi diyeceksiniz mutluluk hormonu hikâyesini hepimiz biliyoruz, bize başka şeylerle gel! O zaman ben de size diyorum ki çikolata, içerdiği ‘phenylethyamine’ maddesiyle aşk etkisi yaratıyor ve daha kolay âşık olmamızı sağlıyor!
* Aztekler çikolatanın afrodizyak olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden, içinde çikolata olan tüm yiyecekleri kadınlara yasakladılar. Ama Mayalar için kakao ‘Tanrıların besiniydi’ ve Tanrı’nın onlara hediyesiydi.

Haberin Devamı


Mükemmel tadın peşinde


Çikolatanın tüm bu olumlu etkilerden faydalanabilmek için iyi kalite çikolata yememiz gerekiyor. Yoksa yarardan çok zarar veriyor. Peki; iyi kalite, mükemmel çikolatayı nasıl anlarız?
* İki yeni terimle tanışıyorum: Biri ‘compound’, diğeri ‘kuvertür çikolata’. Kuvertür çikolatanın içinde yüzde 31’den fazla kakao yağı varmış. Hem tat hem de işlenebilirlik anlamında daha avantajlıymış. Compound çikolataya gelince... Onun içinde kakao yağı yerine yüzde 5’ten fazla bitkisel yağ varmış. Yani ne yapıyoruz, bundan böyle kuvertür çikolata alıyoruz.
* “Mükemmel çikolatayı bulduk peki neyin yayında yiyelim” derseniz, Türkiye’de daha çok meyve ve yemişlerle, Fransa’da şarap, Belçika’daysa birayla tüketiliyormuş. Ancak bunlar iştahınızı kabartmadıysa ‘Chocolizer’ aplikasyonunu ücretsiz indirin, damak tadınıza en yakın eşleşmeyi bulun.

Haberin Devamı


Nasıl ustası oluruz?

 

Belçika’nın ünlü çikolatası Barry Callebaut’un dünyadaki 18 çikolata akademisinden biri de İstanbul’da. Çikolatanın, truffle-ganaj, petit-fours ve makaron gibi Fransız tatlılarının dünyasına dalmak, çikolatacılığa adım atmak için www.chocolate-academy.com.tr’yi ziyaret edin!

Yazarın Tüm Yazıları